SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Sadece Derse Girerek Mühendis Olunmaz!

Yayınlanma:
ABONE OL

YTÜ’de düzenlenen ve 70 üniversiteden 487 Projenin yarıştığı Yıldızlı Projeler yarışmasında, birincilik ödülü ‘’Temassız Kalp Ritmi ve Oksijen Doyumu Ölçer’’ projesi ile Koç Üniversitesi öğrencilerinin oldu…

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), IEEE Öğrenci Kulübü’nün düzenlediği Yıldızlı Projeler Yarışması finali, YTÜ Oditoryumunda yapıldı.

Bu sene 4.sü düzenlenen ve ‘’Fikrini Geleceğe Taşı’’ sloganını taşıyan “Yıldızlı Projeler Yarışması” final ve ödül törenine katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Türkiye’nin son 50 yılın en parlak günlerini yaşadığını söyledi. Bir elektronik mühendisi olmanın gurur ve hayata bakış açısı anlamında avantajını yaşadığını söyleyen Kavranoğlu gençlere, “iyi maaşlı bir işe yerleşmek yerine, ülkenin uluslararası arenadaki ekonomik ve sanayi gücünü arttıracak projeler üretmelerini” tavsiye etti. Öğrencilere dersler dışında bu tür etkinliklere de azami ölçüde katılım sağlamalarını da tavsiye eden Kavranoğlu, “Sadece derse girerek mühendis olunmaz” dedi.

 

YTÜ Rektörü İsmail Yüksek de, Üniversite-Sanayi işbirliği konusunda yapılan çalışmalara dair bilgi verdiği konuşmasında, “Ülke üretiminin sağlıklı, kalıcı olabilmesi ve toplumsal faydaya dönüşebilmesi için akademisyen, öğrenci ve sanayiyi bir araya getiren bu tür çalışmalara destek vermek üniversitemizin öncelikleri arasında olacaktır” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından projelerin sergi açılışını, Bakan Yardımcısı Kavranoğlu ve Rektör Yüksek’in yanı sıra, YTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Kocatepe ve YTÜ IEEE Öğrenci Kulübü Danışman Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Cansever birlikte yaptılar. Elektronik Mühendisi olan Kavranoğlu ve Makine Mühendisi Rektör Yüksek, projelerle tek tek ve yakından ilgilendiler.

Değerlendirmeyi Sanayi ve Bilim Kurulu yaptı

70 farklı üniversiteden 487 proje ekibinin başvurduğu Yıldızlı Projeler Yarışması’nda, önce finale çıkmaya hak kazanan proje ekipleri belirlendi. Finalist proje sahiplerine Yıldız SEM tarafından ‘’Proje Yönetimi’’ eğitimi verildi ve projelerin değerlendirilmesi, üniversitelerin gözde akademisyenleri ve başarılı sanayicilerden oluşan Sanayi ve Bilim Kurulu tarafından yapıldı.

Kurul, Sanayi Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi gibi teşviklerden yararlanmak için rakiplerinin önüne geçmek için çabalayan finalist projeleri, teker teker inceleyip puanlamaları yaptı.

Birincilik, Koç Üniversitesi öğrencilerinin ‘’Temassız Kalp Ritmi ve Oksijen Doyumu Ölçer’’ projesinin

Birincilik ödülünü, Koç Üniversitesi’nden Pelin Kübra İşgör, Biran Gökşen ve Kaan Akşit’in sahip olduğu ‘’Temassız Kalp Ritmi ve Oksijen Doyumu Ölçer’’ projesi kazandı. Projenin amacı yeni nesil medikal cihazlarda, tekstil ürünlerinde, bireysel kullanımda ve tüketici elektroniğinde kullanıcıya yaşam kalitesini artıracak yenilikler sunabilmektir. Mevcut düzeneklere göre temas etmeden ve belirli bir uzaklıktan (1-4m) ölçüm yapılmasını sağlamaktadır. Cihaz, hemoglobin proteinin damar içerisinde bulunan oksijen miktarını kalbin kan pompalaması sayesinde düzenli olarak değişmesinden yararlanmaktadır.

‘’İleri Teknoloji Elyaf Takviyeli Kompozitlerin Nano Faz Takviyesiyle Güçlendirilmesi’’

İkincilik ödülünü, Sabancı Üniversitesi’nden Fazlı Fatih Melemez ve Talha Boz’un sahip olduğu ‘’İleri Teknoloji Elyaf Takviyeli Kompozitlerin Nano Faz Takviyesiyle Güçlendirilmesi’’ projesi kazandı. Projenin amacı kompozit malzemelerin, nano boyuttaki malzemeleri sayesinde daha hafif, daha uzun ömürlü ve daha dayanıklı hale getirilmesini sağlamaktadır. Sivil havacılık endüstrisinde, uçakların yakıt ikmali olmaksızın daha uzun mesafeler kat edebilmesi, jet motorların verimliliği ve performansını etkileyecek bir sistemdir. Nano faz entegrasyon yöntemi ile nano malzeme takviyeli kompozit malzemeler endüstriyel boyutlarda üretilebilmektedir.

‘’Çatıya Entegre Fotovoltaik Güneş Pili’’

Üçüncülük ödülünü ise, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Yakup Akyol’un sahip olduğu ‘’Çatıya Entegre Fotovoltaik Güneş Pili’’ projesi kazandı. Projenin amacı verimli çalışan, yalıtım problemlerini ortadan kaldıran binaya uygun donanım ve aksesuarları barındıran ve üretim maliyetleri düşük çatıya, özel güneş pili tasarlayıp bunu yerli imalata kazandırmaktır. Bina çatılarına güneş pillerinin daha sonradan ilave edilmesi maliyetli ve yalıtım sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Bu sorun çatıya entegre fotovoltaik güneş piliyle giderilmektedir. Bunun yapımı için vakum infüzyon sistemi kullanılmıştır. Bu yöntemle %45 maliyet tasarrufu sağlanmaktadır.

 

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı admin See Full Bio

Basında Kartal
22 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel’den 23 Nisan Mesajı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile bir kutlama mesajı yayımladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in yayımladığı mesajında şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin açılışının 104’üncü yılını milletçe birlik ve beraberlik içinde kutlamanın gurur, mutluluk ve coşkusunu yaşıyoruz. Tarihimizde önemli bir dönüm noktası olan 23 Nisan […]