Alevilerin,demokratik açılımdan iki önemli beklentisi var…

Yayın: 08:01 - 03.02.2010
Güncelleme: 08:01 - 03.02.2010

Alevilerin, Cemevi için demokratik açılımdan iki önemli beklentisi var;

1- Cemevlerinin su ve aydınlatma giderlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanması
2- Kartal Cemevi alanı içinde yer alan gecekondularla ilgili bir an önce düzenleme yapılması.

Kartal Cemevi Vakfı Başkanı Aziz Aslan, Ak Parti hükümetinin başlatmış olduğu demokratik açılım paketinde artık somut adımların atılması gerektiğini belirtti. Kültürel ve sosyal olarak çok kapsamlı bir kompleks olan Kartal Cemevi Vakfının hemen yanıbaşında bulunan gecekondu ayıbından bir an önce kurtulması ve su ve elektrik faturalarının Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanmasını beklediklerini ifade etti.
Aslan, “26 Temmuz 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 5784 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un geçici 17.maddesinin 3.fıkrası ’’. .toplumun ibadetine açılmış ve ücretsiz girilen ibadethanelere ilişkin aydınlatma giderleri ise Diyanet İşlere Başkanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanır’’ demektedir.

Yasada da açıkça belirtildiği gibi toplumun ibadetine açılan yerlerden elektrik parası tahsil edilemez. Yasada cami, cemevi, kilise, sinagog vb .herhangi bir ibadethane ismi zikredilmiyor. Hatta ‘’toplumun ibadethane açılan ve ücretsiz girilen yerler’’ denilerek çerçeve çok net bir şekilde çiziliyor. Cemevleri de Alevi İslam inancına mensup yurttaşların ibadethanesidir. Cemevleri toplumun ibadetine açılan ve ücretsiz girilen yerlerdir. Dolayısıyla aydınlatma giderlerini kendilerinin ödememeleri gerekir. Cemevlerine kesilen aydınlatma faturaları ilgili ödenekten karşılanmalıdır” şeklinde ifade etti.

Exit mobile version