SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Zihinsel engelli ve otistik birey eğitiminin önünde artık engel kalmadı

Yayınlanma:
ABONE OL

Türkiye’de engelli ve otistik birey eğitiminin önündeki engeller kalkıyor.Türkiye’de ilk kez, Vanilya Okul Öncesi Yayıncılık tarafından zihinsel engelli, otizm, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan bireylerin eğitim ihtiyacını karşılayacak özel eğitim kitapları ile renkli özel eğitim materyalleri hazırlandı. Eğitimci Özgü Ertul’un, iki yıl süren titiz bir çalışma sonucu oluşturduğu  40’ın üzerinde kitap ve materyaller uzmanlar, aileler ile engelli bireylerin kullanımına sunuldu…  Ülkemizde zihinsel engelli, otizm, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan bireylerimizin eğitim ihtiyacını sağlayacak kitap ve materyal sıkıntısı yaşanmaktaydı. Oysa, resmi rakamlara göre nüfusumuzun yaklaşık yüzde 10’unu engelliler oluşturuyor. Bu engel grubunun içinde önemli bir yer tutan, zihinsel engelli ve otistik bireylere yönelik Vanilya Özel Eğitim setleri ile materyalleri yayınlandı.  Özel Eğitim Öğretmeni Özgü Ertul tarafından hazırlanan ve ihtiyacı olan bireylerin eğitimi sırasında karşılaşılan güçlükleri gidermesi hedeflenen bu yayınlar, ailelerle, eğimcilerin ve çocukların kullanımına sunuldu. 

Özel Eğitim Setleri’nin önemini  ve neden böyle bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu Özgü Ertul şu şekilde anlattı: “Bugüne değin özel eğitimde genellikle ana okulu çocuklarının kitapları ile öğretmenlerin ders notları fotokopileri kullanılıyordu. Engelli bireyler, bu eksiklikten dolayı bilgileri güçlükle öğrenebiliyorlardı. Şimdi öğrenme özelliklerini temel alarak özel hazırlanmış kitap ve materyallerle daha etkili aynı zamanda da keyifli öğrenme ortamları sunulacak” .    

 Özel Eğtim Setleri Neleri Kapsıyor ? 
 

“Özel Eğitime” gereksinim duyan birey ve ailelerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde  hazırlanan setler, iki kategoride oluşturuldu. “Özel Eğitim Kitapları ve Özel Eğitim Materyalleri”nden oluşan ürünler  zihinsel engelli, hiperaktif, öğrenme güçlüğü ve dikkat dağınıklığı ile otizmli bireylerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik.  

40’ın üzerinde kitap ve materyallerden oluşan bu ürünler,  özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin toplama çıkartma, okuma yazma öğrenmesini, kendi kişisel bakımını yapabilmesini ve isteklerini yerine getirebilmesini kolaylaştıracak şekilde hazırlandı. Bu şekilde zihinsel engelli ve otistik bireylerin toplumda kabul görmesini, bir beceri sahibi olmasını ve sosyal hayattan soyutlanmaması hedefleniyor.  

Zihinsel engelliler, öğrenemez tabusu yıkılıyor !..  

Vanilya Okul Öncesi Yayıncılık tarafından hazırlanan bu setlerle, toplumda “Zihinsel engelliler, hiç bir şey yapamaz, hiç bir şey öğrenemez” gibi tabuların yıkılması hedefleniyor. Özel eğitim kitapları, normal çocukların eğitim kitaplarından oldukça farklıdır.  Çünkü, Özel Eğtim’de şu basamaklar izlenir: 

Akran grubuna göre yavaş gelişim gösteren zihinsel engelli bireyler,  konuları küçük basamaklar halinde öğrenir. Pek çok bireyin, doğal yaşamı içinde rahatlıkla geçtiği ya da kazandığı beceriler, zihinsel engellilikten etkilenen bireyler için çok zordur. Bu eğitimin normal eğitimden farkı, çocuğa göre bireysel eğitim programları oluşturulur. Öğretim yapılacak konular, sade ve basit bir sunum ile verilir.  

Çok zengin görsel ve işitsel uyarana sahip kitap, oyuncak ve materyaller ile öğretim yapılır.  Öğretimde çocuklara, bağımsız yaşam becerisini kazandırmak amaçlanır. Bu sebeple, eğitimde gereksiz ve karmaşık bilgi verilmemektedir. Her öğretim konusu, bir öncekiyle ya da bir sonraki öğretim konusu ile ilişkilidir. Özel Eğtim Seti’nde yer alan materyaller kolaydan zora doğru bir öğretim sırası izler.  
 

 Kimlerin ihtiyacını karşılıyor? 

Özel Eğitim Öğretmeni Özgü Ertul’un uzun yıllara dayanan tecrübelerinin ışığında hazırlanan ve Vanilya Okul Öncesi Yayıncılık tarafından sunulan materyaller ile kitaplardan şu bireylerin faydalanması amaçlanıyor: 

Zihinsel yetersizliği olan bireyler; ömür boyu özel eğitim ile destek eğitime ihtiyaç duyar.

Özel öğrenme güçlüğü olanlar; dinleme, konuşma, okuma, yazma, dikkat yoğunlaştırma ya da matematik işlemleri yapma güçlüğü nedeni ile özel eğitime ihtiyaç duyar. 

Otizmli bireyler, erken çocukluk döneminde ortaya çıkar, sosyal ve sözel iletişimde sorun yaşarlar.

Bu kesimin ihtiyacını karşılayacak olan ürünler, tıbbi, psiko-sosyal ve eğitim alanında yapılan değerlendirme süreci ve sonucunu ifade eden bireyselleştirilmiş eğitim programları dikkate alınarak hazırlandı.  
 

Eğitim setinin içinde neler var? 

Anaokul ve okul öncesi yayıncılık alanında zengin bir tecrübeye sahip Vanilya Okul Öncesi Yayıncılık özel eğitim setleri ile kitaplarını hazırlarken bu deneyiminden faydalandı. Ülkemizdeki engelli bireylerin A’dan Z’Ye eğitim kitapları ile materyal sıkıntısını gideren bu Özel Eğitim Seti’nin içinde şu ürünler bulunuyor:

İletişim sorunu yaşayan otizmli bireyler için alternative iletişim seti, görsel iletişim seti, peecs kartları.

Türkiye’de ilk defa özel eğitime gereksinimi olan bireyler için Pengumini adı altında yüzlerce kavramı zevkli ve kolay bir şekilde öğretecek settler. Görsel eğitim için yüzlerce fotoğraflı kartlar basıldı.

Bu kavramlarla eğitimi kolaylaştırmak için de eğitim kitapları…

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Sağlık
16 Nisan 2024
Yeni Bulaşıcı “Kırmızı Göz” Hastalığı Alarmı: Vaka Sayısı 7 Bin 500’ü Aştı

Uganda Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde hızla yayılan ve özellikle kalabalık alanlarda etkili olan “kırmızı göz” hastalığı konusunda uyarıda bulundu. Uganda’da bulaşıcı olan ve son derece hızlı yayılan kırmızı göz hastalığının önü alınamıyor. Ülkede şu ana kadar tespit edilen vaka sayısı ise 7 Bin 500’ü aştı. Yeni bulaşıcı hastalık özellikle hapishane, okul ve sağlık merkezleri gibi […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]