İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Galatasaray Üniversitesi’nde çıkan yangın ile ilgili gazetecilere bilgi verdi. Başkan Topbaş “İtfaiyenin geç geldiği” yönündeki iddiaları reddederek, “Yangından yarım saat sonra ihbar yapılmış. İtfaiyemiz de 6 dakika içerisinde yangına müdahale edecek şekilde yangın yerine ulaşmış” şeklinde konuştu.
İtfaiyenin tutanak tuttuğu şeklindeki iddialara da cevap veren Başkan Topbaş, “İtfaiye gittiği hiçbir yerde tutanak tutmaz. Yıllardan beri yangın mahallinde öncelikle yangına müdahale edilir. Yangınla ilgili rapor birkaç gün sonra hazırlanır” dedi.
Tarihi bir yapı olması münasebetiyle Galatasaray Üniversitesi’nin çok dikkat edilmesi gereken yapılardan bir tanesi olduğuna dikkat çeken Başkan Topbaş, “Maalesef koruma kullanma dengesini sağlanmadığı için bunları yaşıyoruz” dedi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Teknik adam olarak söylemek isterim ki kagir binaların geçmişteki elektrik donatıları daha zayıf yapılmaktaydı. Günümüzün teknolojik aletleri yoktu. Elektronik cihazları yükledikçe, fişlere çok fazla kullanıldıkça yükü çekemeyen kablolar tutuşup çıra gibi yanıyor. Bu tesisatlarınkagir binalarda yenilenmesi gerekiyor.”
İstanbul İtfaiyesi’nin New York itfaiyesine eş değer ekipmana sahip olduğunu belirten Başkan Topbaş, “İtfaiyemiz bu güne kadar birçok olayda canları pahasına başarılı mücadele ederek yangınları söndürmüştür. İtfaiyemiz dünya kalitesinde hizmet ediyor” dedi.
İstanbul’da 57 bina üzerinde yangın senaryoları hazırladıklarının altını çizen Başkan Topbaş, Galatasaray Üniversitesi’ndeki yangına dair açıklamalarına şöyle devam etti: “Olay yerinde 19.05’te duman gözleniyor. 19.07’de yangın başlıyor ve içerideki görevliler mevcut tüplerle söndürmeye çalışıyor. Bize ancak 19.36’da haber geliyor. Yani yangından 30 dakika sonra itfaiyeye haber geliyor ve itfaiyemiz 6 dakika içinde yangına müdahale ediyor. 6 dakika sonda orada varız biz. 36 araç ve ciddi ekipmanla yangına müdahale ediyoruz.”
Civar ilçelerden gelen ekiplerin zaman zaman yer değiştirmesinin yanlış değerlendirildiğine dikkat çeken Başkan Topbaş, “Ekipler ayrıldı sanıyorlar. Bu ekipler uzman ekipler. Nereye nasıl müdahale edeceklerini iyi biliyorlar. Yangın kontrol altına alınıncaya kadar orada kaldılar” dedi.
İstanbul’da ahşap ağırlıklı ve eski binaların çok olduğunu hatırlatan Başkan Topbaş, “Bu tip yapılarda tedbirli olmak zorundayız. Yanmaz kablolarla döşenmeli elektrik aksamı” dedi. Raporlar çıkınca gerçekler de ortaya çıkacağını belirten Başkan Topbaş, “Zaten oradaki hocaların da beyanları bu yönde. Cihazlarımız var diyorlar” şeklinde devam etti.
Alışkanlık gereği insanların mobil cihazlarını gece yatmadan önce şarja taktıklarını ifade eden Başkan Topbaş’ın vatandaşlara uyarısı şu şekilde oldu: “Buradan bir uyarı yapacağım. Çok basit gördüğünüz telefonu bile şarj ederken yanabilecek bir malzemenin üzerine bırakmayınız. Buna hassasiyet gösterilmeli. Cihazları şarj ederken gece alışkanlığını da bırakmak gerekiyor. Çünkü herhangi bir durum olduğunda göremeyebilirsiniz. Yanmayacak bir malzemenin üzerine koymak gerekiyor. Kendi cihazlarımı şarj ederken ben böyle yapıyorum. Daha dikkatli olunması gerekiyor.”
Herkesi sıkıntıya sokan ve üzen yangının söndürülmesinde yardımcı olan herkese teşekkür eden Başkan Topbaş, “Özellikle denizden destek verenlere ve itfaiye arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.
Yalıtım yapılırken petrol ve türevi malzeme kullanılmasının yanlış olduğuna da dikkat çeken Başkan Topbaş, “Bunu yapmamak gerekiyor. Bu tip yapılarda yangına sebebiyet vermeyen malzeme kullanılmalı” dedi.
Başkan Topbaş, Soru – Cevap bölümünde ise şu açıklamalarda bulundu.
– Gece havadan müdahale için bir araç alınacak mı?
Bizim zaten bir hazırlığımız vardı. Gece uçuşu yapabilen yangına müdahale edecek bir araç kiralama durumumuz var. Denizden müdahale için yeni bir ekipman oluşturmaya gerek duymuyoruz ama havadan müdahale için projemiz var.
-Ön rapor var mı?
Birilerinin kendi aralarındaki yazışma İtfaiyenin raporu olarak yansıtıldı. Henüz yapılan bir ön rapor yok. Büyük ihtimalle elektrik kontağından çıkmış gibi görünüyor. Bu konuda zaten kesin rapor sonra çıkacak.
– Galatasaray Üniversitesi için yangın senaryosu var dediniz. Böyle bir son muydu?
İtfaiye olası yangın ihtimallerini değerlendirerek hazırlanmış 57 binanın senaryosu var. Görevli olarak tedarikliyiz.
– Cağaloğlu Milli eğitim binası da yanmıştı. Tarihi binaların elektrik sistemi gözden geçirilmeli mi?
Özellikle kullanıcılar bu tip yapıları koruma kullanma dengesine dikkat etmeli. Günümüzde en çok yangın elektrik kontaklarından çıkıyor. O da kabloların kalitesi düşükse kesitinden daha fazla enerji çekiyorsanız odanın şartelleri atar. Kapasiteyi aşmaması gerekiyor. Yeni binalarda da aynı risk var.
İlgili Haberler
Başkan Yüksel, Kartal’da o bölgeyi akıllı bir kent yapmayı planlıyoruz
Kerkük’ün Türk kimliği değiştiriliyor!
Kartal Belediyesi kreşlerinde “Yes To Science” bilimsel eğitim projesi uygulanıyor
AYGAD Basının Problemlerini Gündeme Getirdi
Kayıt Dışı Korsan Çalışan Elektrikçilere Dikkat Edin
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Montaj Başvuruları Erişime Açıldı!