SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Kartal’daki riskli alan projesini, Bakanlık mercek altına aldı!

Yayınlanma:
ABONE OL

Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz’ün halka sormadan riskli alan ilan ettirerek Bakanlığa onaylattırdığı Etap -1- ve Etap -2- riskli alanlardaki uygulamalarda, belirsizliklerin bulunması, mağduriyetler yaşatılması ve şikayetlerin artması üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce konuyu yakından incelemeye aldı.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Kartal’da riskli alan ilan edilen bölgedeki yaşayan vatandaşlarla bir araya geldi. Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya Kartal’dan çok sayıda vatandaş katıldı. Bu uygulamadan kimsenin mağdur edilmemesi için uygulamanın her aşamasını yakinen takip edeceğini belirten Güllüce, “Elimiz hep üzerinde olacak, kat mülkiyetine kadar kontrol ettireceğim” dedi.

idris-gulluce-temurhan-yild

Halkın kafası karışık, “bizler belediyenin oyuncağı olduk” diyorlar

Toplantıya katılanlar arasında riskli alan içinde gayrı menkulu olan mağdurlar, “ Sayın Bakanım lütfen bu konuyla sizler ilgilenin, biz Kartal Belediyesinin oyuncağı olduk. Bizim durumumuz ne olacak belli değil” şeklinde serzenişte bulundular.

Ayrıca riskli alan ilan edilen bölgede yaşayan sakinler içinde dernek temsilcileri emlakçılar ve belediye personeli de toplantıya katılanlar arasında yer aldı.

idris--gulluce-kursude

Riskli alanla ilgili çıkarılan kanun hakkında kısa bilgiler veren Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, kendisi bakan olduktan sonra bir prensip koyduğunu belirterek riskli alanların belediye başkanının müracaatıyla olacağını ancak şartları olduğunu belirtti.  “ Edindiğimiz bilgiye göre vatandaş bu uygulamadan memnun değil. Hatta Bakanlık burada yaşayan halkı başka yerlere Gebze’ye falan gönderecekmiş diye söylentiler dolaşıyor dillerde. Bu yedi yıldızlı bir yalandır.

İlçe Belediyesi bir kere gidecek vatandaşla konuşacak nereyi riskli alan ilan edip orada yeniden bina yapmak istiyorsun? hangi alanı yaptın, onu bir çiz. Sonra vatandaşla otur konuş bakalım, vatandaş ne diyor, paylaşımını bir konuş, bana emsalini göster yüksekliğini söyle, gel ondan sonra bende bakanlar kurulundan geçireyim.

idris--gulluce-bekm

Ama acele ile başlatılan mevcut uygulamada yüzde 20 insan evet diyor, yüzde 80’si hayır diyor. Sen geleceksin ‘Ben burada yenileme yapacağım’ diyeceksin. Bu yüzde 80’e ne diyeceksin. Bu kadar insana rağmen olur mu?  ‘Efendim orda zaten emsal yüksek ben onu bir kısmını falan bölgeye gönderirim. Yani ‘tehcirmi yapacaksın kardeşim’ derim ben ona”

 

Belediye hazırlık çalışmalarını detaylı olarak bizimle paylaşacak!

“Halka rağmen vatandaşa rağmen riskli alan ilanı yapmıyoruz.  Bu talepte bulunan belediye başkanı, alanda talep edeni belirleyecek vatandaşların uzlaştığına dair müşahat somut deliller ortaya koyacak ondan sonra oturup bizimle konuşacak. Yoksa memlekette tadsız bir ortam oluşabilir” dedi.

 

Plan onama yetkisi bakanlığındır!

Güllüce, Kartal’la ilgili de şunları söyledi “siyaset çok sulandırılabilen bir şeydir. Olayın teknik konumu şu,  Kartal belediyesi birinci etap ve ikinci etap diye bölgeler çizelgeyle falan gelmiş demiş ki, “ Ben bu alanın riskli alan ilan edilmesini istiyorum” demiş. Oradaki yetkililerle görüştüğümde de vatandaşın yüksek talebi olduğunu söylemiş.

Bunun üzerine benden önceki Bakanımız, kendisi imzalıyor ve Bakanlar Kurulundan bunu geçirmiş.

Şimdi burada müracaat edilmiş, müracaatla da bazı yetkiler tedricen Kartal Belediyesi’ne verilmiş. Plan onama yetkisi tümüyle de verilemez. Plan yapma yetkisi verilir yani onayamaz. Plan yapma yetkisi verilmiş, “onamamız kaydıyla” diye söylemiş. Şöyle yazıyor “Bakanlıkça onaylanmak üzere ilan edilen riskli falan……diye yazar. Öyle demek zorundasınız çünkü ilçe belediyeleri kendi yaptıkları planların kendi meclislerinden sadece 1000’liklerini onaylayabilirler. 5000’lik  Büyükşehir’de olmalıdır, daha üst ölçekli yada yenilenme planları Bakanlık onayında olması lazım.

 

O yüzden tüm yetki Bakanlığındır.  Bakanlığın temel prensiplerine uymayan bir plan da onaylanmaz. Yani sen canının istediği planı getirdiğin zaman, bu plan yapma yetkisi vermek onaylama yetkisi de olmadığı için canın istediği plana onay verecek demek değildir. Plan onama yetkisi Bakanlığındır” dedi.

 

Vatandaş bu olaydan memnun değil

Güllüce sözlerini şöyle sürdürdü “Burda edindiğim bilgilerde vatandaş bu olaydan memnun değil, bu olaydan mutlu değil. Hatta bazı gelenler oluyor ‘efendim biz mahkemeye versek sizi üzermiyiz’ diyorlar. Hayır beni üzmezsiniz, senin hakkını koruyacaksa ben niye üzüleyim ki. Gidermisin gitmezmisin bilmem ama Bakanlığımızla bir problem olmaz. Vatandaş itiraz ediyorsa ben niye rahatsız olayım. Cebren burada yenileme yapacağız diye bir şey diyemeyiz”

 

Siyaset dizden aşağı inmiş olur

Güllüce “Güya ben vatandaşları başka yerlere gönderecekmişim. Gebze’ye gönderecekmişiz. Biz Bakanlık olarak böyle bir şey nasıl düşünebiliriz. Böyle bir şey olabilir mi? Bunlar eğer siyaseten söyleniyorsa çok ayıp, bilmeden teknik olarak konuşuluyorsa yine ayıp, çünkü insan bilmediği şeyi konuşmaması lazım. Ama yok ben siyaseten Bakanlığı sıkıntıya sokayım deniliyorsa, o zaman bu çok kötü bir şey olur, siyaset dizden aşağı inmiş olur. Çok kalitesiz bir siyaset olur. Zaten hukuken de böyle bir şey olmaz.

 

Keşke o gün bir inceleme yapılsaymış.!

Belediye Başkanı’nın riskli alanla ilgili müracaatına da değinin Bakan Güllüce “Kartal Belediye Başkanı gelip, ben şu alanı riski alan yapmak istiyorum demiş. Mesela o gün keşke vatandaş istiyor mu? diye on tane muhakkik gönderilse bir inceleme yapılsaymış. İyi başkanım sen bunu dilekçeyle yazmışsın çizmişsin güzelde, senin bölgede oturan vatandaş ne diyor? O bir şey diyecek bana. Güvenmiyorum demeyeyim de saygısız bir cümle olur ama, “birde ben inceleyeyim” diyeceğim.

Üç sonra ne olacak kime ne olacak burda, kime ne olacak bakayım çalışmasını yapmışmısın? Adamın 150 metre karelik  dairesi 25 metre kareyi mi düşüyor, 90 metre kareyi mi düşüyor 165 metre kareyi mi çıkıyor. Üç katlı bir yer dokuz katlı mı oluyor, iki katlı mı oluyor başkanım bir anlat bakalım. Ha bunlar uygunsa mesele yok. Bakanlar kuruluna göndereceğim, çıktıktan sonra diyeceğiz ki gel kardeşim sen bunları yapacaktın ya, sana birinci yetkiyi verdik ikinci yetkiyi de veriyoruz. Ama bizim elimiz hep üstünde olur. Kat mülkiyetine kadar kontrol ettireceğim.

temurhan-yildiz-kursude

Temurhan Yıldız ‘Riskli alanla ilgili yeni çalışma yapacağız’

Bakan’ın salondan ayrılmasından sonra, Belediye Başkan adayı Temurhan Yıldız vatandaşların sorularını yanıtladı. Yıldız Riskli ilan edilen alanda ki bağımsız tapu sahibinin 2100 olduğunu belirterek “Biz bu bölge ile ilgili bir çalışma yapacağız. Bu bölgede ki vatandaşlarımızın gerçekten böyle bir talebi varmı yokmu diye bir talep çalışması yapacağız. Ne kadar vatandaşımızın ne kadarı yerinde yenilemeyi istiyor, bu çalışmalari yapacağız. Eğer vatandaşlarımızın yüzde 70-80’i bunu istiyorsa demek ki bu olumlu bir talep. Ama belediye başkanı bu talepte bulunurken vatandaşla hiç bir şey konuşmamış, vatandaşa böyle bir şey istiyormusunuz diye sormamış.

 

O bölgede bulunan esnafın talepleri dikkate alınmış mı alınmamış.Bu alan Kartal’ın merkezi, Bu alanın tamamı 130 bin dönüme yakın bir alan. Bu kadar alanı tek başına planlama yaptığınız zaman bunu tek firmamı yapacak, o firma yaptığı zaman kaç yılda bitirecek. Kartal’ın merkezi kaç yıl inşaat olarak kalacak. Bunların hepsi planlaması gerekir” dedi.

 

Biz geldiğimizde şunu yapacağız, vatandaşla konuşacağız, isteyip istemediklerini soracağız. Daha sonra tapular adalara bölünecek belki 5’şer 6’şer dönüme denk gelecek şekilde adalar haline getirilecek, Vatandaşın imarını planını çıkaracağız ve diyeceğiz ki senin emsalinde imarında planında budur, git istediğin firmayla istediğin şekilde anlaş..Yunus Mahallesi ile ilgili de benzer çalışma yapacaklarını ve vatandaşın işini kolaylaştıracaklarını söyledi.

 

 

 

İlgili Haberler

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi
Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de!

 İTÜ GVO Beylerbeyi Yerleşkesi öğrencilerinin geleneksel olarak gerçekleştirdiği Yıl Sonu Resim Sergisi bu yıl üçüncü kez 23 Nisan – 14 Mayıs tarihlerinde Müze Gazhane’de yapılacak. Sergideki çalışmaların bir kısmı ‘’ileri dönüşüm’’ temasına odaklanıyor. Öğrencilerin yaratıcı güçlerini dünyanın geleceği için ortaya koydukları sergi izleyicileri düşündürürken, yaşam ve tüketim alışkanlıklarını sorgulamaları için de ilham verecek. Dünya Bankası’nın […]

Genel
18 Nisan 2024
AKOM’dan kritik uyarı! İstanbul dahil 16 ilde…

İstanbul ve batı bölgeleri için şiddetli yağış ve fırtına uyarısı! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul başta olmak üzere yurdun batı bölgelerinde beklenen şiddetli gök gürültülü sağanaklar ve sıcaklık düşüşleri konusunda vatandaşları uyardı. Kıyı Ege ve Batı Karadeniz bölgelerinde de etkili olacak yağışlar için hazırlıklı olunması gerektiği belirtildi. İSTANBUL’DA BEKLENEN HAVA DURUMU AKOM, […]