Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, Kurban Bayramı’nda aşırı artış gösteren et ve tatlı tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyardı ve bu konuda öneriler verdi.
Yeni kesilmiş kurbanlık hayvan etlerinin, sert olması nedeni ile sindirimde zorluk yaratabileceğini belirten Demir, “Bu nedenle taze kesilen etler hemen tüketilmemeli; buzdolabında 1-2 gün bekletildikten sonra haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirilerek tüketilmelidir” dedi.
Kurban Bayramı yaklaşırken, beslenme uzmanları bayram süresince sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekiyorlar. Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, Kurban Bayramı sırasında özellikle artan et ve tatlı tüketiminde aşırılığa kaçılmaması gerektiğini söyledi. Çağatay Demir, “Et, kaliteli protein kaynağı olmasının yanı sıra yağ, çeşitli minerallerin (özellikle demir, çinko, fosfor, magnezyum) ve vitaminlerin de (özellikle B12, B6, B1 ve A vitamini ) kaynağıdır. Öte yandan, et ve diğer hayvansal kaynaklı yiyeceklerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir. Bu yüzden tüketilen miktarlara dikkat edilmesi gereklidir” dedi.
Demir, Kurban Bayramı’nda özellikle kırmızı et tüketiminin arttığına dikkat çekti ve “Et tüketimi için uygun oranlar, kişiye göre farklılık göstermekle beraber; normal şartlarda günde 100 – 150 g tavuğun göğüs eti, hindi, yağsız dana eti, balık gibi etlerin tüketilmesi idealdir. Etlerin çok yağlı kısımları tüketilmemeli, hayvanın iç yağları yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılmamalıdır” dedi. Demir şöyle devam etti:
“Kurban Bayramı’nda, geleneksel olarak taze ve yağlı etin yanı sıra, iç organları da (sakatat) fazlaca tüketilir. Oysa bu tür etlerin, kolesterol ve yağ miktarları fazla olduğundan tüketilmesi önerilmemektedir. Bu nedenle, bayramda bu tür etlerden mümkün olduğunca az tüketilmesini öneriyorum” dedi.
Bayram sırasında ziyaretlerin arttığına da dikkat çeken Demir, “Bayram ziyaretlerinde ikram amaçlı sunulan her tatlı kabul edilmemeli, aralarında en hafif olan sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir. hamur tatlılarından yemek zorunda kalınırsa miktarı az olmalı” dedi.
Demir ayrıca, bayramda artan kahve ve çay tüketiminin aşırı miktarlara ulaştığında uykusuzluk , mide problemleri ve kalp ritim bozukluklarına neden olabileceği uyarısında bulundu ve “Kahve ve çay yerine bitki veya meyve çayları tercih edilmelidir” şeklinde konuştu.
Kurban Eti Nasıl Pişirilmeli?
Çağatay Demir, “Yanlış uygulanan pişirme ve saklama yöntemleri sonucunda etlerde protein, vitamin ve mineral kayıpları oluşmaktadır. Etlerin yağda kavrulması ve kızartılması besin öğesi kayıplarının artmasına, fazla miktarda yağ tüketilmesine ve ileride sağlık sorunlarının oluşmasına yol açabilmektedir” diyerek; Kurban etlerinin pişirilmesine ve saklanmasına yönelik olarak şu uyarılarda bulundu:
ü Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme, kızartma ve kavurma yerine haşlamayı tercih edin.
ü Sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırmak amacıyla etlerin sebzelerle birlikte pişirin.
ü Etleri ızgarada pişirirken etle ateş arasındaki uzaklığın eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmasına dikkat edin.
ü Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Bu nedenle etleri, küçük parçalar halinde buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklayın. Buzlukta ( -2 ºC ) birkaç hafta, derin dondurucuda ise (-18 ºC ) 3 ay saklanabilir.
Bayramda Bunlara Dikkat!
ü Sabah mutlaka kahvaltı edin, kahvaltınız hafif ve her grup besin öğesini içerir nitelikte olmasına dikkat edin.
ü Bayramda sayıca az öğünlerde fazla miktarda yemek yerine az ve sık beslenin.
ü Bayramda da her zaman olduğu gibi tek yönlü beslenmek yerine, gün içinde tüm besin gruplarından (süt-yoğurt-et-sebze-meyve-tahıllar vb) yeterli ve dengeli miktarlarda alın.
ü Yemekleri bitkisel sıvı yağ ile pişirin.
ü İkram amaçlı sunulan her tatlıyı kabul etmeyin. Aralarında en hafif olan sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin. Hamur tatlılarından yemek zorunda kalırsanız miktarını az tutun.
ü Bayramda artan kahve ve çay tüketimi aşırı miktarlara ulaştığında uykusuzluk , mide problemleri ve kalp ritim bozukluklarına neden olabilir. Kahve ve çay yerine bitki veya meyve çayları tercih edin.
Editöre Not:
Anadolu Sağlık Merkezi hakkında : Anadolu Vakfı tarafından Türkiye’ye armağan edilen Anadolu Sağlık Merkezi, “U.S. News & World Report”un her yıl yapmakta olduğu en iyi hastaneler sıralamasında üst üste 18 yıldır ABD’nin en iyi hastanesi seçilen Johns Hopkins Medicine ile stratejik işbirliği içinde çalışıyor.
Amerikan Sağlık Enstitüsü’nün araştırma geliştirme fonlarından en fazla payı alan Johns Hopkins’te geliştirilen çağdaş uygulamalar Anadolu Sağlık Merkezi tarafından izlenerek, Türk insanının hizmetine sunuluyor. Hastalar, tanı ve tedavi için yurtdışına gitmeye gereksinim duymadan, aynı tedavi protokolleri ve ileri teknoloji ile uluslararası standartlarda hizmet alabiliyorlar. Tüm ihtisas dallarını bünyesinde barındıran, tam donanımlı bir hastane olan Anadolu Sağlık Merkezi, özellikle onkolojik bilimler, nörolojik bilimler, kalp sağlığı ve kadın sağlığında yakın coğrafyanın referans merkezi olmayı hedefliyor.
Daha fazla bilgi için:
Özel Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi
Özel Anadolu Sağlık Ataşehir Tıp Merkezi
Özel Anadolu Sağlık Suadiye Tıp Merkezi
ASM 44 44 276
www.anadolusaglik.org
İlgili Haberler
Saddam Gerçekten Bir Devlet Adamı Mıydı?
Maltepe’de Cumhuriyet’in 101’inci yılı coşkuyla kutlandı
Cumhuriyet’in 101. Yıl Dönümü Kartal’da Bengü konseriyle Coşkuyla Kutlandı
Kartal Belediyesi’nde Grev Pankartı Asıldı Grev Resmen Başladı
Tuzla’da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları coşkuyla gerçekleştirildi
Kayıp Etmeye Mahkûm Olan Tutarsız Türkmen Politikası