SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Ekonomi

SGK’dan Erken Emeklilik Fırsatı! 51-55 Yaş Arasında Emekli Olmak Artık Mümkün

Yayınlanma:
ABONE OL

SGK’dan erken emeklilik fırsatı. Büyük emeklilik reformu ile 51-55 Yaş arası erken emeklilik artık mümkün.

SGK’dan erken emeklilik bekleyenlere yeni açıklama geldi. Sigorta başlangıç tarihine göre 55 yaşa 6 emeklilik artık mümkün hale geliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu yapılan yeni düzenlemeye ilişkin Tüm detayları açıkladı. Emeklilik gününü öğrenmek isteyenler, e-devlet üzerinden sorgulama yaparak emeklilik tarihlerine ilişkin bilgi olabilecek. Peki erken emeklilik düzenlemesi kimleri kapsıyor? SGK yeni erken emeklilik fırsatları neler?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sunulan erken emeklilik fırsatları SSK ve bağ kurulu milyonlarca çalışan tarafından yakından takip ediliyor. Özellikle eyt’yi kaçıran çalışanlar, yeni düzenlemelerle birlikte daha erken yaşta emekli olmak için fırsatları değerlendirmek istiyor. Erken emeklilik, Bazı özel durumlarda mümkün oluyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, erken emeklilik için aranan şartları tek tek açıkladı. SSK ve bağ-kur’lu çalışanlara erken emeklilik imkanı tanıyacak ayrıcalıklar haberimizde…

SGK EMEKLİLİK YAŞLARINI AÇIKLADI

SGK tarafından, Normal şartlarda yani sigorta başlangıç tarihine göre son düzenlemede emeklilik yaşları belirlendi. SGK’nın yayınladığı son listeye göre kadın ve erkekler için emeklilik yaşları şu şekilde:

Sigorta başlangıç tarihi 24.05.1997 – 23.11.1998 arası olanlar 57 yaşında emekli olabiliyor.

Sigorta başlangıç tarihi 24.11.1998 – 08.09.1999 arası olanlar 58 yaşında emekli olabiliyor.

Sigorta başlangıç tarihi 09.09.1999 – 31.12.2008  arası Olanlar için emeklilik yaşı 60 olarak belirlenirken aynı zamanda prim gün sayısı ise 7.000 olarak belirlendi.

Sigorta başlangıç tarihi  31.12.2008 Sonrası olanlar da yine 7100 Prim gün sayısını doldurarak 60 yaşında emeklilik hakkına sahip oluyor.

ERKEN EMEKLİLİK İÇİN FORMÜLLER

Sosyal Güvenlik Kurumu, Bazı özel durumlarda vatandaşlara erken emeklilik fırsatları sunuyor. Erken emeklilik için en popüler formüller ise şu şekilde:

Doğum borçlanması:  Sigorta başlangıç tarihinden önce çocuğu olan kadınları, emeklilik yaşını öne çekmek için doğum borçlanması yapabiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta çocuğun SGK girişinden önce dünyaya gelmiş olması oluyor. 3 çocuğa kadar 2 yıl doğum borçlanması yapılabilirken toplam 6 yıl erken emeklilik imkanı elde ediliyor.

Yıpranma payı ile erken emeklilik: Ağır işlerde çalışanlar ya da ek fiili hizmet ödemesi yapanlar daha erken yaşta emekli olabiliyor. Genellikle Madencilik, Metal Sanayi, cıva üretimi gibi işlerde çalışanlara ekstra yıpranma payı ödeniyor Bu sayede daha erken yaşta emeklilik fırsatı sunuluyor.

Askerlik Borçlanması: Kadınlarda olduğu gibi erkek çalışanlar için de borçlanma yöntemi bulunuyor. Erkek sigortalılar, askerlik yaptıkları süreyi borçlanarak emeklilik yaşını öne çekebiliyor. Ancak yine burada da askerlik tarihinin sigorta giriş tarihinden önce olması şartı aranıyor.

E-DEVLET EMEKLİLİK TARİHİ SORGULAMA

Sosyal güvenlik kurumunun e-devlet sistemi üzerinden emeklilik tarihini hesaplama aracı bulunuyor. Emeklilik yaşını öğrenmek isteyenler e-devlet’e TC kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yaptıktan sonra emeklilik hesaplama yaparak gerekli bilgileri doldurup emeklilik tarihlerini öğrenebilir.

author avatar
Merve Aydın

İlgili Haberler

Ekonomi
30 Haziran 2024
2024 Temmuz Zammı Netleşti! Zamlı Polis, Doktor, Öğretmen, İmam Maaşları Açıklandı

2024 temmuz zammı için heyecanlı bekleyiş sürerken Yeni liste çıktı. Memur maaş zammı netleşti. İşte zamlı Polis, Doktor, Öğretmen, İmam Maaşları… Temmuz 2024 maaş zamları Milyonlarca kişi tarafından Takip ediliyor. Asgari ücrete ara zam olmayacağı Kesin ve net bir dille Geçtiğimiz günlerde açıklandı. Ancak memur maaşları Temmuz ayında artacak. O sebeple memur maaşı alan Milyonlarca […]

Ekonomi
30 Haziran 2024
Vatan Partisi, “Asgari ücret açlık sınırının altında olamaz!”

Vatan Partisi İstanbul İl Başkanlığından açıklama: “Asgari ücret açlık sınırının altında olamaz!” Vatan Partisi İstanbul İl Başkanlığı, asgari ücrete zam yapılmaması kararı ile ilgili basın açıklaması düzenledi. Vatan Partisi İstanbul İl Başkanı İbrahim Okan Özkan, Vatan Partisi’nin Türkiye ekonomisinin kurtuluşu için çözüm önerilerini kamuoyuna duyurdu.   Vatan Partisi İstanbul İl Başkanlığı, asgari ücrete zam yapılmaması […]

Ekonomi
30 Haziran 2024
Asgari Ücrete 2. Ara Zam İçin 3’lü Oran Çıktı! İşte Zam Tarihi

Asgari ücrete ara zam bekleyenlere son dakika yeni haber. Çalışma Bakanı “YOK” demişti ancak, yeni zam tarihi geldi. Asgari ücret zammında 3’lü oran belirlendi. Asgari ücrete Temmuz zammı tartışmaları devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz günlerde açıklama yaparak “Asgari ücrete ara zam yok” dedi. Fakat çalışanlar eyleme çıkmaya hazırlanıyor. Temmuz ayında […]

Ekonomi
30 Haziran 2024
SİL BAŞTAN DEĞİŞİYOR! Emekliye Kök Maaş Zammı, Seyyanen Zam, Enflasyon Farkı Netleşti

Emekli zammı son dakika haberi… Hepsi sil baştan değişiyor. SSK ve Bağ-Kur emeklisine Kök Maaş Zammı, Seyyanen Zam, Enflasyon Farkı belli oldu. 16 milyon emeklinin gündeminden düşmeyen Temmuz 2024 maaş zammı için artık kısa süre kaldı. Emekliler 3 gün sonra yeni zamlı maaşlarını öğrenecek. SSK ve Bağ-Kur emeklisi farklı oranda, memur ve memur emeklisi ise […]