EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) çerçevesinde milyonlarca vatandaş emekli oldu. Bu kapsamda emeklilik haklarını alan çalışanları özellikle ilgilendiren düzenlemede işsizlik güvencesi olan kıdem tazminatı da ödendi. Emeklilik hakkını elde eden ve çalışmaya devam eden vatandaşlara ise bir açıklama geldi. Yıllık izin, ücret, yan haklar bu vatandaşlar için devam ederken kıdem tazminatı da yatacak.
Emeklilik hakkını elde eden vatandaşlara yeni iş sözleşmesi yapılarak çalışma hayatına devam etme hakkı verildi. Yeni dönemde kıdem tazminatı alabileceği söylenen emekliler için işe iade davasının kazanılması gerekiyor. İşsiz geçen süreçteki miktar için kıdem olarak, ayrıca ihbar tazminatı olarak ücret hesaplara geçiyor. Emekli olmadan önceki ve emeklilik hakkının verilmesinden sonraki dönemde çalışılan zaman süresi hesap edilerek miktar belirlenir.
Çalışanlara ilişkin Yargıtay görüşü olarak tüm çalışma dönemine ait kıdem tazminatı yatması gerektiği belirtildi. Bu noktada örneğin 18 senelik çalışma hayatı olan bir vatandaş emeklilik hakkının verilmesinden sonra 4 sene daha çalışmaya devam ederse 22 yıllık tazminatı toplu olarak alma hakkından yararlanabilecek.
Bu şartlar doğrultusunda memur kamuda çalıştığı süre için özel sektör ise en son çalıştığı işyerindeki süresine göre tazminatından faydalanabilecek. Tazminatını almak isteyen çalışan geçerli bir sebep dışında işten ayrılmışsa da “İşe iade davası”nı kazanırsa kıdem ve ihbar tazminatını bir arada alabilecek. Vatandaşın emeklilik ikramiyesini almasından sonra işe devam etmesi durumunda ise kıdem hakkı son bulacak. Ancak işverenle çalışanın yapacağı sözleşme ile bu durum değişiyor.
Çalışanla işverenin yaptığı bir sözleşmeyle emeklilikten sonra işine devam eden vatandaşlar kıdem tazminatından yararlanabilecek. 20 senelik çalışma sürecini aynı yerde tamamlayan ve kıdem tazminatını alarak emekli olan bir çalışan 2 sene daha işine devam etmesi halinde ikinci bir kıdem tazminatı alabilecek. Bu da yalnızca çalıştığı süre kadar çalışana ödenecek.
Vatandaşların emeklilik hakkını elde etmesinden sonra çalışmaya devam etmesi ve kıdem tazminatı hakkının saklı olması durumunda ise brüt ödeme miktarı merak ediliyor. Bu durumda örneğin 20 yıl çalışmış ve 2 sene daha işine devam ederek 2024 yılında emekli olmak isteyen bir çalışan son brüt ücreti esas alınarak kıdem tazminatını alacak. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olan tazminata göre hesap edilecek. Mevcut kıdem tazminatı tavan tutarı ise brüt olarak 35 bin 58 lira 58 kuruş iken net utar ise 34 bin 792 lira 49 kuruştur.
İlgili Haberler
Maltepe Belediyesi’nin 2025 yılı bütçesi 6 milyar 200 milyon TL kabul edildi
Mimar Şen, “Kentsel dönüşüm finansman bankası kurulmalı”
GİB, E-TEBLİGAT İLE 9 MİLYAR TL TASARRUF SAĞLANDI
Tükoder Genel Başkanı Koçal, Kredi kartı borçları dondurularak faizsiz 60 ay yapılandırılmalı
Süleyman Soylu’dan Ümraniye Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na Ziyaret
TPF Başkanı Ömer Düzgün: -Perakende Sektörü “Dijital Ticaret” kavramını merkeze alacak”