11 Ekim Dünya Yumurta Günü:
İhracatta İkinci Sıraya Yerleşen Türkiye, Dünyaya Yumurta Yediriyor
Her yıl Ekim ayının ikinci cuma günü, dünyanın birçok ülkesinde ‘Dünya Yumurta Günü’ olarak çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Yumurta ihracatını yıllık 350 milyon dolara çıkarak dünyada ikinci sıraya yerleşen Türkiye ise bu yıl kutlamayı fazlasıyla hak ediyor.
Uluslararası Yumurta Komisyonu’nun (IEC) 1996’da ilan ettiği “Dünya Yumurta Günü”, dünyanın birçok ülkesinde ve son beş yıldır da Türkiye’de kutlanıyor. Bu yıl 11 Ekim’de kutlanacak Dünya Yumurta Günü’nde, 2011 yılında 284 milyon dolarlık yumurta ihracatını 2012 sonunda 350 milyon dolara çıkaran Türk kanatlı sektörü, ihracatta Hollanda’dan sonra ikinci sıraya yerleşerek dikkat çekiyor. Son dört yıllık ihracat artışı değerlendirildiğinde yüzde 194 büyüme kaydeden sektör, dünyada en çok büyüme kaydeden ülke olarak da birinci sırada yer alıyor.
Sektör bu ekonomik başarısını ve Dünya Yumurta Günü’nü, YUM-BİR’in (Yumurta Üreticileri Merkezleri Birliği ) düzenlediği, 31 Ekim-3 Kasım arasında Antalya’da yapılacak “Yumurta Zirvesi”nde kutlayacak ve zirveye KTG da (Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu) destek verecek. Zirvede hem ihracatı hem de Türkiye’de yumurta tüketimini artırmanın yollarını tartışacak olan sektör temsilcileri ve uzmanlar, tüm dünya ülkelerinin ortak sorunu olan ‘üretim maliyetlerini’ düşürmenin yollarını da ele alacak.
Hedef Türkiye’de de tüketimi arttırmak
Besin değeri açısından özellikle çocuklar için çok önemli bir protein kaynağı olan yumurtanın Türkiye’de kişi başı tüketimini, Avrupa Birliği ülkeleri ortalamasına çıkarmayı amaçlayan KTG ve YUM-BİR, Dünya Yumurta Günü’nde bu konuya özellikle dikkat çekmek istiyor. KTG Yönetim Kurulu Üyesi ve YUM-BİR Başkanı Pala, “Avrupa’da yıllık kişi başı tüketim ortalaması 225 adet, Japonya’da 328, Amerika’da 247. Türkiye’de ise bu rakam 185. Yumurta üretiminde ilk 10’da, ihracatta ise ikinci sırada olan Türkiye için bu rakam oldukça düşük. İçeriğinde özellikle çocukların zihin gelişimi için gerekli olan kolini de barındıran yumurta protein ve vitamin bakımından da çok değerli bir besin. 7’den 70’e herkesin tüketmesi gerekiyor. Sektör olarak bu konuda sosyal sorumluluk projelerini önemsiyor, son dört yıldır da Ankara’da LÖSEV ve Omurilik Felçlileri Derneği’nin haftalık taze yumurta ihtiyacını karşılıyoruz. Yıl içinde dönemsel olarak farklı yumurta yardımları da yapıyoruz. Hedefimiz ihracatımızı artırırken, ülkemizde de yumurta tüketimini artırabilmek ve sağlıklı nesiller yetişmesine yardımcı olabilmek.” diyor.
KTG Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Aydemir ise sektörün dünyadaki ekonomik başarısına değinirken, hayvansal protein tüketimine de dikkat çekiyor, “Türkiye’de üretilen yumurta, piliç eti, damızlık kümes hayvanlarının kalitesini dünya çapında duyurarak Türkiye’nin dünya pazarındaki payını yükseltmek istiyoruz. Bu yıl hedefimiz, tavuk etinde 1.9 milyon ton, yumurtada 15 milyar adet üretim gerçekleştirmek. Ancak sağlıklı beslenme için ülkemizde de hayvansal protein tüketimini arttırmamız gerekiyor. Tüm dünyada ve ülkemizde de son beş yıldır kutlanan ‘Dünya Yumurta Günü’, hayvansal proteinin, özellikle yumurtanın vücut gelişimi ve sağlığı için önemini anlatmamız için bir araç.”
İlgili Haberler
Başkan Yüksel, Kartal’da o bölgeyi akıllı bir kent yapmayı planlıyoruz
Kerkük’ün Türk kimliği değiştiriliyor!
Kartal Belediyesi kreşlerinde “Yes To Science” bilimsel eğitim projesi uygulanıyor
AYGAD Basının Problemlerini Gündeme Getirdi
Kayıt Dışı Korsan Çalışan Elektrikçilere Dikkat Edin
Koruncuk Vakfı “Eğitime Erişim: Sivil Toplum Kuruluşlarının Etkisi” Konferansı gerçekleşti