SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Ramazan ayında 10 adımda sağlıklı beslenme

Yayınlanma:
ABONE OL

 

Ramazan ayının, sıcak ve uzun günlere rastlaması nedeniyle, oruç tutanlarınyeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermesi gerekiyor. Sağlıklı beslenmeninönem kazandığı bu ayda,iftar ile sahur arasında, az ve sık yemek yiyor olmanın yanında, vücudun sıvı dengesini korumak içinbol sıvı tüketilmesi de lazımdır.

 

Sağlıklı bir yaşamın temelinin, yeterli ve dengeli beslenme kurallarının yaşam biçimi haline getirilmesi ile mümkün olacağını kaydeden Reis Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Işılay Reis Yorgun, Ramazan ayında 10 adımda sağlıklı beslenme konusunda şunları kaydetti.

 

1)Günlük sıvı ihtiyacı, gün içinde yeterince alınmadığından, sahur ve iftar arasında sıvı alımına özen gösterilmesi gerekir. Susuz vücutta;kas krampları, deride kuruma, sindirim sisteminde zorluk, yorgunluk, sersemlik ve sıcaklık hissi oluşacağından, kan basıncının dengede kalması için yeterli miktarda sıvı tüketilmesi lazımdır. Mideyi dinlendiren, hazmı kolaylaştıran, ıhlamur ve nane gibi içeceklerin yanı sıra, enerji veren soda, ayran, taze sıkılmış meyve ve sebze suları da tercih edilebilir.

 

2)Ramazan ayında, iftar ve sahur olarak 2 ana öğün bulunuyor. İftar yemeği, iki küçük öğün olarak yenilebilir. Yemekler tek seferde büyük porsiyonlar yerine; iftardan sonra birer saat arayla ve her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde 2 öğün şeklinde olmalıdır. Sindirimi kolaylaştırmak için de, yavaş yavaş ve iyice çiğnenerek yenilmelidir.

 

3)İftara, peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması sindirimi kolaylaştırıp, hazımsızlığı önleyecektir. Hafif yemeklerle başlanan iftarda, 10-15 dakika sonra, ana yemeğe geçilebilir ve ana yemek az yağlı et yemeği, sebze yemeği olabilir. Ayrıca, kolesterolü olanlar, kırmızı et yerine balık tüketebilir. Ara öğünlerde ise, taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tüketilmelidir.

 

4)Ramazan ayında sahur, günün ilk öğünü olduğumdan sabah kahvaltısı kadar büyük bir öneme sahiptir. Sahur öğünü yapılmazsa bu durum;günlük harekette yavaşlama, uyku isteği, baş ağrısı ve halsizliğe neden olabilir. Sağlıklı besleme için muhakkak sahura kalkılması gerekir. Sahurda, yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı tercih edilebilir veyaçorba, sebze, zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün de olabilir.

 

5)Ekolojik dengelerin altüst olduğu günümüzde, beslenmede denge oluşturulması gerekmektedir. Bunun içinde vücudun ihtiyacı olan kalori ve minerali besin gruplarından dengeli bir şekilde almak şarttır. Yiyeceklerimizin arasında, mutlaka kepek, yulaf ve lifli gıdalar bulunmalıdır.

 

6)Beslenme düzenindeki değişikliğe bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için yemeklerde; kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi posa oranı yüksek kurubaklagiller ile kepekli tahıllar- sebzeler gibi lif oranı yüksek gıdalar yenilmelidir. Geleneksel kullanımları dışında, doğal besin kaynağı olan pirinç ve bakliyatlardan nefis yemekler yapılabilir.

 

7)Ramazan ayında, yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmelidir. Kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulması lazımdır.

 

8)İftarda; sütlaç, güllaç, muhallebi gibi sütlü tatlılar veya meyve tatlıları ile komposto ya da hoşaf tercih edilmelidir. Ayrıca, Ramazan ayı boyunca; mayalı besinlerden, hamur işlerinden, kızartmalardan, aşırı şeker ve yağ içeren besinlerden, şerbetli tatlılardan, çok tuzlu veya baharatlı yemeklerden uzak durulmalıdır.

 

9)İftar yemeğinden hemen sonra, bilgisayar veya televizyon karşısına geçmek yerine, kısa mesafeli yürüyüşler yaparak hareket etmek, sindirimi kolaylaştıracaktır.

 

10)Hazımsızlığa neden olacağından,çok fazla kahve ve çay içilmemelidir. Bunun yerine, bol miktarda su ve meyve tüketilmelidir.

İlgili Haberler

Genel
14 Mayıs 2024
Müge Anlı’da cinayet itirafı! Şaban Ataş yasak aşk kurbanı mı?

ATV’de yayınlanan Müge Anlı ile Tatlı Sert ile bir cinayet daha çözüldü. Canlı yayında gelen cinayet itirafıyla Şaban Ataş’ın öldürüldüğü ortaya çıktı. Muğla’da ortadan kaybolan Şaban Ataş’ın bulunması için Ailesi ATV ekranlarında yayınlanan Müge Anlı ile Tatlı Sert programına katılmıştı. 22 Mart’tan bu yana Kayıp olan Şaban Ataş olayında şüpheler eski eşi Emine ve yakın […]

Sağlık
14 Mayıs 2024
Hastanelerde onaylı randevu sistemi nedir? Onaylı randevu nasıl alınır?

Sağlık Bakanlığı tarafından alınan karar doğrultusunda hastanelerde onaylı randevu dönemi başladı. Peki hastanelerde onaylı randevu sistemi nedir? Sağlık Bakanlığı son dakika açıklaması yaparak onaylı randevu sisteminin resmen başladığını duyurdu. Yeni sistemin hayata geçmesiyle birlikte önemli değişikliklerde oldu. Artık hastane randevusu alan hastalar, randevu tarihinden bir gün önce saat 20.00’ye kadar randevularını onaylamak zorunda. Randevu onayı […]

Genel
14 Mayıs 2024
Migros Kurbanlık Fiyatları 2024! Migros’un Küçükbaş ve Büyükbaş Kurbanlık Satışı Başladı

Migros’ta kurbanlık satışı başladı. Peki Migros’un küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık fiyatları ne kadar? Migros 2024 kurbanlık fiyatları için meraklı bekleyiş sona erdi. Kurban Bayramı’na kısa süre kala Migros’ta Büyükbaş kurbanlık ve küçükbaş kurbanlık satışı başladı. Büyük market zinciri, uygun fiyatlı kurbanlık satışı yaparken aynı zamanda kesim işlemlerinin de İslami kurallara uygun bir şekilde gerçekleştiğini duyurdu. […]

Basında Kartal
13 Mayıs 2024
İBB’den Kartal’a Dev Yatırım: 650 Milyon Liralık İçme Suyu Projesi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, yerel seçimler öncesinde Kartal için verdikleri bir sözü daha tuttu. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürlüğü ve Kartal Belediyesi tarafından gerçekleştirilen rekor bir yatırımla, 30 bin metrekarelik alanda içme suyu depo inşaatının temeli atıldı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, temel atma […]