Tasavvufun kayıp hazineleri Pendik’te sergileniyor

Yayın: 15:19 - 26.12.2013
Güncelleme: 15:19 - 26.12.2013

 

Tasavvuf kültürüne ait kaybolmuş sanat ürünleri, sanatçı Necati Korkmaz’ın Pendik’te açacağı sergi ile gün yüzüne çıkıyor. Geleneksel Türk kültürünün gelişmesine ve çeşitliliğine önemli katkılar sağlayan, ancak günümüzde ya unutulmuş ya da kaybolmuş tasavvuf sanatları, Pendik Belediyesinin desteği ile Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi’nde yarın sergilenmeye başlıyor. Sergide ayrıca sanatçının 1.5 yılda en ince ayrıntısına kadar yazarak bir ilki gerçekleştirdiği dünyanın en küçük el yazması Kuran-ı Kerim de yer alıyor.

 

30 yılını Türk-İslam sanatlarına adayan ve tasavvuf kültürüne ait objelere yoğunlaşarak bunların üretimi ile uğraşan Necati Korkmaz, kendisini ”mütteka ve gubari hat sanatçısı” olarak niteliyor. Tasavvufa büyük ilgi duyduğunu belirten sanatçı, sergisinin amacını şöyle anlatıyor:“Bu sanat ürünlerini birkaç müzede camekanlar arkasında ya da müzayedelerde ne anlama geldiğini bilmeden alıp sergileyen kişilerin koleksiyonlarında görmekteyiz. Oysa isimlerini bile yabancı olduğumuz bu sanat ürünlerinin her biri yüzlerce yıllık kültür dünyamızdan izler taşımaktadır ve her biri çok önemli kültür aktarıcılarıdır. Bu ürünlerin kaybolması, tarihimizin o bölümünün de yeniden kaybolması anlamına gelecek. Tarafımdan tekrar canlandırılıp yeniden üretilmeye çalışılan bu kültür objeleri, yeni nesillerin de kültür dünyamızın unutulmuş bu bölümünü yeniden tanıyıp ilgilenmelerini sağlayacak”

 

Dünyanın en küçük Kuran-ı Kerim’i de bu sergide

 

Sergide ayrıca sanatçının bir ilki gerçekleştirerek yazdığı dünyanın en küçük Kuran-ı Kerim’i de yer alıyor. 0,98 santimetreye 1,3 santimetrelik ebatta Kur’ân-ı Kerîm’i ‘aharlı’ denilen kağıda tilki bıyığının tek bir kılıyla ve el yapımı is mürekkebiyle yazdığını belirten sanatçı, büyük bir Kuran-ı Kerim’de ne varsa hepsini tek tek uygulamış. Sayfaların etrafında tezhipleri yer alırken, ayetlerin arası da altın varaklarla yaldızlanmış. 1.5 yıllık bir emeğin sonucu olan Kuran-ı Kerim, ancak büyüteçle görülebiliyor.

 

Sergide dervişlerin bir çok işte kullandığı kovası Keşkülü Fukara’dan, gördüğü iş ile dönemin tasarım harikası Ali Sofra’ya, tarikat bel kuşağı Kemer-i Gayret’ten bir çeşit günlük olan Ruzname’lere kadar bir çok eser yer alıyor. Pendik Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi’nde 27 Aralık Cuma günü açılacak sergi, 3 Ocak 2014 tarihinde sona erecek.

 

 

Exit mobile version