Kartal Belediyesi, 5-7 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezinde “Çevre Sağlığı ve Çevrenin Önemi” konulu panel düzenledi.
Kartal Belediyesi, çevre bilincinin artması için çalışmalarını sürdürüyor. 5-7 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde bir panel düzenledi. Panele Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Rıza İkisivri, Kartal Cemevi Kültür Eğitim ve Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı İbrahim Saçlı, Erzincan Tanyeri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Rıza Fındık ve Kartallılar katıldı.
Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Mete panelde, Kartal Belediyesi’nin çevreye verdiği önemi ve çalışmalarını sunum eşliğinde anlattı. Dr. Dilek Mete, Kartal Belediyesi’nin çevreye duyarlı olduğunu ve Kartal’da çevre bilincinin en üst seviyede olduğunu söyledi. Mete, “Kartal Belediyesi okullarda çevre eğitimi veriyor, paneller düzenliyor. Çevre konulu görsel malzeme ve konusunda uzman arkadaşlarımızla vatandaşlara bire bir bilgilendirme yapıyoruz” dedi.
“Atık Yağ Kampanyasıyla Ekonomiye Katkı Sağlanıyor”
Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Mete, atık yağ kampanyası başlattıklarını vurgulayarak konuşmasına şöyle devam etti: “ Çevre kirliliğinin önlenmesine katkıda bulunmak amacıyla bitkisel atık yağ bilgilendirme ve eğitim çalışmalarını hayata geçirdik. Bitkisel atık yağların kontrollü olarak toplanması ve geri kazanımı sağlanarak ekonomiye katkı yapılıyor. 5 litre bitkisel atık yağ biriktirene 1 litre ayçiçek yağı hediye ediyoruz” diye konuştu.
“Elektronik Atıklar Kaynağından Toplanıyor”
Elektrik ve elektronik atıkların kaynağında toplandığına da işaret eden Mete, “Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında elektrikli ve elektronik atıkları topluyoruz. Vatandaşlar ellerinde bulunan ömrünü tamamlamış, kullanılmayacak halde olan elektrikli ve elektronik atıkların cinsi ve miktarıyla ilgili bilgileri Alo Çevre Hattı’nı (586 87 87) arayarak verebilirler” dedi.
“Solucan Gübresi Üretiyoruz”
Solucan gübresi ürettiklerinden de bahseden Dr. Dilek Mete, “Kartal Belediyesi, özel bir okulla işbirliği yaparak solucan gübresi üretimi projesini hayata geçirdi. Çevremiz giderek kirleniyor. Anavatanı Avusturya olan bu solucanlar bugün evlerde ve pazarlarda atılan sebze ve meyve kabuklarını yiyerek gübre üretiyor. Solucan günde 1 gram gübre üretiyor. Bu solucanlar evlerimizde de beslenebilir. Evdeki sebze veya meyve atıklarını yiyerek gübre üretiyorlar” dedi.
Evsel Atıklar Poşetle Toplanacak
Kartal’da çöp toplamada yeni bir uygulama başlatacaklarını da açıklayan Dr. Mete, “Cadde ve Sokaklarda bulunan çöp konteynırlarından kaynaklanan kötü koku oluşumu, haşerat ve kemirgen zararları, kaldırım ve yol işgali nedeniyle araç ve yaya trafiğine olumsuz etkileri, olumsuz görüntü oluşumu, çevre ve halk sağlığının olumsuz etkileri vb. giderilmesi için evsel katı atıkların ağzı kapalı poşetlerle toplanması için çalışma başlatıyoruz. Halkımızın da bu bağlamda vereceği destekle bölgemizde uygulamayı kısa sürede yaygınlaştırmak istiyoruz” diye konuştu.
Ömrünü Tamamlamış Lastikler Çevreye Zarar Veriyor
Panelde Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Mete, ömrünü tamamlamış araç lastiklerinin çevreye zarar verdiğini de belirterek “Ülkemizde her yıl araç sayısı yükseliyor. Trafiğe kayıtlı araç sayısı 993 bin 925 adet artarak geçen yıl sonu itibariyle 16 milyon 89 bin 528 adete ulaştı. Bu araçlardan ömrünü tamamlayan lastikler, petrol türevleri olduğu için çevreyi önemli derecede kirletmektedir” dedi.
Kartal’daki Parklar Güneş Enerjisiyle Aydınlatılıyor
Kartal Belediyesi tarafından yapılan parklarda güneş enerjisi kullanıldığını söyleyen Dr. Mete, “ Parklar, güneş enerji panelleri sayesinde gün ışığından alınan enerjiyle aydınlanıyor. Kısa süre zarfında alım ve kurulum maliyetini karşılayacak olan sistem sayesinde parklar daha sonra sıfır maliyetle aydınlatılıyor.
Sistem, güneş enerji panelleri sayesinde gün ışığından alınan enerjiyi aküde depolayarak hava karadığında otomatik olarak devreye girip armatürlerin yanmasını sağlıyor. Böylelikle Kartal Belediyesi enerji tasarrufu da yapıyor” diye konuştu.
Engellilerden Çevre Katkı
Kartal Belediyesi Engelsiz Üretim Atölyesi’nin, engelli vatandaşlara el becerisi ve meslek eğitimi vererek onlara yeni ufuklar açtığını söyleyen Dr. Dilek Mete, Engelsiz Üretim Atölyesi’nde engelli vatandaşların çevreye olan duyarlılıklarını gösterecekleri bir projeye daha imza attıklarını söyledi. Mete, “Pazar Filesine Dönüş” projesiyle, Engelsiz Üretim Atölyesi’nde engelli vatandaşların ördükleri filelerle çevreye duyarlı bir toplum için mesaj verildiğini belirterek “Kartal Belediyesi Engelsiz Üretim Atölyesinde üretilen pazar fileleriyle çevreye bir katkı da engellilerden geliyor. Engelsiz Üretim Atölyesi’nde üretilen pazar fileleri tezgahlarda yerini alacak ve Kartallılar çevre bilinciyle naylon poşet yerine pazar filesine dönecek” dedi.
Panelin sonunda Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Rıza İki Sivri, Erzincan Tanyeri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Rıza Fındık’a ve diğer katılımcılara Denizli Serinhisar hatıra ormanından oluşan ağaç sertifikasını takdim ederken panele katılan Kartallılar, yanlarında getirdikleri atık bitkisel yağları Çevre ve Koruma Müdürü Dilek Mete’ye vererek 1 litre temiz bitkisel yağ aldılar.
İlgili Haberler
Kerkük’ün Türk kimliği değiştiriliyor!
Kartal Belediyesi kreşlerinde “Yes To Science” bilimsel eğitim projesi uygulanıyor
AYGAD Basının Problemlerini Gündeme Getirdi
Kayıt Dışı Korsan Çalışan Elektrikçilere Dikkat Edin
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Montaj Başvuruları Erişime Açıldı!
Kripto para Bitcoin haftaya yeni rekorlarla başladı