Dr Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi (KEAH) bünyesinde 2006 yılından itibaren hizmet veren Stomaterapi Ünitesi stoma hastalarıyla kucaklaşmaya devam ediyor.
Hastanenin Stomaterapi Ünitesi artık geleneksel hale getirdiği ve Stoma Okulu adını verdiği hasta eğitim toplantılarını aralıksız olarak sürdürüyor. Toplantıların amacı ise kanserli hastaların morallerinin yüksek tutulması ve doğru olarak bilgilendirilmesi, hastanenin toplantı salonunda konuyla ilgili 100’ü aşkın hasta ve yakını ile gerçekleştirilen toplantı’da hastalar ve yakınları uzman doktorlara sorular sordular, ünitenin kuruluşunu ve bugünlere nasıl geldiğini anlatan video gösterisinden sonra toplantının açılış konuşmasını yapan başhekim yardımcısı Uz. Dr. Mustafa Tekçe, stoma hastalarının mağduriyetine son vermeyi amaçlayan ünitenin sadece Istanbul Anadolu yakasından değil birçok komşu ilden de hastalar için bir yönelim merkezi olduğunu belirtti. Sonrasında sırasıyla ünitenin kurucusu ve direktörü Prof. Dr. Mustafa Öncel ile stomaterapi hemşireleri Halime Aydın ve Fatma Şahin stoma gerekçeleri, bakımı ve olası sorunları hakkında katılımcılara bilgi verdiler. Dr. Öncel stomanın genellikle bir kanser varlığında ve ileri yaşlarda açıldığını belirterek ‘bu durum bir zorunluluk olarak hekimin ve hastasının karşısına çıkmaktadır, ancak stoma açılması hasta için olumsuz bir son değildir’ dedi. Ayrıca hastalara ‘Sağlıklı bir bireyin yapıp, stoma hastasının yapamayacağı hiçbir şey yoktur’ diye özetlediği sözlerini hatırlatarak, onlardan günlük yaşamlarını aynen sürdürmelerini ve hayattan zevk almaya devam etmelerini ve her derdinizde yanınızdayız diye konuştu.
Hastanede 10 yıldır onkoloji servisinde kanserli hastaların sorunları ve morallerinin yüksek seviyede olmasını sağlayan hemşirelerden Halime Aydın ve Fatma Şahin stoma bakımının nasıl yapılacağı konusunda ve bazı basit önlemlerle stomanın sorunsuz olarak idame ettirilebileceği, problemlerin nasıl önlenebileceğini ve oluşması durumunda nasıl tedavi edileceğini anlattılar.
Konferansta söz alan hastalar ise stoma hastalarının genellikle sorunlarıyla baş başa bırakıldığını ve bu tür ünite ve hizmetlerin arttırılması gerektiğini savundular. Ayrıca hastalar kişisel hastalık veya stoma sorunlarını anlatarak bu problemlerin çözümü için böyle konferansların sıkca bütün hastanelerde yapılması ve bizim gibi hastaların ve yakınlarının bilinçlendirilmesini istediler. Salonunun tamamen dolduğu toplantıda hastalar zaman zaman duygulu anlar da yaşayarak yaşamlarını anlattılar. Bir bayan hasta yaklaşık 3 yıldır stomalı olduğunu, böyle yaşamaya alıştığını söyleyerek ‘Bir çocuğum Almanya’da, diğeri Amerika’da yaşıyor, her yıl ikisini de ziyarete gidiyorum. Şu anda hem İngilizce kursu alıyorum, hem de halk oyunları kursuna gidiyorum. Hayattan kopmamak, dolu dolu yaşamak lazım’ dedi. Bir başka hasta ‘Bunun bize Allah’tan gelmiş olduğuna inanırsanız, hayat çok daha kolaylaşıyor. Ben ameliyattan sonra Hacca gittim’ dedi. Yapılan bazı yorum ve katkılar hastaların neşeli zaman geçirmesine yol açtı. Sorulan bir soru üzerine Dr. Öncel bu aşamada stomalı hastaların bir dernek altında birleşerek özel durumları için halkı bilgilendirme, haklarını arama ve sosyal faaliyetler yapmasını önerdi. Dr. Öncel ‘Bu tür kuruluşlar yurt dışında oldukça yaygın, ancak ülkemizde önemli bir eksiklik. Böyle bir çatı altında birleşmek sizlerin sorunlarını çözmede kolaylıklar sağlayabilir’ dedi.
Turhan ARSLANOĞLU-ÖZEL HABER
İlgili Haberler