Kadıköylüler Karara tepkili… Kadıköy Belediyesi, İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi hazırladı. İmza kampanyası başlatılıyor.
Kadıköy’ün tarihi öneme sahip, 3. Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmiş olan Kuşdili çayırına Alışveriş Merkezi yapılacak. Kadıköy halkı karara tepkili. İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığına itiraz dilekçesi hazırlayan Kadıköy Belediyesi, vatandaşları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin facia gibi kararına itiraz etmeye çağırıyor. Kuşdili Çayırı diğer bilinen adıyla “Eski Salı Pazarı” alanı için geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden yeni bir imar planı geçti.
Plana göre alana “sabit pazar, otopark, lokanta, itfaiye, pastane, cafe, sinema, çarşı… ” gibi yapılar inşa edilebilecek. 100 yıl öncesine kadar Kadıköy’ün mesire yeri olan, hemen ortasından geçen Kurbağalıdere’de sandal sefalarının yapıldığı Kuşdili Çayırı, yine yapılaşma tehlikesiyle karşı karşıya. Daha önce buraya yapmak istediği AVM projesi, mahkeme kararıyla iptal edilen İBB, yeni bir plan hazırlayarak, Kadıköy’de yapılaşmaya açılmayan son alanlarından biri olan eski Salı Pazarı alanına Alışveriş Merkezi yapacak.
Kararı, “Tam anlamıyla bir facia” sözleriyle yorumlayan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, “Bir kentin yaşayabileceği en kötü olaylardan biriyle karşı karşıyayız. Kadıköy’ün en işlek ve merkezi yerine bir Alışveriş Merkezi planlanması, akıl ve mantıkla bağdaşacak bir olay değil. Bu bir akıl tutulması” dedi. Öztürk, tüm dünyada AVM’lerin kent çeperlerine kaydırılmakta olduğunu anımsatarak, “Siz bunu bir kentin merkezine yaparsanız, orayı mahvedersiniz. Büyükşehir, Kadıköy’ün en merkezi yerine Alışveriş Merkezi yapıyor. Plan notlarına göre, yeni yapılacak Alışveriş Merkezi de Tepe Nautilus kadar ya da ondan daha büyük olabilecek” dedi. Başkan Öztürk, planın askıya yeni çıkmasına rağmen, buranın ihalesinin 4-5 yıl önce yapıldığını anımsatarak, şu konulara açıklık getirilmesini istedi; “Kadıköylülerin böyle bir talebi yok, bizim de öyle bir talebimiz yok, tam tersine karşı duruşumuz var. Peki, o halde kimdir buraya AVM isteyenler? İmarı belli olmayan bir şeyin ihalesi nasıl yapıldı? Kimler buranın AVM olması için bastırıyor? Bu alana bu kadar imar hakkını neden veriyor? İhale ne zaman yapıldı? Yapıldıysa kimlere yapıldı?
Proje ortaya çıkmadan ihale nasıl yapıldı? İBB, tüm bunları açıklamak zorunda. Bu AVM’nin arkasında kimler var? Kadıköylülerden daha güçlü olan kim bunlar? Sayın Başbakanı da bu konuda araştırma yapmaya çağırıyorum. Kendi partisi, meclisi içinde bu konunun arkasında kimler var, çıkarsın!” Alanın, daha önce Tabiat ve Kültür Varlıklarını Korumu Kurulu’nun belirlediği koşullarda, (İtfaiye’nin yan tarafına) altı otopark, üstü ise sadece pazaryeri olmak üzere düzenlenebileceğine, başka imar hakkının olmadığına dikkat çeken Öztürk, “Kadıköy’ün bir hükümet konağı yok. Bizim hükümet konağı binamız, planlamada Hasanpaşa’daki yeni Salı Pazarı’nın oradaydı. Kadıköy’e oynanan oyun şu; bu meydana AVM yapılabilsin diye Kadıköy’ün salı pazarı kaldırıldı, hükümet konağı olarak ayrılan yere taşındı. Oradaki hükümet konağı, maliye ve adliye binaları kaldırıldı. Daha sonra adliye Kartal’a gidince buraya istinaf mahkemeleri getirildi. Sonra bu mahkemeler de kaldırıldı. Yani AVM için Kadıköy’ün hükümet konağı yok edildi, maliye binası, kamu binaları ortadan kaldırıldı, tarihi salı pazarı taşındı. Kuşdili Çayırı, yeşil alan olmalıdır. Bir şey yapılacaksa, altı otopark üstü yeşil alan bir kısmına da hükümet konağı olabilir” dedi.
Eski Salı Pazarı’na yani Kuşdili Çayırı’na AVM (Alışveriş Merkezi) yapılabilmesine izin veren plan İBB Meclisi’nden geçti ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Karar ile 3. derece SİT alanı olan yerlere bu tür yapıların yapılmasına izin verilmiş oluyor. “1/5000 ve 1/1000’lik planlar, 16 Şubat’a kadar askıda kalacak.
Kadıköy Belediyesi, şu anda İSPARK’ın otopark olarak kullandığı alana AVM yapılma ihtimaline şiddetle karşı çıkıyor, yeşil alan olmasını istiyor. Daha önce Danıştay kararına göre plan iptali olan bir alanda, yeni plan yapılırken bir önceki planın iptal gerekçelerine uyulması gerekiyor. Ancak planın 2008’deki iptal gerekçeleri dikkate alınmadan iptal olan plana benzer yoğunlukta yapılaşmanın getirildiği bir plan oluşturulmuş ve 11 Aralık 2012 tarihinde onaylanmış. Belediye ve vatandaşlar bu planda verilen yapı yoğunluğunun iptal edilerek parsellerin tamamının kamu yararı doğrultusunda ve doğal sit özelliği nedeniyle “Yeşil Alana” alınması için itiraz edecekler.
Vatandaşlar da dilekçeyle itiraz ediyor, sosyal medyada #KuşdiliAVMolmasın etiketiyle kampanya yürütülüyor.
Kuşdili Çayırına AVM yapılmasına karşı çıkan Kadıköylüler 15 Şubat’a kadar Kadıköy Belediyesinde bizzat gelerek dilekçeleri doldurabiliyor ya da http://www.kadikoy.bel.tr/AltSayfa.aspx?pid=1039 adresinden dilekçeyi alıp imzalayarak Belediyeye getirebiliyorlar. Kadıköy Belediyesi Facebook sayfasında anket de devam ediyor. https://www.facebook.com/questions/485257874864961/
İlgili Haberler
Başkan Yüksel, Kartal’da o bölgeyi akıllı bir kent yapmayı planlıyoruz
Kerkük’ün Türk kimliği değiştiriliyor!
Kartal Belediyesi kreşlerinde “Yes To Science” bilimsel eğitim projesi uygulanıyor
AYGAD Basının Problemlerini Gündeme Getirdi
Kayıt Dışı Korsan Çalışan Elektrikçilere Dikkat Edin
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Montaj Başvuruları Erişime Açıldı!