SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Adalarda bir efsane sona mı eriyor!

Yayınlanma:
ABONE OL

 

Marmara’nın incileri Adaların simgeleri konumunda olan, Osmanlı döneminden beri Adalarda  iç ulaşımı sağlayan ve Ada halkının da  yasaklanmasını,kaldırılmalarını istemediği Ada faytonlarını masaya yatırdık ve mercek altına aldı.Kaynağına dayalı gazetecilik anlayışı ve Objektif gazetecilik yaptık. İstanbul Arabacılar ve Motorsuz Kara Taşıt Vasıtaları Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çulban ve Ada halkı ile görüştük ve konu ile ilgili tepkilerini aldık.

Adaların simgesi haline gelen atlı faytonların kaldırılıp, yerine elektrikli faytonlar konulacak. Gerekçe çevre kirliliğinin yanı sıra, fiyatların yüksek olması ve atlara eziyet edilmesi. Adalar Belediyesi ile faytoncular ise atlı faytonların kaldırılmasına karşı çıkıyor.

ELEKTRİKLİ FAYTONLAR GELİYOR!

İstanbul’dan uzaklaşmak için pek çok alternatif var ama trafikten uzaklaşmak isteyenlerin tek adresi adalar. Çünkü adalarda ulaşım yıllardır faytonla yapılıyor. Toplam 226 fayton bulunuyor adalarda ancak faytonların kaldırılması gündemde. Yakın zamanda Büyükada, Heybeliada ve Burgazada’da 40 tane elektrikli fayton boy gösterecek

 

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Sadece  Büyükada’da 226  fayton ve bu faytonları çeken yaklaşık Bin At olduğu belirtildi. Faytonların Osmanlı döneminden beri Adalarda iç ulaşımı sağladığını, yaklaşık 2 bin  insanın faytonların ekmeğini yediğini ve bu  2 bin insana yaklaşık Bin At ilave edildiği zaman sayının 3 bini geçtiğine vurgu yapan İstanbul Arabacılar ve Motorsuz Kara Taşıt Vasıtaları Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Çulban, bu konuda sonuç alınacağa kadar mücadele edeceklerini belirterek, “ Adaların simgesi ve efsanesi konumunda olan faytonlarımızın tarihe karışmaması ve kaldırılmaması noktasında İMZA kampanyası başlattık.

Şu anana kadar yaklaşık 10 bin imza topladık. Ada halkı ve Adalara gelen yerli ve yabancı Turistler faytonların kaldırılmasına şiddetle karşı çıkıyorlar. Onca insanın ekmeği ile oynanıyor” şeklinde sert tepki gösterdi

“2 BİZİM DE EK2SİKLİKLERİMİZ VAR”

Çulban ,,şöyle devam etti: “Babadan oğla, meslek olan faytonculuğun Adalarla özdeşleşmiş kültürel varlıklar olan faytonlarımızın yerine toplu ulaşım hizmetleri müdürlüğünün hazırlamış olduğu, Ulaşım Koordinasyonunda  karara bağladığı  86 faytonun kamulaştırılması ve onların yerine şimdilik ilk etapta  40 tane elektrikli  araç getirilmesi ,sonrası daha henüz belli değil.Bu konuyu Adalılara sorduklarınızda zannediyorum ki, Adaların kültürel varlıkları kültürel mirasının korunması ile alakalı halkımızın ve esnafımızın görüşü de aynıdır.Bizim eksikliklerimiz doğrudur,vardır. Bunları biliyoruz eksiklerimizi bildiğimiz için Ulaşım Koordinasyon Daire Müdürlüğü’nde bir çalışma  yönergesi hazırlandı.

Bu çalışma  yönergesi hazırlandı.Bu çalışma  yönergesinde hem eksiklerimiz hem de mevcut durumun düzeltilmesiyle ilgili kararlar. Bunlar nedir? Rahatsızlık veren faytoncunun cezai yaptırımlarla durdurulması veya ehliyetinin ve ruhsatının iptali gibi bir tamı kararlar mevcut.” Hatırlatması yaptı.

BAŞBAKANIN SÖZÜNÜ HATIRLATTI

Faytonların kaldırılması noktasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı kararı  tekrar gözden geçirileceğinin altını çizen  Oda Başkanı Hüseyin Çulban, “  Bunlarda doğru kararlardı bu kararların çalışmalar bitirildikten sonra UKM’den geçmesini beklerken böyle bir karar alınmış. Ama bu kararın Büyükşehir  Belediye Başkanımız sayın kadir Topbaş’ın tekrardan dikkate alacağını,bu kararın doğru olmadığını  mutlaka sayın başkanımız zaman içersinde  göreceğine inanıyoruz.

Başbakanımız Adalara geldiğinde, “Adaların kültürel varlığı olan faytonlarımız asla ve asla Adalardan kaldırılmayacak. Ama eksiklikleri ile ilgili çalışmalar yapılacaktır” sözü vardır. Ben Sayın Başbakanımızın sözüne inanıyorum ve güveniyorum. Belki şu anda sayın başbakanım konudan haberdar olmadığını düşünüyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımızın da  tam  anlamıyla bu konuya vakıf olduğuna da  Televizyonlarda ki açıklamalarından tahmin ediyorum. Ama bir takım kararlar alınır ve bu kararların zaman içersinde doğru olup olmadığını da zamanın göstereceğini  düşünüyorum.

Faytonların kültürel varlıklarıyla  iyileştirilmeye  gidilmesi gerektiğine düşünüyorum. Çünkü kamuya mal olacak bir takım yatırımlar mutlaka olacaktır ki,bunlar bizim hem eserlerimizde hem kültürel eserlerimizde, varlıklarımızda  bununla alakalı  bütçeler oluşturulabilir. At gübrelerinden bahsediyoruz At gübreleri  doğal bir yapıdır bence insanlarla  doğanın içersindeki hayvanında kendisine göre bir takım yaşamı vardır.Doğal  eksiklikleri giderecek  bir takım çalışmalar yapılabilir, diye düşünüyorum. “  yorumunu yaptı.

 

“ADALARDA 10 BİN BİSİKLET HAREKET HALİNDE”

Çulban, bu arada çok önemli bir konuya dikkat çekti ve “Adalarda şahıslara ait 3 bin, kiralamalarla birlikte Adalarda yaklaşık 10 bin Bisiklet hareket halinde. Bunun yanı sıra kamu araçları mevcut. Bunun yanı sıra sağlığından mağduriyet gören vatandaşlarımıza  özel izinle Akülü araçları mevcut Ona sıkı tur bisikleti üç tekerlekli onlarda mevcut. Bunlar Ada Trafiğinde yoğun bir Trafik sıkıntısı oluşturuyor.Buna nazaran Adalarda fayton kazasından ölüm yok denecek kadar.Ben 1980 yılından beri arabacıyım ve ondan sonra esnaf odası başkanlığı yapıyorum.

Ama faytonların neden olduğu bir ölüm duymadım. Adalarda elektrikle çalışan motorlu araç Adalara girdiğinde Adalarda kişinin hukukluktaki eşitlik ilkesinden kaynaklanan ticari amaçlı ve ya ulaşım amaçlı değil.  Evine ulaşma amaçlı bunu hukuktaki eşitlik ilkesinden dolayı durduramayacaksınız. Bugün 10 bin bisikletse yarın  10 bin elektrikli  araç kararı çıkacak. Herkesin burada binasına, bahçıvanına, kapıcısına elektrikli bir servis aracını alsa en az Adalara bu elektrikli Golf araçları veya her ne hikmetse girecektir.

Onun için Adalara motorlu araçlarının girmemesinin tek bir yapısı var. Adaların motorize olmaması ile alakalı faytonla bırakılması nın tek sebebi ni dönüştürüyorum nedir? Motorlu aracın içeriye girememesidir.!1936’da Atatürk Adaları ziyaret ettiğinde makam aracını getiriyorlar. Atamız soruyar”Adalarda motorlu araç yasak değimi? Bunu buradan alın,derhal götürün” diyorlar.Osmanlıya dayanan bir karar olduğunu  ve 1980’li yılların sonlarına doğru alınan bir kar olduğunu düşünüyorum.

Elimde bu konuda bir belge yok.Sadece söylemleri hatırlatıyorum.”dedi ve faytonların Adalardan kaldırılmasına ve yerlerine akülü araçların getirilecek olmasına sert tepki gösterdi. Bu arada görüşlerini aldığımız çok sayıda Adalı vatandaşlarımız faytonların kaldırılmaması ve faytoncuların kılık kıyafet, traşlı ve müşterilerine kibar davranması gerektiğini söylediler.

Bu arada DSP İl Genel Meclis üyesi İlhan Güzelgün,,Oda Başkanına ve vatandaşlara fayton konusunu il genel meclisine  vereceği yazılı önerge ile konunun takipçisi olduğunu söyledi.

Fethi SATICI

 

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı admin See Full Bio