SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

“Mehmet Akif başlı başına bir iman mektebidir…”

Yayınlanma:
ABONE OL

 

 

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un vefatının 77. yıldönümü münasebetiyle Ankara’da Tacettin Dergahında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de katıldığı özel bir program düzenlendi.

 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez “Öyle insanlar vardır ki, yaşadığı çağdaki bütün insanlara hakkı geçer, herkes ondan istifade eder. Bütün insanlar onun fikirlerinden, düşüncelerinden ve tavırlarından istifade ederler. Ama öyle insanlar da vardır ki, kendisinden sonra gelecek nesillere de hakları geçer. Gelecek nesillerin inşasında katkıda bulunurlar. Mehmet Akif Ersoy’umuz böyle bir insandır. M. Akif Ersoy sadece kendi çağındaki Müslümanlara değil, kıyamet sabahına kadar bu topraklarda yaşayacak her insanın hamuruna katkıda bulunarak gitmiştir.” dedi.  

 

Akif’in sadece bir istiklal şairi olmadığını aynı zamanda bir iman, cami, kürsü ve tevhid şairi olduğunu, gelecek nesillerde emeği olan büyük bir mütefekkir olduğunu kaydeden Başkan Görmez, Mehmet Akif için düzenlenen özel programda şunları söyledi;

 

Akif başlı başına bir iman mektebidir…”

 

Akif’in sadece kendi çağdaşlarına hakkı geçmedi. Gelecek bütün nesillere hakkı geçti. Akif başlı başına bir mekteptir okuldur. Akif bir iman mektebidir. Akif camileri tarif ederken, ‘Camiler efkarı milleti tenvir için ne müsait yerlerdir.’ der.  Ama üzülerek belirteyim biz hala bu vazifeyi hakkıyla deruhte edebilmiş değiliz.

 

Akif sadece oturup şiir yazmadı bu milletin geleceğini inşa etti…”

 

O büyük şair ilhamını Kur’an’dan aldı. Akif sadece masada oturup şiir yazmadı. Aynı zamanda cami kürsüsünden de seslendi. Fatih kürsüsünden, Süleymaniye kürsüsünden, Bayezit cami kürsüsünden seslendi. Anadolunun her büyük cami kürsüsünde Akif’i gördük. Akif’in başlattığı bu geleneği keşke bu topraklarda ihya etsek. Cami kürsülerini sadece din gönüllülerine değil, Akif’in koyduğu şartlara riayet etmek şartıyla bu toprakların münevverlerine, alimlerine, aydınlarına da bıraksak. ‘Ağzı düzgün bir zat Kur’an namına hangi hakikati cemaate telkin edemez. Eğer vaazınızda, nasihatinizde israiliyat hikayeleri anlatılacaksa biz o vaazı istemiyoruz.’ demiştir.

 

Vaiz milletin mazisini bilmeli, cemaati istikbale hazırlamalıdır…”

 

Mehmet Akif aynı zamanda muhteşem bir hafızdı. 6 ayda Kur’an’ı hıfzetti. 3. Diyanet İşleri Başkanımız Ahmet Hamdi Akseki ile yazışmaları vardır. Kur’an’ın meali Akif’e, tefsiri de Elmalı Hamdi Yazır’a verilmişti. Daha sonra Akif’in Mısır’dan yazdığı mektuplar vardır. Birin de diyorki, ‘Bu görevi hakkıyla ifa edip edemeyeceğim meçhulümdür. Ancak Allah’a hamd olsun verdiğiniz bu görev sayesinde demir gibi hafız oldum.’ Ben bugün aydınlarımıza hafız olma şartını koşmuyorum. Ancak bu ülkenin münevverlerine bu kürsüye çıkmak için Kur’an’a vakıf olma şartını koşuyorum. Akif vaizi tasvir ederken, ‘Vaizin aykırı fikirleri devirecek kudreti olmalı, bu kudreti kendilerinde görmeyenler kürsüye çıkmasınlar. Aykırı fikirleri kendilerinde göremeyenler sebil-i hakkı bulmak için çaba içinde olmayanlar mevkiyi irşada çıkıp milleti ifsata kalkışmamalıdır.’ ifadesini kullanır.

 

Akif aynı zamanda bir iman şairi, bir Kur’an şairidir…”

 

Akif sadece bir şair değil aynı zamanda bir iman şairidir. Şiirlerinde özellikle mücadele ettiği bazı konular vardır. Bunların başında dinsizlikle mücadelesi gelir. Sonra kaba sofuluk, riyakarlık, taassup Akif’in mücadele ettiği diğer konulardır. Akif aynı zamanda bir umut şairidir. Milletin umudunu yeşerten bir şairdir. İlhamını her zaman Kur’an’dan almıştır.

 

İstiklal Marşı’nı sadece bir şiir olarak okuyup geçmeyin, İstiklal Marşı’nın ilhamı Kur’an’dan alınmıştır…”

 

İstiklal Marşını yazmadan kısa süre önce bir yerde Kur’an okumuştur. Ayetin bir parçasına geldiğinde ayeti tekrarlamış ve heyecanlanmıştır. O ayet şöyledir; ‘Sakın Allah’ın reyhanından, rahmetinden ümit kesmeyiniz.’ Gençler, hani sizin her sabah tekrarladığınız İstiklal Marşı var ya… ‘Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen alsancak’ diye başlayan. İşte o mısra bu ayetten mülhemdir. İstiklal Marşı’nı sadece bir şiir olarak okuyup geçmeyin. Her satırında, her ifadesinde Kur’an’dan, İslam’dan ilhamlar vardır.

 

Akif pek çok şiirinde Kur’an’ın tefsirini yapmıştır…”

 

Akif’in şiirleri bugüne de hitap etmektedir. O zaman yazdığı şiirleri sanki bugün yazmış. Şiirlerinde bugünki halimizi tasvir ediyor. Şiirlerinde Kur’an’ın ayetlerinden ilham alarak yazmıştır. Pekçok şiirinde ‘Sakın birbirinize girmeyin ki maneviyatınız sarsılmasın ve devletiniz yıkılmasın’ ayetinin tefsirini yapmıştır adeta.

 

Son olarak Akif’in bir şiiriyle bitirelim;

 

Post üstüne hem kavgaların hepsi nihayet. Hala mı boğuşmak bu ne gaflet ne rezalet.

 

Kaç yurda veda etmedik bu uğurda, el verdi gidenler acıyın eldeki yurda…”

 

Allah Akif’e rahmet eylesin. İman mektebi olarak tasvir edilen bu büyük insanı bize unutturmasın… Gelecek kuşaklar içinde nice Akifler olsun ki, iman şairlerimiz, İslam şairlerimiz, tevhid ve medeniyet şairlerimiz, cami ve kürsü şairlerimiz olsun ki, medeniyetimiz ilelebet baki olsun. 

 

 

 

 

İlgili Haberler

Basında Kartal
25 Mart 2024
Başkan Gökhan Yüksel, İftar Sofrasında Kartallı Komşularıyla Buluşuyor

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte her akşam iftar sofrasında Kartallı komşuları ile bir araya geliyor. Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde yaptığı mahalle iftarlarına katılan Başkan Gökhan Yüksel, Hürriyet, Soğanlık, Yakacık Çarşı ve Esentepe Mahallesi’nde kurulan iftar sofrasında Kartallılar ile bir araya geldi. Başkan Yüksel, belediye personeli ve aileleri ile Kartal Ekolojik Pazar […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı
Basında Kartal
23 Mart 2024
Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı

Kartal Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı Kartal Belediyesi’ndeki 35 yıllık çalışma hayatı boyunca Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Basın ve Yayın Müdürlüğü birimlerinde müdürlük yapmış, son olarak atandığı Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nde birim müdürü olarak çalışan ve geçirdiği bir rahatsızlık sonucu 55 yaşında hayatını kaybeden Hüseyin Güler, son yolculuğuna […]