SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

İNDER: 2021’de Birinci El Desteği Bekliyoruz

Yayınlanma:
ABONE OL

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi DURBAKAYIM, sıfır konut satışları konusunda özel faiz oranları uygulanmasını ifade etti.

Durbakayım, “Beklenen gerçekleşti ve tarihi sınır olan 1,5 milyon adetlik seviyede gerçekleşen satışla 2020’yi tamamladık. Bu rakam 2021 için bize umut verdi.

Sektörün tek başına bu rekor satışı tamamlaması çok zordu. Kamu bankalarının faiz desteği ile bu satışı gerçekleştik.

2020’deki faiz desteği yatırımcıya ve 2. El konut satışlarına yaradı. 2021’de benzeri bir destek ve teşvikin 1. El konut piyasasına verilmesini umuyoruz. Artan maliyetlerin desteğini alan bir fiyat artışının önüne geçmek için yapılması gereken en doğru stratejinin, 1. el arzını artırarak fiyat dengesi sağlamaktır diye düşünüyoruz.

Birinci Ele Özel Faiz: Merkez Bankası politikası, kısa vadede radikal bir faiz düşüşü beklenmemesi gerektiğini işaret ediyor. Ancak sektörün desteklenmesi ve deprem gerçeği altında risksiz konutların tabana yayılması için gayrimenkul alımlarında –özellikle 1. El- faizlerin düşürülmesini bekliyoruz.

Bunun yanı sıra faiz maliyetlerini minimuma çekecek olan ikincil piyasaların devreye girmesini; mortgage kredileri için yasal adımların atılmasını gerektiğinin altını çiziyoruz. 2021’de gerileyen döviz kuru ve güven katsayısı giderek artan makro veriler, yatırım amaçlı konut alacaklar için de yeni bir fırsat yaratacaktır. Tasarruflarını dövizde değerlendirenler yavaş yavaş güvenli limana girmeye başladı. Bu nedenle özellikle ikinci el konut satışlarındaki artışın temelinde tasarruf araçların arasında değişim olduğunu söylemek mümkün. Dövizden yeterli kar sağladığını düşünen yatırımcılar, yavaş yavaş gayrimenkule dönüş yapıyor.

Yabancı Satış Rekoru Bekliyoruz: Pandemi sürecinde uluslararası uçuşların olmaması, yabancı satışlarını da olumsuz etkilemesine rağmen 40,8 bin adetlik satış oldukça iyi bir seviye. 2021’de bu rakamı 50 bin seviyesinin üzerine taşımalıyız. 2021’in ikinci çeyreğinden itibaren yabancılara satışın tekrar hız kazanacağına ve 50 bin seviyesine ulaşarak yeni bir rekor kırılacağına inanıyoruz. Çin ve Hindistan’ın Türkiye’ye ilgisinin artarak devam edecek olması ve fiyatların döviz bazında çok ucuz olması, bu beklentimizi güçlendiriyor.

Proje Konseptleri Değişecektir: Sonuç olarak konut içinde bulunduğumuz yılda konut talebindeki tercihlerin artık daha spesifik olacağını düşünüyorum. Pandemi nedeniyle çalışma hayatının evden yapılmaya başlanması, sektörümüzün de buna yönelik tasarım ve projelendirme detaylarında köklü değişiklikler yapmasına neden olacak; yeni, nitelikli, müşterilerin değişen ihtiyaçlarına da cevap verecek, sağlıklı yaşam alanlarının talep göreceğini ve bunun yeni projelerle destekleneceği bir yıl olacağını düşünüyoruz.  

İlgili Haberler

Ekonomi
21 Mayıs 2024
Emekliye SEYYANEN ZAM Açıklandı! Temmuz Zammı Son Dakika

Son dakika seyyanen zam müjdesi. Emekliye Temmuz’da yapılacak yeni seyyanen zammı o isim açıkladı. Emekli maaşı alan milyonlarca vatandaş temmuz zammı için geri sayıma devam ediyor. Bir yandan da zam hesaplamaları geliyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak yıl sonu enflasyon tahminlerini değiştirmişti. Merkez Bankası’nın enflasyon beklentisi artarken aynı zamanda 6 aylık […]

Genel
21 Mayıs 2024
Köfteci Yusuf şubelerinde neler oluyor? Şikayet yağmuruna tutuldu

Türkiye genelinde büyük ilgi gören Köfteci Yusuf, farklı illerdeki şubelerinde gecikmeler, eksik siparişler ve yetersiz hizmet gibi şikayetlerle gündemde. İşte Köfteci Yusuf hakkında gelen şikayetler ve detaylar. Lezzeti ve hızlı servisi ile tanınan Köfteci Yusuf, son zamanlarda çeşitli şikayetlerle gündeme geliyor. Farklı illerdeki şubelerinde yaşanan gecikmeler, eksik siparişler ve yetersiz hizmet konularında pek çok müşteri […]

Ekonomi
21 Mayıs 2024
3 Gün Sürecek! A101’in Kapısını Aşındıracak DEV İNDİRİM Başladı

A101’de dev indirim başladı. 3 gün geçerli yeni indirimi görenler A101 marketin kapısını aşındıracak. İşte yeni A101 indirim listesi… A101 24 Mayıs aktüel ürünler hafta sonu indirimleri belli oldu. Yine çılgın kampanyaya imza atan A101 marketin kapısı bu hafta adeta aşınacak. Çünkü A101 hafta sonu kataloğu ile “çok al az öde kampanyası” geliyor. A101’de indirim […]

Ekonomi
21 Mayıs 2024
3’LÜ MÜJDE Eksik Primi Olana Geldi! Yaş ve Prim Şartı Değişti

Prim eksiği olanlara 3’lü müjde geldi. Erken emeklilik vizesi nihayet çıktı. SGK’dan sıcağı sıcağını açıklama yapıldı. Emeklilik reformu, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geçtiğimiz yıl gündeme getirilmiş ve milyonlarca kişi üzerinde de büyük bir heyecan yaratmıştı. Özellikle de eksik primi olan ve EYT’yi bu nedenle kaçıranlar yeni düzenlemelerle erken emekli olmayı bekliyordu. Beklenen haber nihayet geldi. Prim […]