SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kartal Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Ekonomi

SGK erken emeklilik için TÜM FORMÜLLERİ açıkladı! SGK uzmanı 2000 – 2020 girişlilere detayları verdi

Yayınlanma:
ABONE OL

Erken emeklilik isteyenlere tüm formüller açıklandı. SGK uzmanı erken emeklilik için başvurulabilecek tüm yolların detaylarını verdi. İşte erken emeklilik formülleri…

Emekli olmayı bekleyen çalışanlar için yerine getirilmesi gereken şartlar bulunuyor. Bu şartları yerine getiremeyenler ya da olması gereken emeklilik zamanını öne çekmek isteyenlere bazı yollar bulunuyor. SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından erken emekli olmak isteyen vatandaşlar için tüm formüller tek tek sıralandı. SGK uzmanı ise erken emeklilik formüllerine dair tüm detayları verdi. İşte 1999 sonrasına erken emeklilik detayları haberimizde…

ERKEN EMEKLİLİK ŞARTLARINI SAĞLAYAN BAŞVURUYOR

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), emeklilik şartlarını yerine getiren çalışanların başvurularını alıyor. Emekli olmak isteyen vatandaşların prim, sigorta süresi ve yaş şartını sağlaması gerekiyor. 1999 öncesi sigortası başlayanlar, ancak EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) ile emekli olamayan vatandaşlar erken emeklilikten de faydalanıyor. 1999 sonrası, 2000, 2002, 2004, 2008, 2020 işe girişliler için de erken emeklilik yolları bulunuyor. SGK uzmanları ise tüm erken emeklilik yollarını çalışanlara açıklıyor.

10 YILI OLAN KEYİF SÜRMEYE BAŞLIYOR

3600 gün primi olan, yani 10 yıl sigortalılık süresini dolduran vatandaşlar hemen şimdi SGK’ya erken emeklilik başvurusunu yapabiliyor. Yaşı nedeniyle primini tamamlamak için çalışma şansı olmayan vatandaşlar 3600 gün primle emekli olabiliyor. 8 Eylül 1999 öncesi sigortası başlayan vatandaşlar böylelikle kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emeklilik haklarını elde edebiliyorlar. Böylelikle kısmi emeklilikle EYT’li olmasına rağmen yararlanamayan vatandaşlar emeklilik hakkını elde edebiliyor.

ERKEN EMEKLİLİK FORMÜLLERİ

Erken emekli olmak isteyen çalışanlar için borçlanma yoluyla emeklilik de mümkün. Staj sürelerinin borçlanması, yurt dışı borçlanması, doğum ve askerlik borçlanması yoluyla daha erken emekli olmak mümkün oluyor. Borçlanma yoluyla erken emeklilik 1 yıl ila 6 yıla kadar vatandaşlara veriliyor. Borçlanan primler ile gün öne çekiliyor.

Borçlanma yönteminin yanı sıra bazı hastalıklardan muzdarip olan vatandaşlar ile bazı mesleklerde çalışanlar da 5 ila 8 yıl daha erken emekli olabiliyor. Ağır mesleklerde çalışan vatandaşlar için yıpranma payı göz önüne alınarak erken emeklilik şartlarının sağlanmasıyla emeklilik hakkı veriliyor. Hastalıktan kaynaklı erken emeklilik içinse 1800 günü olan vatandaşlar da yaş şartı aranmadan emeklilik maaşları bağlanıyor. Sağlık raporu ile yüzde 60 iş gücü kaybı olduğunu gösteren vatandaşlar ve yüzde 40 engellilik raporu olanlar için de erken emeklilik hakkı veriliyor.

author avatar
ahmet keskin

İlgili Haberler