Kartal Belediyesi, sağlıklı bir çevre yaratmak amacıyla bir ilke daha imza attı. Tarımsal kirliliği korumak üzere kimyasal gübreye alternatif olarak solucan gübresi üretimini hayata geçirdi. Kartal Belediyesi, semt pazarlarında kullanılmayan sebze ve meyve atıklarını toplayarak California solucanların üretiminde kullanarak ekonomiye katkı sağlıyor.
Kartal Belediyesi tarafından özel olarak üretilen “Gübre Üreten Solucanlar”, pazarlardan toplanan sebze ve meyve atıklarından gübre yapıyor. Özel olarak yetiştirilen solucanlar 1 gram sebze veya meyveyi yiyerek günde 1 gram gübre üretiyor. Kartal Belediyesi, Fen Bilimleri Anadolu Lisesi ile yaptığı protokol çerçevesinde gübre üreten kırmızı solucanların üretimini yaparak ekonomiye katkı sağlamayı amaçlıyor.
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kartal Belediyesi’ tarafından Yakacık ‘ta bulunan Park Bahçeler Müdürlüğü’nün serası ve Kartal Atalar Çocuk Gelişim Merkezi’nin bahçesinde üretilen kırmız solucanlar hakkında öğrencilere bilgi verdi.
Çevreci Solucanlar Ekonomiye Katkı Sağlıyor
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Fen Bilimleri Anadolu Lisesi’nden gelen öğrencilere, anavatanı Avusturya olan kırmızı solucanlar hakkında bilgi verdi. Başkan Öz, “Çevremiz giderek kirleniyor. Anavatanı Avusturya olan bu solucanlar, bugün evlerde ve pazarlarda atılan marul, kereviz, havuç, ve meyve kabuklarını yiyerek gübre üretiyor. Solucan günde 1 gram gübre üretiyor. Bu solucanlar evlerimizde de beslenebilir. Evlerimizde saksılara koyarak evdeki sebze veya meyve atıklarını yiyerek gübre üretiyorlar. Ve böylece ekonomiye de katkı sağlanmış oluyor” dedi.
“Çevreci Belediyeyiz”
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz konuşmasında, Kartal Belediyesi’nin çevreci projelerini de anlatarak sözlerine şöyle devam etti: “Kartal Belediyesi çevreci bir belediyedir. Geleceğimiz olan çocuklara iyi bir çevre bırakmalıyız. Biz belediye olarak çevreye zarar veren atık yağ projesini hayata geçirdik. 1 litre yanmış bitkisel yağ 1 milyon metreküp suyu kirletiyor. Çevremizi ve dünyayı temiz tutmak zorundayız. Vatandaşların evlerine gidip 5 litre yanmış bitkisel yağları alıp 1 litre temiz bitkisel yağ veriyoruz. Belediye olarak bu projeyi evlere kadar götürüyoruz. Arkadaşlarımız atık yağ konusunda vatandaşları bilgilendiriyor. Kampanyamız bununla da sınırlı değil. 250 litre yanmış bitkisel yağa da bisiklet veriyoruz”.
“Atık Piller İnsan Sağlığına ve Toprağa Zarar Veriyor”
Atık pillerin içerdiği kimyasal maddeler sonucu insana ve toprağa zarar verdiğini vurgulayan Başkan Öz, “Pillerin insan sağlığına ve çevreye çok büyük zararları vardır. Piller civa, kadmiyum, kurşun, çinko, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt ve kimyasal maddelerden üretilir. Bu pillerin gelişigüzel çöplere atılması, doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesi çevre açısından büyük tehlikeler yaratır. Metaller toprağa ve oradan da yeraltı sularına karışabilir. En başta toprak kullanılmaz hale gelir ve metallerin yarattığı su kirliliği sudaki eko-sistemi altüst eder. Etkilenen sadece su eko-sistemi değil, aslında tüm eko-sistemdir. Zaman içerisinde bu etkiler insanlar üzerinde de görülür. Atık pillerin sebep olduğu hastalıklar başında, nörolojik bozukluklar, merkezi sinir sistemi hastalıkları, kanser, böbrek ve karaciğer hastalıkları gelir. Pillerin içindeki tüm maddelerin zararı kimi zaman öldürücü boyuta ulaşabilir. Maddeler daha önce de belirtildiği gibi toprağa karışarak hayvanların yediklerinden ya da sulardan insan vücuduna karışır. Ayrıca bir küçük kalem pil 4 metrekare toprak kirletir ve bu toprağı üretim yapamaz hale getirir” dedi.
Kartal belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, konuşmasının sonunda proje ortağı olan Fen bilimleri Anadolu Lisesi öğrencilerine ve öğretmenlerine teşekkür etti.
İlgili Haberler
Başkan Yüksel, Kartal’da o bölgeyi akıllı bir kent yapmayı planlıyoruz
Kerkük’ün Türk kimliği değiştiriliyor!
Kartal Belediyesi kreşlerinde “Yes To Science” bilimsel eğitim projesi uygulanıyor
AYGAD Basının Problemlerini Gündeme Getirdi
Kayıt Dışı Korsan Çalışan Elektrikçilere Dikkat Edin
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Montaj Başvuruları Erişime Açıldı!