SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Sağlık Açısından Zararlı Olan, Yararlı Gösteriliyor!

Yayınlanma:
ABONE OL

Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Dünya Sağlık Örgütü koordinasyonu ile düzenlenen “Global Alkol Politikaları Sempozyumu” Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun konuşması ile açıldı.

Müezzinoğlu alkolün, bağımlılık konusunda yasaklanmış uyuşturucu maddelerden sonraki en büyük tehlike olarak görüldüğünü ifade etti. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İlhan Yargıç ise “Özellikle son yıllarda gençler ve kadınlarca rağbet edilen aromalı şaraplar tüketiciye neredeyse içki değil ifadeleri ile satılıyor, alkol kullanmayan insanlar bu şekilde bağımlılık yaratan bu madde ile tanışmış oluyorlar” dedi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Dünya Sağlık Örgütü koordinasyonu ile düzenlenen “Global Alkol Politikaları Sempozyumu” Haliç Kongre Merkezi’nde Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun konuşması ile başladı. Sempozyumun gerçekleşmesine öncülük eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Dr. Margaret Chan, Yeşilay Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman ve tüm bilim adamlarına teşekkür eden Müezzinoğlu konuşmasında alkolün bütün insanlığın mücadele ettiği ve mücadele etmesi gereken bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade etti.

Uluslararası bir sorun

Müezzinoğlu alkolün, bağımlılık konusunda yasaklanmış uyuşturucu maddelerden sonraki en büyük tehlike olarak görüldüğünü ifade ederek; “Aşırı alkol kullanımının çevreye verdiği ekonomik, sosyal zararları, tütün kullanımının çevreye verdiği zararlardan fazladır. Aile içi şiddet ve çocuk istismarı gibi önemli sosyal sorunlara sebebiyet vermesi, üretim ve iş gücü kaybına sebep olması gibi nedenlerle de ulusal ve uluslararası düzeyde ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ölümle sonuçlanan trafik kazalarının bir kısmında alkolün önemli bir etken olduğunu görmekteyiz ” dedi. Sempozyum’un ilk oturumunda Avrupa’da ve Türkiye’de Alkol Kullanımı konuşuldu. Oturum başkanlığını TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, Komisyon Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Dr. Gauden Galea’nın yaptığı oturumda İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Haydar Sur Bir Halk Sağlığı Sorunu Olarak Avrupa’da ve Türkiye’de Alkol üzerine bir sunum gerçekleştirdi.

Ürün yararlı gösteriliyor

Oturumda konuşan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İlhan Yargıç Türkiye’nin alkol tüketimi bakımından batı ülkeleri ile karşılaştırıldığında daha iyi bir konumda olmasına rağmen, alkole ilişkin sorunların Türkiye’de hâlihazırda yüksek olduğunu ve giderek arttığını ifade etti. Özel pazarlama teknikleri ile Türkiye’de içki kullanmaya insanların hayatlarında içkinin bir kültür olarak konumlandırılmaya çalışıldığının altını çizen Yargıç, sağlık açısından zararlı olan bir ürünün yararlı gösterilme çabasının da bunun bir sonucu olduğunu belirtti. “Özellikle son yıllarda gençler ve kadınlarca rağbet edilen aromalı şaraplar tüketiciye neredeyse içki değil ifadeleri ile satılıyor, alkol kullanmayan insanlar bu şekilde bağımlılık yaratan bu madde ile tanışmış oluyorlar” dedi.

Çok sayıda ölüme neden

CAMH Toronto sorumlusu Prof Dr. Jürgen Rehm ise Avrupa Birliği’nde Alkol Tüketimi ve son dönemde değişen eğilimler üzerine bir sunum yaptı. Rehm, Batı Avrupa’da tüketimin düşmekte olduğunu bundan 20 sene önce Avrupa’nın en çok alkol tüketen ülkesi olan İtalya’nın bugün en geri seviyelerde seyrettiğini ifade ederek doğru politikalar ile alkolün ve zararlarının minimuma indirilebileceğini ifade etti. Alkolün çok sayıda ölüme ve sakatlığa neden olduğunu ifade eden Rehm 2010 yılında Avrupa’da, 10 karaciğer sirozu hastasından yaklaşık 7’si, tüm kanserlerin %3-5’i ve erkek yaralanmalarının %27’si ve kadın yaralanmalarının %6’sı alkolden kaynaklanmakta olduğunu ifade etti. Bunun duşında alkol kullanıcılarının sarhoş araç kullanımı ve şiddet eğilimleri sebebiyle üçüncü kişilere de sağlık açısından zarar verdiğini ifade etti.

Maliyet 155 Milyon Euro

Oturumun son konuşmacısı olan Eurocare Genel Sekreteri Mariann Skar Alkolün Halk Sağlığı Üzerine Etkileri – Avrupa’da STK Çalışmalarını örnekleri ile sundu. Avrupa’da alkolün yıllık sosyal maliyetinin 155 milyon Euro olduğunu ifade eden Skar, Avrupa’da 15-17 yaş arası 700 bin erkek ölümünün alkol kaynaklı olduğunu belirtti.

Sempozyum Türkiye ve dünya siyasetine alkol politikaları önerileri sunmak, alkol politikaları alanında çalışmalar yapan uluslararası aktörlerle bilgi paylaşımında bulunmak ve toplumda alkol tüketiminin zararları ile ilgili farkındalık sağlamayı amaçlıyor.

 

İlgili Haberler

Genel
25 Nisan 2024
Tam 44 il için kritik uyarı! Kapıyı camı sıkı sıkı kapatın

Tam 44 il için kritik uyarı! Kapıyı camı sıkı sıkı kapatın! Meteorolojiden 44 il için kritik uyarı geldi. Sarı kodlu uyarıda toz taşınımı ve kuvvetli Rüzgar olacağı bildirildi. Tedbirinizi alın, camı kapıyı sıkı sıkı kapatın. Son dakika haberine göre Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye’nin 44 ili için sarı kodlu uyarı yaptı. Meteorolojiden yapılan uyarıda top taşınımı […]

Genel
25 Nisan 2024
Kuruçeşme’de ünlü mekanda şok olay! Garson kıza cinsel saldırı

İstanbul Beşiktaş’ta Kuruçeşme’de bulunan ünlü bir mekanda yaşanan olay Türkiye’nin gündemine oturdu. İddiaya göre işletmenin müdürü 47 yaşındaki Mecit A. Garson Selvihan Z.’ye cinsel saldırıda bulundu. İstanbul Kuruçeşme’de bulunan ünlü bir işletmede yaşanan cinsel saldırı olayı gündeme bomba gibi düştü. Kasım ayında meydana gelen olayda işletmenin 47 yaşındaki müdürü Mecit A.’nın 33 yaşındaki garson Selvihan […]

Genel
25 Nisan 2024
Meteorloji’den uyarı! 44 il için sarı kodlu uyarı verdi

Meteoroloji uyardı. 44 ile için Meteoroloji’den sarı kodlu uyarı geldi. “ Göz gözü görmeyecek” uyarısı. İşte detaylar… Meteoroloji Genel Müdürlüğü, çöl tozu için 44 ile sarı kodlu uyarıda bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kuzey Afrika’dan gelen ve gelecek günlerde ülkemizde de etkisini gösterecek çöl tozları için uyardı. Meteoroloji’den 44 il için sarı kodlu uyarı geldi. Kuzey […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]