Yeni Hal Kanunu ve yönetmeliğinin yürürlüğe girmesinin ardından İstanbul’daki meyve sebze ticareti ve haldeki işleyişin düzenlenmesi için esnafların görüşlerini de alarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hal Müdürlüğünün taslağını hazırladığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Sebze ve Meyve Ticareti ile Toptancı Halleri Yönetmeliği, Belediye Meclisinde kabul edilerek yürürlüğe girdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hal Müdürlüğü, 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun ile Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri Hakkında Yönetmelik’in yürürlüğe girmesinin ardından kendi yönetmeliğini oluşturmak için başlattığı çalışmayı tamamladı. İstanbul’daki meyve ve sebze ticareti ile hallerin işleyişinin düzenlenmesi planlanan yönetmelik için ilk olarak Hukuk Bürosu ile bir altyapı oluşturuldu.
Daha sonra da Hal Müdürlüğü müdür yardımcıları ve şeflerinin katıldığı toplantılar sonucunda yönetmeliğe yön verilerek, İstanbul Sebze ve Meyve Ticareti ile Toptancı Halleri Yönetmeliğinin ana altyapısı oluşturuldu. Ardından da İstanbul Hali’ndeki esnaf dernekleri olan İSMEYDER, İMESKOM, AYMESKİAD ve özel hallerin temsilcileriyle, taslak yönetmeliğin paylaşılmasından bir süre sonra yapılan toplantılarda görüş alışverişinde bulunarak, kapsamlı bir yönetmeliğin oluşturulması sağlandı. Gerçekleştirilen bu çalışmaların ardından yönetmelik taslağı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hukuk Danışmanlığına gönderilerek incelenmesi sağlandı ve ardından da Belediye Meclisine sevk edildi. Hukuk – Kent Ekonomisi ve Meslek Odaları Komisyonu tarafından görüşülen ve Belediye Meclisinin gündemine alınan yönetmelik taslağı, 22.11.2012 tarihli oturumda 2498 numaralı kararla kabul edilerek yürürlüğe girdi.
Yönetmelikte birçok konuda düzenleme yapıldı
İstanbul Sebze ve Meyve Ticareti ile Toptancı Halleri Yönetmeliği, 5 ana bölümden oluştu. “Toptancı Hallerinde İşyerlerinin Kiralanması, Satışı ve Devri” bölümünde; “İşyeri Kiralama ve Satışı, Kira ve Satış İşlemleri ile İlgili Oranlar”, “İşyeri Kiralama ve Satın Alma Talebinde Bulunanlarda Aranacak Nitelikler”, “İşyeri Kiralama ve Satın Alma Talebinde Bulunanlardan İstenecek Belgeler”, “Teminat”, “Kiralama ve satışın iptali”, “İşyerinin Kiralama ve Satım Sözleşmesinin Devri” ve “Tüzel Kişilerde Hisse Devri” başlıklarında düzenlemeler yapıldı.
“Satıcıların Uyacakları Esaslar” başlığında ise; “İşyerlerinin kullanımı”, “Yasaklar”, “Gıda Güvenliği ve Kalitesi Analizi”, “Çürük ve Hileli Ürün Tespit Komisyonu”, “Elektronik Tartılar”, “Satıcılar Tarafından Tutulması Gereken Defter ve Belgeler”, “Taşımacılık İşleri”, “Hal rüsumu” ile “Cezalı Hal Rüsumu” düzenlendi.
“Denetim, Yaptırım ve Diğer Düzenlemeler” bölümünde “Güvenlik”, “Kalite ve Sorumluluk”, “Toptancı Hali Huzur ve Emniyetine İlişkin Kurallar”, “Çalışma Kuralları”, “Kimlik Kartı”, “Hal Trafiğine İlişkin Düzenlemeler”, “Otoparklar”, “Sandık Depolama Alanları”, “Temizlik”, “Kıyafet”, “Faaliyetten Men” ve “İdari Para Cezaları” ile ilgili düzenleme yapıldı.
“Çeşitli ve Son Hükümler” bölümünde ise “Yediemine Verilme” ve “Geçiş Hükümleri” yer aldı.
İlgili Haberler
Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği Devlet Bahçeli’yi makamında ziyaret etti
Saddam Gerçekten Bir Devlet Adamı Mıydı?
Maltepe’de Cumhuriyet’in 101’inci yılı coşkuyla kutlandı
Cumhuriyet’in 101. Yıl Dönümü Kartal’da Bengü konseriyle Coşkuyla Kutlandı
Kartal Belediyesi’nde Grev Pankartı Asıldı Grev Resmen Başladı
Tuzla’da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları coşkuyla gerçekleştirildi