SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Artan sigara kullanımı kadınlarda akciğer kanseri vakalarını tetikliyor

Yayınlanma:
ABONE OL

Kadınlarda akciğer kanseri her geçen gün artıyor. Uzmanlar, artan sigara kullanımı nedeniyle son yıllarda hastalığın kadınlarda görülme oranının yükseldiğini vurguladı.

Kadınlarda sigara kullanımındaki artış, akciğer kanseri vakalarının sayısında önemli bir yükselişe yol açıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nin başhekimi ve Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Celal Tekinbaş, konuya ilişkin endişe verici bir tablo çizdi.

Sigara ve Akciğer Kanseri İlişkisi

Prof. Dr. Tekinbaş, sigara kullanımının kadınlar arasında giderek yaygınlaşmasıyla birlikte, akciğer kanseri vakalarının da arttığına dikkat çekti. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde bu vakaların daha yoğun görüldüğünü belirten Tekinbaş, sigara alışkanlığının kanser vakalarının artışında önemli bir faktör olduğunu vurguladı.

Erken Teşhisin Önemi

Günümüzde akciğer kanseri vakalarının daha sık tanı almasının, tıptaki ilerlemeler ve erken teşhis yöntemlerinin gelişmesinden kaynaklandığını ifade eden Tekinbaş, hastalığın erken evrede teşhis edilmesiyle tedavi şansının arttığını belirtti.

Elektronik Sigaranın Zararları

Elektronik sigara kullanımının da benzer şekilde akciğer sağlığını tehdit ettiğini belirten Tekinbaş, bu ürünlerin kanser riskini azalttığı yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğunu kaydetti. Elektronik sigaranın, kanser dahil birçok sağlık sorununa yol açabileceğini vurguladı.

Akciğer Sağlığını Koruma Önerileri

Prof. Dr. Tekinbaş, akciğer sağlığını korumak için sigara kullanımından kaçınılması, çevresel faktörlerden korunulması ve düzenli fiziksel aktivite yapılmasının önemine değindi. Ayrıca, çalışma ortamında uygun koruyucu ekipmanların kullanılması gerektiğine işaret etti.

Tek Akciğerle Yaşam Mümkün

Tekinbaş, akciğer kanseri nedeniyle yapılan ameliyatlar sonucunda bir akciğerin alınması durumunda bile hastaların sağlıklı bir yaşam sürdürebileceğini belirtti. KTÜ Farabi Hastanesi’nin, akciğer kanseri tedavisinde Türkiye’de önemli bir merkez olduğunu ve bu tür ameliyatların başarıyla gerçekleştirildiğini ifade etti.

author avatar
kader gun

İlgili Haberler

Sağlık
07 Nisan 2024
Bayramda kilo almamak için öneriler

Ramazan bayramına kısa süre kala, bayramda kilo almamak için dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik. Bayramlar, genellikle aile ziyaretleri, özel yemekler ve tatlılarla dolu olduğundan, bu dönemlerde kilo kontrolü zorlaşabilir. Bayramda kilo almamak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır: PORSİYON KONTROLÜ Küçük Porsiyonlarla Başlayın: Büyük tabaklar yerine küçük tabaklar kullanın ve yemeklerde porsiyon kontrolü […]

Ekonomi
05 Nisan 2024
Enflasyon; memur ve emekliyi yoksullaştırırken, sosyal dejenerasyonu yol açıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre mart ayında enflasyon %3.16, yıllık %68.50 artış gösterdi. Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise martta enflasyonu aylık yüzde 5,68, yıllık yüzde 124,63 olarak açıkladı. Maaşlara İyileştirme Yapılması Zorunlu. TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarını değerlendiren Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, enflasyonun memur […]

Sağlık
30 Mart 2024
Bahar depresyonuna dikkat!

Bahar aylarının gelmesiyle beraber bahar depresyonu da gündemde. Peki bahar depresyonu nedir? Bahar depresyonu, bahar aylarında yaşanan, kişinin ruh halinde ve enerji seviyelerinde düşüşle karakterize edilen bir durumdur. Genel olarak depresyon terimi, genellikle sonbahar ve kış aylarında daha yaygın olan mevsimsel duygudurum bozukluklarına (Seasonal Affective Disorder, SAD) atıfta bulunsa da, bazı insanlar bahar ve yaz […]

Sağlık
28 Mart 2024
Türk Kahvesi zayıflatır mı?

Türk kahvesi zayıflamaya yardımcı olur mu? Türk kahvesinin kilo vermekle ilişkisi haberimizde… Türk kahvesi, özellikle sabah rutinlerinin vazgeçilmez bir parçası olarak pek çok kişi tarafından tüketilir. Metabolizma üzerinde uyarıcı etkileri olan kafein içerdiği için, Türk kahvesinin kilo verme süreçlerinde bazı yardımcı etkileri olabilir. Ancak, Türk kahvesinin tek başına anlamlı bir zayıflama etkisi sağladığına dair bilimsel […]