Türkiye’den sonra 3 ülke daha Filistin devletini tanıma kararı aldı

Yayın: 08:55 - 22.05.2024
Güncelleme: 08:55 - 22.05.2024

#image_title

Son dakika haberi… Türkiye’nin ardından 3 ülke daha Filistin Devletini tanıma kararı aldıklarını duyurdu.

Norveç ve İrlanda, Filistin’i uluslararası hukuka uygun olarak tanıyacaklarını duyururken, İspanya da 28 Mayıs’ta Filistin devletini resmen tanıyacağını açıkladı. Türkiye, bu kararları memnuniyetle karşıladı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sürerken, Norveç, İrlanda ve İspanya Filistin Devleti’ni tanıma kararı aldı. Bu adım, Filistin’in uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun olarak tanınmasını sağlayacak. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, bu kararları memnuniyetle karşıladığını belirtti.

NORVEÇ’İN KARARI

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Norveç’in Filistin’i bir devlet olarak tanıyacağını açıkladı. Store, bu kararın Norveç’in Orta Doğu’daki çatışmaya iki devletli çözümle kalıcı bir çözüm sağlanabileceği yönündeki uzun süredir devam eden tutumunu vurguladığını belirtti. Filistin, 28 Mayıs’ta 1967 sınırlarıyla tanınacak.

İRLANDA VE İSPANYA’NIN KARARI

Norveç’in ardından İrlanda Başbakanı Harris de ülkesinin Filistin devletini tanıyacağını duyurdu. İspanya Başbakanı Sanchez ise, 28 Mayıs’ta Filistin devletini resmen tanıyacaklarını açıkladı. Bu adımlar, Avrupa’da benzer görüşe sahip ülkelerle eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek.

İSRAİL’İN TEPKİSİ

İsrail, Filistin devletini tanıyacaklarını açıklayan İrlanda ve Norveç’e tepki gösterdi. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Dublin ve Oslo’daki İsrail büyükelçilerini istişare için derhal ülkeye çağırdı. Büyükelçilerin, İrlanda ve Norveç’in Filistin devletini tanıma kararına tepki olarak geri çağrıldığı belirtildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA GELDİ

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, İspanya, İrlanda ve Norveç’in Filistin Devleti’ni tanıma kararını memnuniyetle karşıladığını belirten bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Filistin’in tanınması, uluslararası hukukun, adaletin ve vicdanın gereğidir. İşgal altındaki Filistin halkının gasbedilen haklarının geri alınması ve Filistin’in uluslararası camiada hak ettiği statüye kavuşabilmesi bakımından son derece önemli bir adımdır. Türkiye olarak, daha fazla ülkenin Filistin’i tanıması yönünde çaba harcamayı sürdüreceğiz.” ifadelerine yer verildi.

kader gun
Exit mobile version