SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kartal Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Vergi Borçlarına Ödeme Kolaylığı Sağlanmasına İlişkin Soru Önergesi

Yayınlanma:
ABONE OL

Demokratik Sol Parti İstanbul Milletvekili Ayşe Jale AĞIRBAŞ’ın esnaf, sanatkâr, tüccar ve şirket yöneticilerinin 100 milyar TL’ye ulaşan vergive SGK prim borçlarına ödeme kolaylığı getirilmesi ilişkin taleplerini içeren soru önergesini  değerlendirilmek üzere Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a sordu ve düşüncelerini şu şekilde dile getirdi;

Küresel ekonomik krizden en az etkilenen ülke olmamız gerekirken, hükümetin basiretsiz ekonomi politikaları neticesinde vatandaşlarımız krizin acı etkilerini derin bir şekilde hissetmişlerdir. Piyasada yaşanan durgunluk ve gerilemeler, sayıları milyonları bulan esnaf, sanatkâr, tüccar ve şirket yöneticisinin devlete karşı olan vergi yükümlülüklerini ve sosyal güvenlik primleri ödemelerini gerçekleştirememelerine neden olmuştur. Bunun doğal sonucu olarak esnaf, sanayici ve tüccarların devlete olan borçları büyük meblağlara ulaşmıştır. İşverenlerin ve bağımsız çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) olan prim borcu ve mükelleflerin vergi borcu toplamı 71.6 milyar TL’yi bulmuştur. Gecikme zamları da bu tutara eklendiğinde, borç meblağı 100 milyar TL’yi aşmaktadır. Milyonlarca vatandaşımız, hükümetten küresel ekonomik kriz esnasında göremedikleri desteği en azından borçların ödenmesi sırasında taksit imkânı verilerek gerçekleşmesini beklemektedirler. Borçların uygun faiz oranlarıyla uzun vadeye yayılması şeklinde gerçekleşecek ödeme kolaylığı, ekonominin esenliğine ve prim borcu nedeniyle sağlık imkânlarından yararlanamayan vatandaşlarımızın mağduriyetinin de giderilmesine katkı sağlamış olacaktır.

1. Hükümet esnafın, çiftçinin, işverenin ve bağımsız çalışanların 100 milyar TL’ye ulaşan vergi ve SGK prim borçları ödemelerine imkân verecek ödeme kolaylığı sağlanmayı düşünmekte midir?

2. Futbol kulüplerinin birikmiş vergi ve sigorta primi borcu, daha önceden dondurularak ve yıllık yüzde 3 faizle, 120 ay süre ile taksitlendirilmişti. Ekonominin esenliği ve vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi amacıyla, bu kolaylığın uygun koşullarda reel sektöre de tanınması gerekmez mi?

3. Hükümet, 2010 bütçesinde 50 milyar TL olarak öngörülen açığı borçlanma yerine, 100 milyar TL’yi aşan vergi ve SGK prim ödemeleri alacağını uzun vadeye yaymak suretiyle tahsil edilmesi seçeneğini gündemine alarak gidermeyi düşünmekte midir?

4. Maliye Bakanlığı vergi alacağının tahsili için, e-haciz uygulamasına başlatmıştır. E-haciz uygulaması işadamlarını bankadan uzaklaştırabilecek, dolayısıyla kayıt dışı ekonomiyi besleyebilecek niteliğe sahiptir. Ayrıca,  bu uygulama alınan sipariş avanslarına el konulmasına yol açabilecek, dolayısıyla üretimi ve mal satışını olumsuz etkileyecektir. Bu çerçevede e-haciz sistemin gözden geçirilmesi ve borçlara ilişkin ödeme kolaylıkları getirildikten sonra böyle bir uygulamaya gidilmesi daha yerinde olmaz mı?

İlgili Haberler