SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Yeşilay’dan Nargile Yasağına Tam Destek!

Yayınlanma:
ABONE OL

Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, “nargilelik tütün mamulü sunumu” yapılan mekânlarla ilgili yapılan yeni düzenlemeye Yeşilay’ın ulusal kampanyalarla destek vereceğini söyledi. Karaman “Nargile nikotinin dağıtım araçlarından biri, ama bu yasak kapsamına kapalı alanlarda tütünsüz nargile adı altında içilen ürünlerin de dahil edilerek, Sağlık Bakanlığımız tarafından gerekli yasal düzenlemelerin en kısa zamanda devreye alınması gerekmektedir” dedi.

Türkiye’de kamusal alanlarda nargile içilmesi ile ilgili kanun yürürlüğe girdi. Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, “Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin “nargilelik tütün mamulü sunumu” yapılan mekânlarla ilgili yapılan bu düzenlemeyi desteklediğini söyledi. Karaman, özellikle gençleri hedef alan nargile salgını konusunda bilinçlendirici ulusal kampanyalarla bu mücadeleye destek vereceklerini açıkladı.

Gençleri nikotin bağımlısı yapan süreçte ilk adım olan nargile içilen mekânların kültürel bir değer gibi gösterildiğini ifade eden Karaman, “Nargilenin ucuz ve ulaşılabilir olması, sosyalleşme aracı gibi görülmesi ve gençlerin nargilenin zararları konusunda yeterli bilinçte olmaması bu salgının özellikle gençleri etkileyecek şekilde hızla yayılmasına ve halk sağlığı için büyük bir tehdide dönüşmesine yol açmaktadır” diye konuştu.

Tütünsüz nargile ürünleri de yasaklanmalı

Yeni düzenlemenin halk sağlığı açısından olumlu bir gelişme olduğunu belirten Karaman, şöyle devam etti: “Bu düzenlemelerle birlikte, nargilelik tütün mamulü sunumu yapan kişilerin, nargile sunum uygunluk belgesini alması gerekecek. Bu belge olmadan kafe, kahvehane gibi isimler altında hiçbir işletmede nargile sunumu yapılamayacak. Bu alandaki denetimsizliği ortadan kaldıracak ve sektörün kayıt altına alınmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte kapalı alanlarda tütünsüz nargile adı altında ürünler için de gerekli yasal düzenlemelerin de Sağlık Bakanlığımız tarafından en kısa zamanda devreye sokulması gerekmektedir.”

19 Mayıs 2008 tarihinden yürürlüğe giren Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’un halk sağlığına olumlu yansımaları görüldüğünü belirten Karaman, “Mevcut yasal düzenlemeleri ile ülkemiz tütün ürünlerinin zararlarından korunmak yolunda önemli adımlar atmış ve tütün kontrolü alanında dünyada lider ülkeler arasına girmeyi başarmıştır”  dedi.

4207 sayılı Kanunun 2’nci maddesi 6’ncı fıkrasında “tütün ürünü” ibaresi tüttürme, emme, çiğneme ya da buruna çekerek kullanılmak üzere üretilmiş, hammadde olarak tamamen veya kısmen tütün yaprağından imal edilmiş madde olarak tanımlandığını hatırlatan Karaman, kanun kapsamına bir tütün ürünü olan nargilenin de girdiğini vurguladı.

Nargilede yeterli farkındalık oluşturulamadı

Sigara zararları konusunda halkın farkındalığının arttığını aktaran Karaman, şunları kaydetti: “Nargile konusunda ise yeterli farkındalığa ulaşılmamıştır. Nargile salgını ihmal edilen ve hızla büyüyen bir halk sağlığı problemidir. Nargile kullanıcıları, nargileyi sigaradan farklı zararsız bir ürün olarak algılasa da,  bilimsel çalışmalar nargilenin masum bir ürün olmadığını açık bir şekilde göstermektedir. Nargile tıpkı sigara gibi kalp ve damar hastalıkları, solunum yetersizliği, akciğer kanseri, yemek borusu kanseri, ağız kanseri, mesane kanseri, ülser vb. önemli sağlık sorunlarına yol açmakta, buna ilave olarak ortak kullanımdan dolayı bulaşıcı hastalıklara da neden olmaktadır. Nargile dumanı ciddi boyutta karbon monoksit, ağır metaller ve kanser yapıcı kimyasallar içermektedir. Nargile dumanının sudan geçerek solunuyor olması bu zararlı maddelerden nargileyi arındırmamaktadır. Nargileye güvenli bir alternatif gibi sunulan hoş kokulu, bitkisel nargileler de zehirli ve kanser yapıcı maddeler içermektedir.”

 

İlgili Haberler

Genel
18 Nisan 2024
AKOM’dan kritik uyarı! İstanbul dahil 16 ilde…

İstanbul ve batı bölgeleri için şiddetli yağış ve fırtına uyarısı! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul başta olmak üzere yurdun batı bölgelerinde beklenen şiddetli gök gürültülü sağanaklar ve sıcaklık düşüşleri konusunda vatandaşları uyardı. Kıyı Ege ve Batı Karadeniz bölgelerinde de etkili olacak yağışlar için hazırlıklı olunması gerektiği belirtildi. İSTANBUL’DA BEKLENEN HAVA DURUMU AKOM, […]

Genel
17 Nisan 2024
Bu ikili çok güçlü! Sarımsak Limon karışımı her derde deva

Damar sağlığından romatizma ağrılarına, doğal bir çözüm olan sarımsak ve limon kürü, sağlık sorunlarınıza karşı güçlü bir destek sağlıyor. Sarımsak ve limon, tek başlarına harikalar yaratan iki doğal besin. Bu iki güçlü malzeme birleşince, sağlık üzerindeki faydaları ikiye katlanıyor. DOĞAL DAMAR AÇICI OLARAK LİMON VE SARIMSAK: Dolaşım sistemini destekleyen ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Genel
16 Nisan 2024
Suyun içine birkaç damla aseton damlatın! Öyle bir işe yarıyor ki

Yer silme suyuna birkaç damla aseton eklenince, parkeler gıcır gıcır oluyor. Ev temizliğine devrim yaratacak o yöntem bulundu. Ev temizliğinde yeni bir yöntem keşfedildi! Aseton, genellikle tırnaklardaki ojeyi çıkarmak için kullanılan bir madde olarak bilinse de, parkeleri temizlemede de etkili olabiliyor. İşte bu kullanımın detayları… Aseton, asidik yapısı ile bilinen bir kimyasal madde. Tırnaklardan oje […]