“Siyasi Kadrolaşma ‘Çevre’ye Zarar Veriyor”

Yayın: 10:14 - 24.07.2009
Güncelleme: 10:14 - 24.07.2009

Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Aynur Acar, “Naylon poşetler çevre için büyük tehdit oluşturuyor. Alışveriş fileleri, bez çantalar ve pazar arabaları kullanması gerekiyor. Ayrıca, beş sene emek vererek yetiştirdiğimiz Birlik üyesi belediyelerimizdeki kadroların çoğu, siyasi kadrolaşma gereği yerlerinde değiller. Bu konu, çevre alanında yaptığımız çalışmaların önündeki en büyük engeli oluşturuyor” diye konuştu.

Marmara Belediyeler Birliği (MBB), sivil toplum kuruluşlarıyla ortak hareket ederek çevre konferansları düzenlemeye devam ediyor. Son olarak ‘Kentlilik Bilinci ve Çevreye Duyarlı Kentli’ başlığıyla, Fenerbahçe Lions Kulübü’yle birlikte Hilton Otel’de konferans düzenlendi. Geçtiğimiz haftalarda yaptığı ‘Çevre için pet şişeye depozito ödensin’ çıkışıyla dikkat çeken Aynur Acar, yine birbirinden çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“Naylon Poşet Kullanımının Önüne Geçilmeli”

Naylon poşetlerin çevre için büyük tehdit oluşturduğunu söyleyerek açıklamalarına başlayan Marmara Belediyeler Birliği Çevre Merkezi Direktörü Aynur Acar, “Market alışverişlerinde naylon poşet kullanımının önüne geçilmeye çalışılmalı. Eskiden olduğu gibi alışveriş fileleri, bez çantalar veya pazar arabalarını kullanılmalı. Yetkililerin de market poşetlerine kısıtlama getirmeleri sağlanmalı. Naylon poşetlerin marketlerde parayla satılmasını istiyoruz. Böylelikle çevreye büyük zarar veren naylon poşetlerin tüketimini azaltmış olacağız. Tüm dünyada 500 milyon ila 1 milyar arası poşet tüketiliyor. Geri dönüşümü sağlanıyor dense de maalesef  %1’i geri dönüşüyor. Yenisinin üretimi ise çok pahalıya mal oluyor” dedi.

“Plastik Ve Naylon Poşetler Ücretlendirilsin”

Aynur Acar, açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Naylon poşetler, çevreye verdiği zararla toprağın dokusunu öldürmektedir. Güneş ve ışık ile petrolden üretilen plastik torbalar, kimyasal çözünmelere neden olduğu için toprağı ve yeraltı sularımızı kirletmektedir. Üretilen besinlerse, bizlere hastalık olarak (kanser v.b.) dönmekte; göl, nehir ve denizlerde kirlilik ve canlı ölümlerine neden olmakta; şehirlerimizde ızgaraları tıkamakta ve de alt yapıya zarar vermektedir. Naylon poşet kullanımı, dünyada birçok ülkede yasaklandı ve birçok ülkede yasaklanma yolunda adımlar atıldı. Ancak ülkemizde ciddi bir adım atılamadı. MBB Çevre Merkezi olarak, ilgili kurumlara taleplerimizi ulaştırarak, ‘Bakkallara, marketlere, alış veriş merkezlerine sorumluluklar vererek, pet şişeye, teneke içecek kutularına ve cam şişelere depozito uygulayın, plastik ve naylon poşetleri ücretlendirin’ diyoruz.”

“Siyasi Kadrolaşma, Çalışmalarımızı Geriye Götürüyor”

Konuşmasını sıra dışı bir açıklamayla tamamlayan MBB Çevre Merkezi Direktörü Acar, “Avrupa Birliği’ne entegre olabilmek ve yüksek yaşam kalitesini yakalayabilmek için, yetkili kurumların acilen önüne geçmesi gereken bir konu var: Beş sene emek vererek yetiştirdiğimiz MBB üyesi belediyelerimizdeki kadroların çoğu, mart yerel seçimlerinden sonra maalesef yerinde değiller. Yani çalışmalarımız ve emeklerimiz bir anda sıfıra indi. Bu sebeple tekrar başa dönmüş olarak çalışmalarımızı yeni kadrolar için tekrar başlattık. Bizim beş sene geriye gitmemiz önemli değil; yaşlı dünyamız elden gidiyor. Yarınlarımıza bırakacağımız en değerli mirasımıza sahip çıkılmıyor. Siyasi anlamda yapılan kadro değişiklikleri, çevre anlamında yaptığımız çalışmaların önündeki en büyük engeli oluşturuyor” diye konuştu. Aynur Acar, çevre konusuna gösterdikleri ilgiden dolayı, basın-yayın organlarına ve sivil toplum kuruluşlarına da teşekkürlerini sundu.

Exit mobile version