Massachutes Instute of Technology (MIT) Media Lab/Changing Places Direktörü Kent Larson, metropollerde trafiğin büyük bir sorun olduğuna işaret ederken, İstanbul’da ulaşım ile ilgili alternatif bir teklifte bulundu. Larson, “MIT olarak yeni şehir modellerine odaklanıyor, toplu taşımaya ehemmiyet veriyoruz. Tramvay, metro, botlar ve bisiklet yolları önemli. İstanbul ile ilgili de kanaatlerimiz var. Bu şehir yokuş, burada belki bisiklet ideal değil ama elektrikli bisiklet ideal olabilir.” ifadelerini kullandı.
ABD’nin Massachusetts eyaletindeki Boston şehrindeki teknik üniversitelerden birisi olan MIT; bilim, mühendislik ve ekonomi konularındaki başarılarıyla tanınıyor. Mobil operatör Avea, MIT ile 10 proje üretti; bunlardan 2’sini uygulamaya koydu. Söz konusu 2 proje bireylerin bir arada çalışmaya yöneltiyor. Sosyal medya, müzik, resim ve video paylaşımını kolay kılıyor. GSM şirketi, söz konusu projeler çerçevesinde ağırladığı MIT Media Lab/Changing Places Direktörü Kent Larson ve Mobile Experience Lab Direktörü Federico Casalegno’yu basın ile buluşturdu. Larson ve Casalegno, toplantıda akıllı şehir uygulamalarının maliyetlerini, İstanbul gibi metropollerde görülen trafik sorununa üretilecek çareleri anlattı.
Dünyada şehirleşme oranının artığını bildiren Larson, “15 sene içinde 300 milyon birey şehirlere akın edecek. Bu ortamda bizler, buraların kurgularında, yönetiminde mobil tekniklerden yararlanma derdindeyiz.” dedi. Federico Casalegno, her şehrin ayrı bir yapı ve kimlik ihtiva ettiğini dile getirdi. Bu nedenle muhtelif mobilite modelleri ortaya koymayı öneren Casalegno, trafik sorununa yeni taşıtların çare olabileceğini vurguladı. Casalegno, şehirlerin sorunlarına mahalli idareler ve kamu kurumlarından veri alarak, mobil aygıtlardan yararlanarak deva olacaklarını ekledi.
AVEA, İSPARK İLE TRAFİK TAHMİNİ YAPACAK
Avea Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin de MIT ile güçlü bağları bulunduğuna temas etti. Şahin, bu anlamda MIT’nin deneyimlerini mühim görüp önde gelen isimlerinden Kent Larson ve Federico Casalegno’nun akıl ile belleklerinden yararlanacaklarını aktardı. Kurum olarak Ar-Ge’ye büyük meblağlar ayırdıklarını belirten Şahin, şöyle devam etti:
“Google ve Yahoo gibi arama motorlarından gelen verilerden yararlanıyor, bunlardan aboneleri faydalandırıyoruz. Yine abonelerin anlık tavırlarına bağlı uygulamalarımız var. Avea’nın MIT ile ortak faaliyetleri de malum. Burada ilk odağımız geleceğin şehri ile bireyin diyalogu idi. Bu çerçevede 10 proje üretildi, ne mutlu bunlardan 2’si uygulamaya koyuldu. Avea’nın bireysel abonelerine sunduğu artılar var. Bir kere bunlar için sosyal medya, müzik ve eğlence alanında yeni imkânlar getirip hayatı kolay kılacağız. Örneğin Eyüp Belediyesi ile 18’i aşkın projemiz var. Bunlarla çöp arabalarının, servislerin, belediye hizmetlerinin etkin olmasını amaçlıyoruz. Berlin için ortaya koyduğumuz ulaştırma ve ödeme uygulamaları var. İstanbul’da da kullanılabilir. İSPARK ile trafik tahminine yöneliyoruz. Yakında devreye alınacak. Uygulama ile trafik yoğunluğunu belirleme yerine ilerleyen saatlerde durumun ne olacağını kestireceğiz.”
“SOSYAL MEDYA VE MÜZİĞİ BİR ARAYA GETİRECEĞİZ”
MIT’nin geleceğin şehirleri için ortaya koyduğu plan ve uygulamaları da olumlu bulurken, bunların bireye odaklandığından söz eden Avea Genel Müdür Yardımcısı Şahin, gazetecilerin yeni projeleri ile ilgili sorularına şöyle cevap verdi:
“Devreye alınan, tanıtılacak projeler var. Bunlardan biri sosyal medya ile müziğin bir araya getirileceği uygulama. Bununla şehrin müziğini belirlenecek. Şehrin bireylerinin şehrin müziğini saptayacağı bir ortam oluşturulacak. Böyle bir tasarı var. Öteki de şehrin resmi. Sosyal medya ile resmi bir araya getireceğiz. Yaratıcı fikirleri olanların, sanatçıların ilgi duyacağı bir uygulama. Burada da şehrin resmini belirleyeceğiz. Şehrin sosyal resmini bulacağız. Diğer yandan kamu kurumları ile ortak faaliyetler devam edecek. İSPARK ile trafik tahmini ile ilgili anlaşmamız bulunuyor. Yine İstanbul’un taşıma ve ödeme sistemi ile ilgili, akıllı duraklar ile ilgili projelerimiz var, olacak da. Ama bunların ticari ve idari yanı vakit alıyor. Örneğin kimi sistemlerimiz tamam ama kullanılır durumda değil.”
Coşkun Şahin, Avea ile MIT projelerinin maliyetleri ile ilgili sorulara, “Teknik maliyetlerimiz ayrı. Bu, yeni bir araba ya da motoru üretme gibi bir maliyet değil. Operasyonel faaliyetlerimiz dahilinde 100 milyonlarca hizmet veriyoruz. Burada maliyetlerden çok takım ruhu ve üretimi temeldir.” karşılığını verdi. MIT ile yapılan ve devreye alınan 2 projenin içeriği ile ilgili sorularına muhatap olan Avealabs Departman Müdürü Salih Erkut ise “MIT ile İstanbul’a ağırlık verdik. Şu aşamada 2 proje uygulamada. Yakında duyuracağız. Ayrı bireylerin bir arada çalışmalarını teşvik eden uygulamalarımız var. Sosyal medya, müzik, resim ve video paylaşımına dönük.” açıklamalarında bulundu.(CHA)
İlgili Haberler
Başkan Yüksel, Kartal’da o bölgeyi akıllı bir kent yapmayı planlıyoruz
Kerkük’ün Türk kimliği değiştiriliyor!
Kartal Belediyesi kreşlerinde “Yes To Science” bilimsel eğitim projesi uygulanıyor
AYGAD Basının Problemlerini Gündeme Getirdi
Kayıt Dışı Korsan Çalışan Elektrikçilere Dikkat Edin
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Montaj Başvuruları Erişime Açıldı!