SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Engelsiz Türkiye İçin: Yolun Neresindeyiz?

Yayınlanma:
ABONE OL

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Dilek Sabancı’nın önderliğinde ve Sabancı Üniversitesi yürütücülüğünde hazırlanan “Engelsiz Türkiye İçin: YolunNeresindeyiz?” başlıklı rapor, engelli bireylerin yaşama katılımını beş başlık altında ele alıyor: erişilebilirlik (fiziksel erişilebilirlik, bilgi ve hizmete erişim), eğitim, istihdam, siyasal katılım ile sağlık ve rehabilitasyon hizmetleri

 

 

Sabancı Üniversitesi, Engelsiz Türkiye’ye geçiş sürecinin neresinde olduğumuzu “eşitlikçi” ve “hak temelli” bir yaklaşımla değerlendirmek ve öneriler getirmek amacıyla “Engelsiz Türkiye İçin: Yolun Neresindeyiz?” başlıklı bir rapor hazırladı.

 

Engellilik alanında çalışan toplam 17 uzman tarafından hazırlanan raporun sonuçları, 17 Mayıs 2013, Cuma günü Vista Plaza’da, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Dilek Sabancı ve Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker’in evsahipliğinde yapılan basın toplantısı ile kamuoyuna sunuldu.

 

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Dilek Sabancı konuşmasında, raporun engelsiz Türkiye’ye geçiş sürecinde karar alıcılara yol göstermesini temenni etti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın engelleri kaldırmak için çalıştığını, bu sürece tüm toplumun destek olması gerektiğini belirtti.

 

Sabancı Üniversitesi Rektörü Nihat Berker konuşmasında Sabancı Üniversitesi’nin toplumsal dönüşüme katkı sağlayacak işbirliklerine her zaman önem verdiğini belirtti. Raporun hazırlanma sürecine ilgili bakanlıklar, resmi kurumlar, akademisyenler, iş dünyası, engelli bireyler ve yakınlarından oluşan bir Danışma Kurulu’nun destek verdiğini, bu işbirliğinin konuya bütünsel ve kapsamlı bir bakış açısı kazandırdığını vurguladı. Engelsiz bir toplumun hepimizin hayatını hayal bile edemeyeceğimiz kadar zenginleştireceğini belirterek, raporun bu yolda  bir katkı sağlamasını diledi.

 

“Eşitlikçi” ve “hak temelli” bir yaklaşım

Rapora göre, engellilik konusunda etkin politikalar izlenebilmesi için hedef kitlenin büyüklüğü, farklı özellikleri, gereksinimleri hakkında bilgi toplanması birincil hedef olarak ortaya çıkıyor.  Mevcut kaynakların etkin dağılımı ve geliştirilmesi için bu bilgilerin zorunlu olduğu ifade ediliyor.

 

Raporda sunulan önerilerin, engelli bireylerin, topluma diğer bireyler ile eşit koşullarda katılabilmelerine olanak sağlayacağının altı çiziliyor. Engelli bireylerin toplumsal yaşama aktif katılımlarının önündeki kısıtlar hem bir insan hakları sorunu hem de bir kalkınma sorunu olarak ele alınırken, başta Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme olmak üzere ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerce ülkemize verilmiş  sorumluluklara  vurgu yapılıyor.

 

Engelli bireylerin çalışma hayatından dışlanmasının hem toplumsal hem de iktisadi maliyetinin yüksek olduğuna dikkat çeken raporda, engelli bireylerin, her birey gibi kendi potansiyellerini açığa çıkarabilmelerini mümkün kılacak kurumsal ve toplumsal ortamın oluşturulmasının, hem bu bireylerin yaşamlarını zenginleştireceği hem de onların toplumsal yaşamı zenginleştirmelerinin önünü açacağı belirtiliyor.

 

Raporda  geliştirilen  politika önerilerinin toplam maliyeti ise gayrisarfi milli hasılanın %1’inin (yüzde birinin) altında kalıyor. Diğer bir deyişle ülkemiz bütçesi, engelli bireylerin topluma eşit katılımlarının sağlanması için yeni politikaların yürürlüğe konmasına elveriyor.

İlgili Haberler

Genel
25 Nisan 2024
Tam 44 il için kritik uyarı! Kapıyı camı sıkı sıkı kapatın

Tam 44 il için kritik uyarı! Kapıyı camı sıkı sıkı kapatın! Meteorolojiden 44 il için kritik uyarı geldi. Sarı kodlu uyarıda toz taşınımı ve kuvvetli Rüzgar olacağı bildirildi. Tedbirinizi alın, camı kapıyı sıkı sıkı kapatın. Son dakika haberine göre Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye’nin 44 ili için sarı kodlu uyarı yaptı. Meteorolojiden yapılan uyarıda top taşınımı […]

Genel
25 Nisan 2024
Kuruçeşme’de ünlü mekanda şok olay! Garson kıza cinsel saldırı

İstanbul Beşiktaş’ta Kuruçeşme’de bulunan ünlü bir mekanda yaşanan olay Türkiye’nin gündemine oturdu. İddiaya göre işletmenin müdürü 47 yaşındaki Mecit A. Garson Selvihan Z.’ye cinsel saldırıda bulundu. İstanbul Kuruçeşme’de bulunan ünlü bir işletmede yaşanan cinsel saldırı olayı gündeme bomba gibi düştü. Kasım ayında meydana gelen olayda işletmenin 47 yaşındaki müdürü Mecit A.’nın 33 yaşındaki garson Selvihan […]

Genel
25 Nisan 2024
Meteorloji’den uyarı! 44 il için sarı kodlu uyarı verdi

Meteoroloji uyardı. 44 ile için Meteoroloji’den sarı kodlu uyarı geldi. “ Göz gözü görmeyecek” uyarısı. İşte detaylar… Meteoroloji Genel Müdürlüğü, çöl tozu için 44 ile sarı kodlu uyarıda bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kuzey Afrika’dan gelen ve gelecek günlerde ülkemizde de etkisini gösterecek çöl tozları için uyardı. Meteoroloji’den 44 il için sarı kodlu uyarı geldi. Kuzey […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]