Yıllardır yaşadıkları bölgeyi terk etmeden riskli binalarından kurtulmak isteyen Kadıköylüler, yaşanabilir ve yatırım yapılabilir olarak değerlendirdikleri Fikirtepe’yi bekliyor.
Kentsel dönüşüme sahne olacak Fikirtepe’de, 5 yılda yaklaşık 30 milyarlık bir ekonomi yaratılacağına dikkat çeken Nazmi Durbakayım, istihdam ve dolaylı katma değerlerle birlikte bu rakamın 40 milyar liraya kadar çıkabileceğini belirtti.
Fikirtepe’nin Afet Yasası kapsamına alınmasının hemen ardından yıkımlar ve yeni proje hazırlıklarına yönelik çalışmalar hızlandı. Askıya çıkan yeni imar planı çerçevesinde 3-4 ay önce hazırlanan projeler tekrar revize ediliyor. Gerek 4,14’ten 4’e düşen emsal oranı, gerekse sosyal donatı ve yollar için belirlenen terk oranlarının değişmesi, revize edilme zorunluluğu olan projelerin birkaç ay rötar yapmasına neden oldu.
Fikirtepe’deki gelişmeleri değerlendiren ve Teknik Yapı’nın bölgede gerçekleştirmeyi planladığı projeler hakkında bilgi veren Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, sürecin çok sağlıklı işlediğini ve gerçek anlamda bir kentsel dönüşüm yaşandığına işaret etti.
Fikirtepe’deki dönüşümün Türk ekonomisine de önemli bir katkı sağlayacağına değinen Nazmi Durbakayım “Yaklaşık 34.000.000 metrekare büyüklüğündeki Kadıköy’ün yüzde dört büyüklüğüne sahip Fikirtepe (1.340.000 m²) sil baştan yeniden inşa edilecek. 5 yılda tamamlanmasını öngördüğümüz bu önemli dönüşüm ile birlikte yaklaşık 30 milyar liralık bir ekonomik büyüklük ortaya çıkacaktır. Projelerde çalışacak insanların istihdamı, inşaat yan sanayindeki canlanmayla birlikte bölgedeki ekonomik büyüklüğün 40 milyar liraya kadar yükselmesini bekliyoruz“ açıklamasını yaptı.
Geçmişi MÖ 6.400 yıllarına dayanan Fikirtepe’de farklı kültürlerin yaşadığı bilgisini veren Nazmi Durbakayım, değişmeyen tek ortak noktanın deniz ve ticaret anlayışı olduğuna değindi. Kadıköy’de denizcilik ve tarımcılık faaliyetlerinin bir anda yapıldığı tek bölgenin Fikirtepe olduğunu belirten Nazmi Durbakayım “Çok yönlü ve merkezi bir bölge olan Fikirtepe’nin günümüzde de birden fazla kesime hitap edeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.
“Çürük diş olmayan pırıl pırıl bir görüntü”
Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Durbakayım “Fikirtepe’de açıklanan son plan adına uygun olarak tam bir dönüşümü temsil ediyor” yorumunu yaptı. Durbakayım, çarpık yapılaşmanın ortadan kaldırılması daha da önemlisi risk teşkil eden binaların yenilenmesiyle birlikte, yaşanabilir ve çevreyle dost projelerin yapılmasına yönelik detayların çok önemli olduğunu belirtti. Bölgedeki yenilenmenin top yekun yapılması nedeniyle “çürük diş olmayan sağlıklı ve pırıl pırıl bir görüntü” ortaya çıkacağını ifade eden Durbakayım, “bölgede toplam 223 ada yer alıyor. Bu adalar, yeni imar planıyla kendi aralarında bir araya getirilerek 60 imar adasına dönüştürüldü. Böylece Fikirtepe’de eski gecekondulaşmayı işaret eden hiçbir çarpık yapılaşma kalmayacak. Yepyeni bir yaşam alanı yükselecek” dedi.
Detayda kalan önemli değişiklikler
Bugüne kadar hemen hemen herkesin emsalin kaç olacağı, maliklerin ve inşaatçıların ne kazanacağı noktasına odaklandığını belirten Nazmi Durbakayım, geleceğe yönelik, uzun vadeli bir plan hazırlanmasının dikkatlerden kaçtığına değindi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İstanbul’un en önemli iki sorunu olan trafik ve yeşil alan konusunu yeni planda çok önemsediğini kaydeden Nazmi Durbakayım “Bakanlık, hazırladığı yeni imar planı ile donatı alanlarının oranını yüzde 20’den 25’e çıkararak,daha fazla nefes alınabilir alan yaratılmasını sağlıyor. Diğer taraftan trafik yoğunluğunu ortadan kaldırmak için de iki önemli değişiklik yapıldı. Önce yoğunluk göz önüne alınarak ana arterler 3’er metre genişletildi. Diğer taraftan projelerdeki her birime 2 araçlık kapalı otopark verilmesi planlandı. Ancak optimum faydanın sağlanması için bu değişikliğin tekrar gözden geçirilmesinin doğru olacağını düşünüyoruz. Çünkü projelerde gerçekleştirilecek 30 – 40 metrekarelik daireler için sirkülasyon alanı dahil yaklaşık 70 metrekarelik bir otopark alanı yaratılması maliyeti ve fiyatları olumsuz etkileyeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle otopark alanlarının daire büyüklüğüne göre yapılmasının daha verimli sonuç vereceğine inanıyoruz” bilgisini paylaştı.
Afet Yasası ile gelen avantajlar
Nazmi Durbakayım Fikirtepe’nin Afet Yasası kapsamına alınmasından sonra ortaya çıkan olumlu noktaları şu şekilde özetledi;
ü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediyelerin senkronize çalışacak ve projelerin hayata geçmesi daha hızlı olacak.
ü Vergi ve harçlarda muafiyet uygulanacak.
ü KDV’nin yüzde 1 olacak,
ü Teknik ve mühendislik hizmetleri açısından donanımlı, enerji ve su tasarruflu, yeşil yapılar inşa edilecek.
ü Fikirtepe’de bir bütünlük sağlanarak, birbirinden bağımsız ve parçalı projeler yerine birbirini tamamlayan doğayla barışık, İstanbul’un siluetini bozmayan binalar yükselecek.
Bakanlığa sunulan öneriler
“Askıya çıkan plan hakkında tekrar gözden geçirilmesinde fayda olacağını düşündüğümüz bir iki nokta var” diyen Nazmi Durbakayım, Fikirtepe’de yükselecek projelerdeki bina yüksekliği 80 metre ile sınırlandırılmasının yetersiz olduğunu ifade etti. Durbakayım yüksekliğin 100 metreye çıkması halinde, daha rasyonel bir yerleşim planlaması ve daha estetik siluetler yapmanın kolaylaşacağını kaydetti.
Askıya çıkan planlardaki belediye terklerinin artması, yolların genişletilmesi projelerin sil baştan yapılması anlamına geldiğini de hatırlatan Nazmi Durbakayım, bu nedenle projelerin satışa çıkmasının birkaç ay rötar yapacağını sözlerine ekledi.
İlgili Haberler