SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Mehmet Âkif ve Gölgeler Bilgi Şöleni

Yayınlanma:
ABONE OL

 

 

Milli şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un son kitabı Gölgeler’in Mısır’da yayınlanışının 80. Yılı dolayısıyla “Mehmet Akif ve Gölgeler Bilgi Şöleni” etkinliği düzenlendi. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Türkiye Yazarlar Birliği ve Burdur Mehmet Akif Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlendiği etkinlik, 26 Aralık’ta yapılan açılışla başladı. İki gün boyunca sürecek etkinlik, Mehmet Âkif Ersoy’un mezun olduğu ve öğretmenlik yaptığı Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi’nin tarihi binasının bulunduğu, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi kampüsünde gerçekleştiriliyor.

 

 

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Türkiye Yazarlar Birliği ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Mehmet Akif ve Gölgeler Bilgi Şöleni” 26-27 Aralık 2013 tarihlerinde, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Halkalı Merkez Kampüsünde düzenleniyor. Mehmet Âkif’in son kitabı olan Gölgeler’in Mısır’da yayınlanışının 80. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlik, Âkif’in yükseköğretim gördüğü ve daha sonra öğretmenlik yaptığı Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi’nin tarihi binasında gerçekleştiriliyor. Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi’nin tarihi binası ve tarihi kampüste yükseköğretim, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ile devam ediyor.

 

 

Mehmet Akif ve Gölgeler Bilgi Şöleni” etkinliğinin açılış konuşmasını yapan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut sözlerine, şairleri ve düşünürleri yaşadıkları dönemin doğurduğuna dikkat çekerek başladı. Rektör Prof. Dr. Mehmet Bulut; “Âkif, İslam Medeniyetinin son temsilcisi ve en büyük devleti olan Osmanlı Devleti’nin en zor zamanları ile Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında yaşadı. Bu sebepledir ki, ‘Allah bu millete bir kere daha İstiklal Marşı yazdıracak günler yaşatmasın’ dileğinde bulunmuştur. Âkif yaşadığı coğrafyanın insanlarının hangi zor dönemlerden geçtiğinin farkındaydı” dedi. Âkif’in, gençler için her yönden örnek alınması gereken ideal kimlik, kişilik ve şahsiyet olduğunu söyleyen Rektör Bulut; “Âkif tam da bugün ihtiyacımız olanı bize seneler önce söylemiş. Bir medeniyeti aşmak için önce o medeniyetin bilgi birikimine vakıf olmak gerekiyor. Bugün biz öncelikle modern medeniyetin birikimini çok iyi öğrenmeli ve öğretmeliyiz. Üniversitemiz kampüsü içinde bulunan Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi’nde öğretmenlik ve öğrencilik yapan Mehmet Âkif, modern bilgi ve teknolojini konusunda ‘Alın garbın fennini tekniğini’ der, diğer taraftan da gençlerin kültür ve medeniyetimizin ilim ve irfanıyla donatılması gerektiğine dikkat çeker. İşte bugün tam da buna ihtiyaç vardır. Medeniyetimizin ilim, irfan ve diğer tüm birikimiyle, çağın teknik ve bilgisini birleştirmeliyiz” dedi. Rektör Bulut sözlerini, en zor zamanlarda bile istikbale güvenle bakmak gerektiğini öğütleyen Akif’in Gölgeler adlı kitabındaki Bülbül şiirini okuyarak sonlandırdı.

 

 

Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Mehmet Akif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan ise, ilk yayınlanışının üzerinden 80 yıl geçen Gölgeler kitabı için yapılan etkinliğin önemine dikkat çekerek; “Bu tür bir toplantı hiçbir kitap için gerçekleştirilmemiştir. Milli Şairimizin son kitabının ilk yayınlanışı üzerinden 80 yıl geçti. Ancak bugün gördüğümüz manzaranın 80 yıl önce Âkif’in tasvir ettiği manzaradan pek farkı yok. Âkif hayatın içinden bir şair. Fikri, düşüncesi ne ise bunu eserlerine birebir yansıtmış bir isim. Milli Şairimizin en çok önem verdiği konu ise vahdet yani birlikti. İki gün sürecek etkinliğimizde şairimizin son kitabı olan ve 40 şiirini içeren Gölgeler kitabını bu açılardan inceleyeceğiz” dedi.

 

 

Burdur Mehmet Akif Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatçi ise konuşmasına, “Âkif’in ismini taşıyan üniversite ile yüksek tahsilini aldığı mekânda bulunan üniversitenin buluştuğu bilgi şöleni münasebetiyle bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz” sözleriyle başladı. Mehmet Âkif’in sadece Türk Edebiyatının değil, hayatı kişiliği ve özellikle Safahat’ı ile cemiyet hayatının yol göstericisi olduğuna dikkat çeken Saatçi; “Âkif, Türk milletinin ruhunu yakından tanıyan, dertlerini bilen bir vatan ve millet sevdalısıdır. O, devletle insan ve toplum arasında bir köprüdür. Dindeki yozlaşmayı cehalete bağlamış, bilgi çağının geleceğini önceden görmüş ve yapmamız gereken hazırlıkları bize bildirmiştir” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Hakkında;

 

İlim Yayma Vakfı tarafından,  “Kent içinde bir kampüs üniversitesi” sloganıyla 2010 yılında kurulan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İSZÜ), 2011-2012 yılında ilk öğrencileri ile eğitim öğretim hayatına başladı. 3. Akademik yılında 6 Fakülte ve 13 Lisans Bölümü, 2 Yüksekokul ve 2 Enstitüyle yoluna devam eden Üniversite, İstanbul’da az sayıda üniversitede olan İslami İlimler Fakültesine de sahip.  Milli Şairimiz Mehmet Akif ERSOY’un mezunları arasında olduğu  “Halkalı Ziraat ve Baytar Mekteb-i Âlisi” binalarının da bulunduğu bir kampüse sahip olan Üniversite, öğrencilerine tarih ve doğayla iç içe bir eğitim imkânı sunuyor.

 

 

İlgili Haberler

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de!

 İTÜ GVO Beylerbeyi Yerleşkesi öğrencilerinin geleneksel olarak gerçekleştirdiği Yıl Sonu Resim Sergisi bu yıl üçüncü kez 23 Nisan – 14 Mayıs tarihlerinde Müze Gazhane’de yapılacak. Sergideki çalışmaların bir kısmı ‘’ileri dönüşüm’’ temasına odaklanıyor. Öğrencilerin yaratıcı güçlerini dünyanın geleceği için ortaya koydukları sergi izleyicileri düşündürürken, yaşam ve tüketim alışkanlıklarını sorgulamaları için de ilham verecek. Dünya Bankası’nın […]

Basında Kartal
19 Nisan 2024
Kartal Belediyesi’nin Kreşlerinde 23 Nisan Coşkusu

Kartal Belediyesi’ne bağlı 14 kreşte eğitim gören çocuklar hazırladıkları gösterilerle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, minik öğrencilerin 23 Nisan coşkusuna ortak oldu. Çocukların günlerce emek verdiği gösteriler ayakta alkışlandı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında, Kartal Belediyesi’ne bağlı kreşlerde bir kutlama programı düzenlendi. Kartal […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]