SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Sadece 77 doktorun bulunduğu Puntland’a 20 Türk doktor yardıma gidiyor

Yayınlanma:
ABONE OL

Daha önce Afganistan, Etiyopya ve Haiti gibi dünyanın farklı ülkelerine sağlık yardımı götüren Türk doktorlar, bu kez de Somali’ye gidiyor. Enfeksiyon Hastalıkları, K.B.B., Ortopedi, Acil Hekimi, Aile Hekimi, Çocuk Cerrahisi, Genel Cerrahi, Anestezi, Göz Hekimi ve Diş Hekimi gibi branşlardan oluşan 20 kişilik doktor ekibi, Ümit Hekimleri Derneği (ÜHDER) ve Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) organizasyonuyla 10 gün boyunca Somali halkının yaralarına çare olacak.

Somali’de 3 farklı vilayette sağlık hizmeti verecek olan doktor ve yardımcı sağlık personeli, “Ümit Işığı” adındaki proje kapsamında yarın yola çıkıyor. Gönüllü doktorlar 10 gün boyunca sağlık taraması ve ameliyatlar gerçekleştirecek, Somalili doktorlara ve yardımcı sağlık personellerine eğitim verecek ve yanlarında götürdükleri ilaçları dağıtacak.

Türkiye’nin değişik üniversitelerinde okuyan ve tıp eğitimi alan Somalili öğrenciler ülkelerine giden gönüllü doktorları güllerle uğurlayacak. Gönüllü doktorlar daha öcne Afganistan, Etiyopya ve Haiti’de yaklaşık 12 bin kişiye sağlık hizmeti götürmüştü.

4 MİLYON NÜFUS, SADECE 7 AMBULANS VAR

Dernekten yapılan açıklamaya göre sağlık yardımı götürülecek olan Somali’nin 4 milyon nüfuslu Puntland eyaletinde sadece 77 doktor sağlık hizmeti veriyor. Yüzölçümünün yaklaşık 250 bin kilometre kare olduğu Puntland’ta sadece 7 ambulans var. Her ilde sadece bir ambulans bulunuyor. Yedi devlet hastanesinden sadece 3’ü hizmet veriyor. 181 sağlık ocağından da ancak yarısı faal. Eyalette sadece bir adet akıl hastanesi bulunuyor.

Somali Sağlık Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre eyaletin başkenti Garowe’de ameliyat için sadece bir yatak bulunuyor. Her bin çocuktan 187’si beş yaşına kadar hayatını kaybediyor. Sağlık ile ilgili 4 yüksekokul açılmış; ama öğrenciler daha birinci sınıfta okuyor.

ÜHDER Gönüllü Doktorları Galkayo, başkent Garowe ve Bassaso şehirlerindeki devlet hastanelerinde sağlık taramasının yanı sıra hastane projesi için fizibilite çalışması da yapacaklar.

Doktorları 3 Kasım ‘da Türkiye’ye dönmesi planlanıyor.

İSTANBUL(CİHAN)

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Sağlık
16 Nisan 2024
Yeni Bulaşıcı “Kırmızı Göz” Hastalığı Alarmı: Vaka Sayısı 7 Bin 500’ü Aştı

Uganda Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde hızla yayılan ve özellikle kalabalık alanlarda etkili olan “kırmızı göz” hastalığı konusunda uyarıda bulundu. Uganda’da bulaşıcı olan ve son derece hızlı yayılan kırmızı göz hastalığının önü alınamıyor. Ülkede şu ana kadar tespit edilen vaka sayısı ise 7 Bin 500’ü aştı. Yeni bulaşıcı hastalık özellikle hapishane, okul ve sağlık merkezleri gibi […]

Basında Kartal
16 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencilerinden Resim Sergisi

Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde hizmet veren 14 kreşinde eğitim gören kreş öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı konu eden ‘Sanatın Çocukları’ adlı resim sergisine imza attı. Minik öğrencilerinin yaptığı 55 eserden oluşan sergi gelenler tarafından büyük beğeni topladı. Kartal Belediyesi Fuaye Alanı’nda düzenlenen serginin açılışına Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen; Başkan Yardımcısı […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]