SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kartal Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Türkçe Topluluğu İstiklal Marşının Kabulünü Andı!

Yayınlanma:
ABONE OL

Okan Üniversitesi Türkçe Topluluğu 12 Mart 2013 SALI günü İstiklal Marşı’nın kabulünü anmak üzere Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Çetin’in katılımıyla “İstiklal Marşımızı Anlamak” konulu bir konferans düzenledi.

‘ALLAH BU MİLLETE BİR DAHA İSTİKLAL MARŞI YAZDIRMASIN’

İstiklal Marşımızın hikayesini anlatan bir belgeselle başlayan program, İstiklal Marşımızın toplu halde okunmasının ardından, Nurullah Çetin’in konuşmasıyla devam etti. Konuşmasında İstiklal Marşımızın milli ve dini yönlerine değinen Nurullah Çetin marşımızın dönem şartlarıyla ilgili olarak ise “İstiklal Marşımız milli mücadelemizin tam ortasında, en kızıştığı vaziyette yazıldı.” dedi

‘KORKMA, SÖNMEZ BU ŞAFAKLARDA YÜZEN AL SANCAK’

İstiklal Marşımızın bazı kesimler tarafından sık sık eleştiri konusu olan “Korkma” kelimesi ile başlamasının önemine açıklık getiren Nurullah Çetin “İstiklal Marşımız ‘Korkma’ diye başlıyor. Bunun özel bir anlamı vardır.İslam dininin temel ilkesi “La ilahe illallah” tır ve bu ilkenin ilk kelimesi de olumsuzdur. “La ilahe” Bu “Allah’tan başka ilah yoktur.” demektir. Mehmet Akif’in buradaki “Korkma” sözünde bir esinlenme vardır.Peygamber efendimiz ve Hz.Ebu Bekir hicret sırasında kafirlerden korunmak amacıyla bir mağara sığınmıştır.Hz. Ebubekir’in korkması üzerine peygamber efendimiz ona “Lâ tahzen innallâhe meana” yani “Korkma, Allah bizimledir.” Demiştir.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE’

Konuşması esnasında İstiklal Marşımızı mısra mısra açıklayan Nurullah Çetin, bir diğer yanlış anlaşılan mısra hakkında ise “Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal” mısrası ırkçılık değildir. Bazı kavramları yerli yerine oturtmamız lazımdır. Mehmet Akif Ersoy o mısrada ırkçı emperyalist güçlere, Türk Irkını ebediyete kadar izmihlal(yok etmek) edemeyeceklerini belirtmektedir. Konuşması esnasında salona giren bir kedi yüzlerde tebessüm oluştururken, konuşmanın bazı bölümlerinde gözleri dolan öğrenciler gözden kaçmadı. Konuşmasını “Ne mutlu Türk’üm diyene!” sözü ile bitiren Nurullah Çetin, plaketini Genel sekreter yardımcısı Fatma Akpınar’dan aldı. Konferansta bulunmaktan memnuniyet duyan ve Türkçe Topluluğuna teşekkür eden Çetin, konferans sonrasında öğrenciler için kitap imzaladı.

1 Mart 2013 tarihinde Azerbaycan milletvekili Ganire Paşayeva ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran’ın katılımıyla düzenledikleri “Hocalı Katliamı ve Karabağ Meselesi”  konulu konferansla adını duyuran topluluk kısa aralıklara sığdırdığı bu etkinlikle de milli değerlere sahip çıkma konusundaki hassasiyetini tekrardan gözler önüne serdi.

 

İlgili Haberler