SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Son YILDIZ’ı!

Yayınlanma:
ABONE OL

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün’ün katılımıyla gerçekleşen 1. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi’nde, 2009-2011 döneminde kurulan Teknoparklar kategorisinde lider, Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoparkı oldu. YTÜ Rektörü Yüksek, teknoloji tabanlı üretimin gerekliliğine dikkat çekti…

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen 1. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi’nde, bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi sonuçları açıklandı. 2002-2004, 2005-2008 ve 2009-2011 yıllarında faaliyete geçen Teknoparkların ayrı ayrı değerlendirildiği endeks sonuçlarına göre, 2009’da faaliyete geçen Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoparkı, kendi kategorisinde birinci oldu.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayesinde organize edilen ‘Birinci Teknoloji Bölgeleri Zirvesi’ İstanbul Wow Otel’de gerçekleştirildi. Zirvenin açılışına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği Başkanı Mustafa İhsan Kızıltaş, çok sayıda davetli, akademisyen ve sektör temsilcisi katıldı. Zirvede üniversite teknoparkları adınaaçılış konuşması yapan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, dünyada ekonomik, sosyal ve politik alanda gelişme sağlanabilmesinin teknolojik gelişmelerle mümkün olduğunu söyledi. Prof. Dr. İsmail Yüksek, teknolojik gelişmenin temelinde ise bilim ve teknoloji alanında yapılan buluşların ve sağlanan gelişmelerin uygulanabilir olması gerektiğini ifade etti.

Yüksek: Kalkınma için “teknoloji tabanlı üretim” gerekli

Bilimsel bilginin üretildiği üniversitelerde, sadece temel araştırmalar yapmak yerine uygulamalı araştırma geliştirme çalışmaları da yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. İsmail Yüksek, üniversitelerde yapılan bu bilimsel çalışmaların sonuçlarının sanayiye aktarılarak bilginin kullanıldığı teknoloji tabanlı bir üretimin gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Yüksek, ”Yüzde 83’ü kar amacı gütmeyen yapıda bulunan, yüzde 70’i kamu katılımı ile kurulan bu teknokentlerin yüzde 73’ü arazi kiralayarak kendini idame ettiriyor. Teknokent firmalarının yüzde 26’sının bilişim teknolojilerinde, yüzde 20’sinin biyoteknolojide, yüzde 19’unun elektronikte, yüzde 8’inin çevrede, yüzde 6’sının ileri mekanik malzemelerde, yüzde 5’inin kimyada, yüzde 9’unun tarımda ve kalanların ise diğer sektörlerde olduğu görülüyor” diye konuştu.

AR-GE’nin sürdürülebilirliği için bakanlık-üniversite-sanayi işbirliği

Teknoparkların, teknoloji üretme çabasında olan firmalar için de önemli bir fırsat olduğunu aktaran Yüksek, “Bilindiği gibi sanayi kuruluşlarının kalkınmasında, gelişmesinin sürdürülebilirliği ve AR-GE faaliyetleri çok önemli rol oynamaktadır. Bu sürdürülebilirliği destekleyebilen en önemli unsurlardan biri de Bakanlık-üniversite-sanayi işbirliğidir.” dedi. Yüksek, üniversiteler ve sanayinin yapacağı işbirliği sonucunda sanayilerin ürün çeşidini sürekli artırmak, yüksek kaliteli ürün üretmek ve üretim maliyetini düşürmek için gerekli çalışmalarda bulunabileceğini vurguladı. Yüksek, üniversite-sanayi işbirliğinin üniversiteler için de mühendislikte pratik uygulama avantajı sağlayacağını söyledi.

Bakan Ergün: Teknoloji Transfer Ofisleri’ni destekleyeceğiz

TGB’lerin ülkenin inovasyon ekosisteminin merkezine yerleştireceklerini ve bu yaklaşımın ilk ve önemli bir adımı olarak Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi’ni oluşturduklarını belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, endeks sayesinde Bakanlığın TGB’lerdeki gelişmelere daha yakından odaklanacağını, hangi alanlarda ne gibi düzenlemeler yapılması gerektiğini daha net tespit edeceklerini söyledi.

Bir teknoparkın kurulmasının ve etkin bir şekilde faaliyete geçmesinin zaman isteyen bir süreç olduğunu vurgulayan Ergün, ”Bu nedenle, TGB’leri2002-2004, 2005-2008 ve 2009-2011 yıllarında faaliyete geçenler olmak üzere sınıflandırmanın ve kendi içlerinde bir değerlendirme yapmanın da sağlıklı olacağını düşündük. TGB’lerimizin yaşları ve bulunduğu illerin gelişmişlik düzeyleri gibi bazı kriterler açısından homojen bir yapıya sahip olmadıklarını biliyoruz” dedi.

Bu çalışmanın teknoparkların varlığı ile övünmek değil, bu bölgelerde ne tür değerlerin üretildiğinin tespitine yönelik olduğunu kaydeden Ergün, ülkeye rekabet üstünlüğü sağlayacak projelere imza atmanın önemine değindiği konuşmasında, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun önceki toplantılarında alınan en önemli kararlardan birinin, teknoloji transfer ofislerinin desteklenmesi olduğunu belirtti. Ergün Şu şekilde konuştu:

“Biz TÜBİTAK bünyesinde bu konuda bir hibe destek programı başlattık ve ilk başvuruları aldık. 39 üniversitenin proje başvurularını, teknoloji transfer ofisinin deneyimi, yetkinliği, personel yapısı, projenin hedefleri, çıktıları ve iş planı gibi kıstaslara göre değerlendirdik.

Buna göre bu yıl Boğaziçi, Ege, Gazi, Hacettepe, Koç, ODTÜ, Özyeğin, Sabancı, Selçuk ve Yıldız Teknik üniversitelerindeki teknoloji transfer ofislerini destekleyeceğiz. Buralara TÜBİTAK tarafından yıllık 1 milyon liraya kadar destek sağlanabilecek. Gösterdiği performansa göre 1 milyon liralık destek 10 yıl boyunca devam edecek. Önümüzdeki yıl yeni bir çağrıya çıkılacak ve 10 yeni başka üniversitenin projeleri değerlendirilecek ve teknoloji transfer ofisleri kademeli olarak desteklenmeye devam edecek.”

YTÜ Teknoparkı kendi kategorisinde lider

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi’nin tam sıralamasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) birinci, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ikinci, Batı Akdeniz üçüncü olurken, 2009-2011 yılları arasında kurulan Teknoparklar Kategorisinde değerlendirmeye dahil olan Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoparkı bu kategoride birincilik ödülü aldı.YTÜ Teknoparkının ödülünü Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Bektaş Bakan Ergün’ün elinden aldı.

YTÜ Teknoparkında faaliyet gösteren Neutec AR-GE Sanayi ve Ticaret A.Ş., Türkiye’de üretilmeyen Astım ve Koah tedavisinde kullanılacak Skopin Esteri Türevi maddenin endüstriyel olarak üretilebilir bir prosesini geliştirdiği projesiyle ödüle layık görüldü.

Zirvenin öğleden sonra yapılan bölümündeki Yatırımcı-Girişimci etkinliğinde, Yrd. Doç. Dr. Utku Büyükşahin’e cihaz ve robotlara çok noktalı, yüksek hassasiyetli dokunma hissi sağlayan modül projesinin sunumundan ötürü teşekkür plaketi verildi.

‘YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOPARK HAKKINDA’

Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Teknopark A.Ş.’nin temelleri 2003 yılında atıldı. 2009 yılında faaliyete geçen Yıldız Teknopark’ta çeşitli sektörlerde 112 firma faaliyet gösteriyor. Faaliyete geçtiği tarihten itibaren 202 projenin tamamlandığı Yıldız Teknoparkt’ta 459 proje ise halen devam ediyor. 1855 personelin istihdam edildiği Yıldız Teknopark’ta faaliyet gösteren firmaların yüzde 73 gibi önemli bir kısmı, geleceğin en önemli sektörleri arasında gösterilen yazılım firmalarından oluşuyor. Teknopark’ta ayrıca Bilgisayar ve İletişim Teknolojileri, Elektronik, Gıda Sanayii, Havacılık, İlaç ve Kimya, Makine ve Teçhizat İmalatı, Sağlık, Savunma Sanayii ve Telekomünikasyon alanında Ar-Ge çalışması yürüten önemli firmalar faaliyet gösteriyor.

Türkiye genelinde ise 2012 yılı sonu itibariyle 35 ilde ilan edilen 49 34’ü aktif olarak faaliyet gösteriyor. Türkiye’de 10 yıl gibi kısa bir süre önce faaliyete geçen teknoparklar ve ülke ekonomisine ve teknolojik kalkınmasına önemli rol oynadı. 2012 yılı sonu itibariyle Türkiye geneli teknoparklarda 2 bin 134 firma faaliyet gösteriyor. 15 bin 145 Ar-Ge personeli ve 3 bin 255 destekli personelin çalıştığı teknoparklarda 5 bin 601 proje devam ediyor. 10 bin 220 projenin ise tamamlandığı teknoparklarda tescil edilen patent sayısı ise 322’yi buldu. Teknoparklarda 8 milyar TL yurt içi satış ile 680 milyon dolar yurt dışı satış rakamına ulaşıldı.

 

İlgili Haberler

Genel
17 Nisan 2024
Bu ikili çok güçlü! Sarımsak Limon karışımı her derde deva

Damar sağlığından romatizma ağrılarına, doğal bir çözüm olan sarımsak ve limon kürü, sağlık sorunlarınıza karşı güçlü bir destek sağlıyor. Sarımsak ve limon, tek başlarına harikalar yaratan iki doğal besin. Bu iki güçlü malzeme birleşince, sağlık üzerindeki faydaları ikiye katlanıyor. DOĞAL DAMAR AÇICI OLARAK LİMON VE SARIMSAK: Dolaşım sistemini destekleyen ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Genel
16 Nisan 2024
Suyun içine birkaç damla aseton damlatın! Öyle bir işe yarıyor ki

Yer silme suyuna birkaç damla aseton eklenince, parkeler gıcır gıcır oluyor. Ev temizliğine devrim yaratacak o yöntem bulundu. Ev temizliğinde yeni bir yöntem keşfedildi! Aseton, genellikle tırnaklardaki ojeyi çıkarmak için kullanılan bir madde olarak bilinse de, parkeleri temizlemede de etkili olabiliyor. İşte bu kullanımın detayları… Aseton, asidik yapısı ile bilinen bir kimyasal madde. Tırnaklardan oje […]

Genel
16 Nisan 2024
Adana’da Sıcaklık Rekoru: Termometreler 39 Dereceyi Gördü!

Adana’da Nisan ayında termometreler 39 dereceyi göstererek sıcaklık rekoru kırıldı. Uzmanlar, sıcaklığın daha da artacağını ve 42 dereceye ulaşacağını öngörüyor. Adana, Türkiye’de yaşanan küresel ısınma etkilerinin en yoğun hissedildiği şehirlerden biri oldu bu Nisan ayında. Kentte ölçülen 39 derece sıcaklıkla yeni bir rekor kırıldı. Meteoroloji yetkilileri, bu sıcaklık artışının Afrika’dan gelen sıcak hava dalgaları nedeniyle […]