Kadıköy’ün mimarlık ve kültür mirasının değerli bir örneği olan Tarihi Şehremaneti binası, restore edilerek “Kadıköy Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi” (Tesak) olarak yeniden halka açıldı. 100. doğum yılında artık Kadıköylüye kütüphane olarak hizmet verecek olan 120 bin kitap kapasiteli bina, sadece Kadıköylü değil tüm İstanbullu kitapseverleri buluşturacak.
Kadıköy’ün en güzel ve değerli yapılarından olan Şehremaneti’ni restore den Kadıköy Belediyesi, binayı , “Kadıköy Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi” (Tesak) olarak hizmete açtı. 15 Mart Cumartesi günü yapılan açılışta, Tesak’ın bilimsel yönlendirme ve danışmanlığını yapan Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın törende yaptığı açış konuşmasında, bu açılışın ‘’İstanbul’un kütüphaneli günlerinin başlangıcı olmasını diledi. Ortaylı, ‘’Aslında tarih boyunca İstanbul kütüphanesiz değil. 18. yüzyıldan beri var okumaya açık kütüphaneler. Bunlar daha çok Suriçi’ndeydiler. Ama kimi zaman yanlış konsepti kimi zaman da zamana uymadıkları için bu kütüphaneler kapanmış. Şimdi içinde bulunduğumuz bu sempatik, neo-klasik bina bir kütüphane ve kültür merkezi oluyor. Burası halka açık bir kütüphane olmasının yanı sıra, tematik toplantı, seminer gibi etkinlikler de olacak. Burası bir üniversite kampüsü gibi bir cazibe merkezi olsun istiyoruz. Bu da başta siz Kadıköylüler olmak üzere tüm kitapseverlere bağlı. Bu eseri İstanbul’a kazandırdıkları için Başkan Selami Öztürk’e ve kültür şövalyesi Murat Katoğlu’na teşekkür ediyorum.’’ dedi.
CELAL ESAD BEY’İN HEYKELİ..
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de özlemini duyduğu özel bir yerin açılışını yapmaktan duyduğu memnuniyeti vurguladı. Belediye yöneticiliği süresince Kadıköy’deki kültür sanat hayatının gelişmesi için çok şey yaptıklarını anlatan Öztürk, ilçenin her yerini kültür merkezleri, heykeller gibi sanat nişaneleriyle döşediklerini söyledi. Öztürk, ‘’Hatta Kadıköy artık, İstanbul’un sanat hayatına yön verecek konumda. Kara cehaleti ancak sanatla yeneriz. Tüm bu projelerde siz Kadıköylülerin imzası var. ‘’ diye konuştu. Geçmişi boyunca farklı işlevleri olan Şehremaneti binasının 1984’te restore edilerek Kadıköy Belediyesi Meclis Binası olduğunu anımsatarak, Kozyatağı’ndaki Meclis’in inşa edilmesi ve taşınmadan sonra bu binayı bir ihtisas kütüphanesi yapmaya karar verdiklerini söyledi. Öztürk, şöyle devam etti: ‘’120 bin kitap kapasiteli bu kütüphane herkese açık. Bahçesi de insanların gelip çay kahve içebilecekleri, kitaplarını okuyabilecekleri bir alan şeklinde düzenlenecek. Ya taraftaki Maliye’ye ait binalar da buraya devredilirse, daha hoş bir mekana kavuşulmuş olacak. Ayrıcaa 1913–14 yıllarında Kadıköy Belediye Şubesi Müdürlüğü yapan, değerli aydın Celal Esad Arseven’in bir heykelinin buraya dikilmesi de Kadıköy’ün kültür hayatı açısından önem arzediyor.’’
30 BİN KİTAPLIK BAĞIŞ
Törende son olarak Tesak’a, çoğu babası Celal Bayar’ın olan 30 bin kitaplık koleksiyonunu bağışlayan Nilüfer Gülsoy da kısa bir konuşma yaptı. Kitapsever Kadıköylüleri selamlayan Gülsoy, ‘’Emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum. Kitaplarımı, kitapseverlerle paylaşabileceğim bu kütüphane sayesinde. Bugün, benim hayalimin gerçekleştiği bir gün..’’ yorumunu yaptı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kutlama mesajı gönderdiği törene, CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, CHP Kadıköy İlçe Başkanı Necati Ekşi’nin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.
1914’ten 2014’e… Meclis’ten Kütüphane’ye…
Rıhtım Caddesi üzerinde, Beşiktaş vapur iskelesinin tam karşısında yer alan Şehremaneti Kadıköy Dairesi, Y.Terziyan isimli bir Ermeni mimar tarafından 1912-1914 yılları arasında inşaa edilmiş. I. Ulusal Mimarlık Dönemi’nin önemli eserlerinden olan Kadıköy Şehremaneti, mimari kimliği kadar birçok tarihi olaya tanıklık etmesiyle de öne çıkıyor. 1995’te bir tadilat geçiren tarihi bina, bir süre Kadıköy Kaymakamlığı binası, daha sonra da Belediye Başkanlığı binası olarak kullanıldı. Belediyenin Söğütlüçeşme’deki ana binaya taşınmasının ardından, burası belediye meclis toplantıları burada yapılmaya devam edili. Kozyatağı’ndaki Meclis binasının inşa edilmesi ve toplantıların oraya taşınmasının ardından da Şehremaneti sadece etkinlik ve sergilere ev sahipliği yapar olmuştu. Tarihi Şehremaneti Binası 100. yaşında tarihine yakışır bir kütüphaneye dönüşmüş oldu. Çok değerli birçok eserin bağışlandığı Tesak’ın 120 bin kitaplık kapasitesi bulunuyor. Başta Kadıköylü aydınlar olmak üzere çok sayıda sanatçıya dair bilgi ve belgeler ile tarih, edebiyat ve sanat kitaplarıyla belgelerinin yer alacağı kütüphane, Kadıköy’ün kültür hayatına yeni bir değer daha katacak. Tarih, edebiyat ve sanat konularına odaklanan bir ihtisas kitaplığı olarak hizmet verecek olan kütüphanede, başta Kadıköylü aydınlar olmak üzere çok sayıda sanatçıya dair bilgi ve belgeler ile tarih, edebiyat ve sanat koleksiyonları yer alacak, söyleşi ve etkinlikler düzenlenecek.
İlgili Haberler
Kayakla Atlama Olimpiyat Sporcusu Milli Kayakçı Fatih Arda İplikçioğlu’nun kayak takımları kayboldu
LÖSEV’DEN GÖNÜLLÜK ÇAĞRISI: “SEN VARSAN BİZ VARIZ”
Köymen: ‘Belediye Alacakları Baskı Aracına Dönüştürülmemeli’
BÖYLE GİDERSE!
İSTANBUL KIŞ HAZIRLIKLARI AKOM KONTROLÜNDE
Eğitim camiasını buluşturan düğün