Türkiye’nin 2. Milli Savaş Gemisi “TCG Büyükada”, Büyükada’ya Demirledi!
Türk Deniz Donanması’nın gururu “TCG Büyükada (F512)” adlı savaş gemisi, 19 Kasım Salı günü Büyükada ve Heybeliada açıklarında demirleyerek, kapılarını Adalılara açtı. Milli Gemi Projesi (MİLGEM) kapsamında imal edilen ikinci gemi olan “TCG Büyükada”, inşa ve entegrasyonu Türk Deniz Kuvvetleri tarafından, tamamen milli imkanlarla, uluslararası ve Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı askeri standartlarına uygun olarak yapıldı.
Aselsan, Havelsan, TÜBİTAK başta olmak üzere 40’dan fazla yerli firmanın ortak ürünü olan gemide kullanılan bin tonluk çelik yığını, elektronik sistemler ve tasarım sayesinde ‘Büyükada’ radarlara karşı görünmez hale getirildi. Ziyaret kapsamında TCG Büyükada Gemisi Komutanı Dz. Bnb. Ali Tuna Baysal, Dz. Yzb. Mustafa Ağırbaş ve Kıdemli Astsubay Özcan Kara, Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu’yla bir araya geldi. Adalar Belediyesi’ne ziyarette bulunan komutanlar, Farsakoğlu’na Büyükada Savaş Gemisinin cam maketini hediye etti. Ardından Adalar Kaymakam’ı Ahmet Arabacı ve Heybeliada Deniz Lisesi Komutanı Murat Şirazi’nin de katılımıyla gemiyi gezen Farsakoğlu, savaş gemisi ile ilgili sunuma izledi.
Ziyaretçi defterini imzalayan Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, şu açıklamalarda bulundu: “Türk Deniz Kuvvetleri’nin TCG Büyükada gemisini görüp gururlanmamak elde değil. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ diyerek barışın ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır. Barışın devamlılığının sağlanması, askeri olarak da güçlü olmayı gerektirir. Denizden gelebilecek her türlü tehditi caydırmak amacıyla yapılan bu geminin Türk milletine başarıyla hizmet edeceğine tüm kalbimle inanıyorum.
Ayrıca “Heybeliada” ve “Büyükada” gemilerinin denize indirilmesinin ardından, yapılacak diğer korvet sınıfı gemilere de “Kınalıada”, “Burgazada” ve “Sedefadası” isimlerinin verilecek olması, bizleri adalılar olarak ayrıca mutlu etti.” dedi. TCG Büyükada (F512) gemisinin teknik özellikleri:
Geminin boyu 99. 5 metre, su hattı boyu 90.4 metre olarak inşa edildi. Genişliği 14.4 metre olan gemide 29 knot hız yapabilecek tahrik sistemi bulunuyor. 10 ton ağırlığında bir helikopterin büyük servis, iniş ve kalkış hareketlerini yapabileceği bir pisti de barındıran gemide aynı anda 108 kişilik personel çalışabiliyor. Gemi, beş deniz durumuna kadar (denizdeki havanın durumu) kısıtsız şekilde hareket kabiliyeti taşırken, bu durumun üzerindeki hava koşullarında kısıtlı hareket potansiyeline sahip bulunuyor.
İçindeki personeli 10 gün boyunca desteksiz şekilde denizde taşıma kabiliyeti olan geminin tatlı su üretim sistemi de bulunuyor. Korvetin su üstü harbi, deniz altı savunma harbi, hava savunma harbi, keşif gözetleme, asimetrik tehditlere karşı savunma ve komuta kontrol görevlerini yapabilme becerisi bulunuyor.
İlgili Haberler
Başkan Yüksel, Kartal’ın Gelecek Vizyonunu Çiziyoruz
Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl, Her Zaman Vatandaşın Yanında
Ahmet Şimşek Eğitim kurumları kaderine terk edildi
Basın Platformu İstanbul medya camiasını buluşturdu
Kartal halkına “Komşum” diye hitap eden Gökhan Yüksel, nasıl bir karşılık buldu?
“Yaşamı savunan” 14. Hangi İnsan Hakları Film Festivali