SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Torba Yasa Çorba Yasaya Dönüştü

Yayınlanma:
ABONE OL
Torba Yasa Çorba Yasaya Dönüştü

Türkiye Kamu-Sen  İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan yaptığı açıklamada,

Kamu çalışanlarından ve temsilcilerinden köşe bucak kaçırılarak, memurlarımızın hak ve hukuku ile ilgili bir torba kanun tasarısı hazırlanmış ve tasarı TBMM gündemine 2010 Haziran ayında gönderilmişti. Bu tasarıyla ilgili Türkiye Kamu-Sen’in görüşü müteakip defalar kamuoyu ile paylaşılmış, siyasi irade ise her defasında bu çalışmanın bir taslak olduğunu, tasarının tarafların görüşleri doğrultusunda olgunlaştırılacağını belirtmişti. Çünkü mevcut taslak, kamuda esnek çalışma usulünü yerleştirmeyi amaçlayan, memurlara verilecek cezaları artıran, memurlarımızın isteği dışında başka kurumlara atanmasını kolaylaştıran bir özellik taşımaktaydı. Ayrıca 9 yıllık toplu görüşme sürecinde karar altına alınan ve kanun değişikliği gerektiren, hükümetin uygulama sözü verdiği 50 dolayında konudan yalnızca 17 tanesi, kısmen tasarıya eklenmişti. Bu maddelerin birçoğu da zaten üzerinde anlaşılan metinden farklı ifadeler içermekte ve istenilen amaca yönelik olmaktan uzak kalmaktaydı.

Şimdi ise memurları ve memurların temsilcisi sendikaları yok sayarak hazırlanan tasarının Meclis Plan ve Bütçe Alt Komisyonunda görüşülmesi sırasında AKP milletvekillerinin verdiği önergelerle, yine siyasi iradenin takındığı üslup çerçevesinde, sosyal diyalog yok sayılarak, gerekçesi açıklanmadan, tek taraflı olarak bazı önemli düzenlemeler tasarı metninden çıkarılmaktadır. Yani AKP, kendi yaptığı tasarıyı yine günübirlik değişen kararları çerçevesinde yeniden düzenliyor ve kimseye hesap verme ve izahat yapma ihtiyacı hissetmiyor.

Son olarak, 2008 yılı toplu görüşmelerinde varılan mutabakat çerçevesinde KİT’lerde I sayılı cetvele tabi yöneticilerin ek ödemelerini %100’den %200’e çıkaran madde ile İtfaiye personelinin genel idare hizmetleri sınıfına geçirilmesini öngören maddeler, anlaşılmaz bir tavırla tasarı metninden çıkarılmıştır. Böyle bir uygulamanın mantıklı hiçbir izahı bulunmamaktadır. Aylardır kamuoyunda memurlara yeni haklar sağladığı iddiasıyla tanıtılan tasarıdan, toplu görüşmelerde kararlaştırılan konuların tek tek çıkarılması, 4688 sayılı kanunun özüne ve siyasi iradenin verdiği taahhütlere uymamaktadır. AKP’nin devlet memurluğunu yapboz tahtasına çevirmesi asla kabul edilemez. Toplu görüşmelerde mutabakat sağlanan, imza altına alınan, kamu çalışanlarını beklentiye sokan konulardan geri dönülmesi, siyasi iradenin güvenilirliği konusunda soru işaretleri yaratmaktadır.

Yıllarca mücadele ederek, eylem yaparak, toplu görüşme masalarında kazandığımız hakların, hiçbir gerekçeye dayandırılmadan tasarıdan çıkarılması, AKP’nin memurlarımızın umutlarıyla ve haklarıyla dilediği gibi oynaması asla kabul edilemez. Bu maddeleri tasarı metninden çıkaranlar önce gerekçelerini kamuoyuyla paylaşmak, daha sonra da yaptıklarının hesabını vermek zorundadırlar.

 

Mahiyetinde çalışan elemandan daha düşük maaş alan KİT çalışanlarının hakkının gasp edilmesine göz yumulmamalıdır. Yine birçok kurumda hayatları pahasına görev yapan itfaiye personelinin toplu görüşmelerde varılan karar gereğince genel idare hizmetleri sınıfına geçirilmesinden geri dönülmesi hangi gerekçeyle izah edilebilir? Verdiği söze, altına imza attığı tutanağa ve mutabakat metnine aykırı davranmak, hukuk tanımazlık değil midir? TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonunda bir kısım AKP’li milletvekilinin verdiği önerge ile geri çektiği iki düzenleme, mutabakat metnini ve yaşanan mağduriyetleri görmezden gelmiş, tasarıda memurların lehine olarak kabul edilebilecek 3-4 maddeden ikisini tasarıdan çıkarmıştır.

Buradan anlaşılan, AKP taslağa koyduğu maddelerle memurların gözünü boyamış ancak alt komisyon çalışmalarında bu uygulamalar dahi memurlarımıza çok görülerek, tasarı metninden çıkarılmıştır. Taslağın Meclis gündemine getirilmesi aşamasında Devlet Bakanı Sayın Hayati Yazıcı’nın memurlarımızın haklarını ilerleteceğini iddia ederek kamuoyuyla paylaştığı metinden, memurlarımıza yeni haklar getiren maddelerin çıkarılması Sayın Bakanın da çelişki içerisinde kalması sonucunu doğurmaktadır. Yani AKP, yaptığı taslağı bazı olumlu süslemelerle makyajlamış, kamu çalışanlarının aleyhine olacak maddeleri kamufle etmiş, ancak konu meclis gündemine gelince yine bildiğini okumuştur.

Bu anlamda KİT personelinin ek tazminatlarının %200’e çıkarılması konusu 2008 yılından beri gündemde olan, 2009 ve 2010 yılı toplu görüşme tutanağında yer alan ve hükümetin uygulamayı taahhüt ettiği bir konudur. Ayrıca itfaiye personelinin özellikle emeklilik haklarında ilerleme sağlayacak olan uygulama da yıllar önce mutabakat edilmiş maddedir.

AKP’nin mutabakatın tarafı olarak yerine getirmesi zorunlu olduğu, binlerce kamu görevlisinin mağduriyetini giderecek bir uygulamanın yine AKP’li milletvekilleri eliyle tasarıdan çıkarması hukuken izaha muhtaçtır. Eğer bu maddelerin tasarıdan çıkarılmasını öneren sayın iktidar partisi milletvekilleri, sosyal diyalogdan bir nebze nasibini almış olsaydı, konuyu bir de memur temsilcilerine danışır ve böyle bir davranışın hukuki olup olmadığını daha iyi algılardı.

Eğer bu yapılan, bir yanlışlık ise derhal bu yanlışlık telafi edilmeli, konu ile ilgili bilgisi olmayan milletvekilleri, bir daha bu denli hayati düzenlemelerin kararlaştırıldığı komisyonlarda görevlendirilmemeli ya da doğru bilgilendirilmelidir.

 

Türkiye Kamu-Sen, tasarı ile ilgili itirazları giderecek ve toplu görüşmelerde karar altına alınan konuları hayata geçirecek 70 dolayında teklif metni hazırlamış ve yetkili mercilere bu teklifleri iletmiştir. Tekliflerimizle birlikte tasarıdan çıkartılan bu maddeler, üst komisyonda mutlaka metne yeniden eklenmelidir. Aksi taktirde memurlarımız bu hukuk tanımazlığı unutmayacaktır.  Bu durumda siyasi iradenin memurlarımız nezdindeki güvenilirliği daha fazla yara alacak ve kamu çalışanları, kendilerine yapılan hukuksuz uygulamaları asla affetmeyecektir.

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]

Dünyadan
07 Mart 2024
Kazancı, “Kerkük’teki Türkmenleri azınlık durumuna düşüren o imzalar”

Kerkük’teki Türkmenlerin Güneşte Eriyen Dondurma Misali Durumuna Düşürülmesinin Altında yatan imzalar. 03.03.2018 tarihli bu yazı,  2018 yılında Irak’ta gerçekleşecek Parlamento seçiminden tam bir ay önceki tarihi teşkil ediyor. Söz konusu yazıda,  dönemin ITC Başkanı Erşat Salihi ve dönemin ITC başkan yardımcısı Hasan Turan’ın (dönemin ITC yönetiminin bilgisi olmadan) katılımıyla Kürt ve Araplardan oluşan “Kerkük Komisyon”, […]

Dünyadan
25 Şubat 2024
Hicran Kazancı, “Bir Ağacı, Sapı O Ağacın Dalından Yapılan Baltayla Keserler”

12 Mayıs 2018 tarihinde, Irak’ta gerçekleşen parlamento seçimine, Kerkük noktasında Erşat Salihi başkanlığındaki Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Türkmen Cephesi Listesi adı altında seçime katıldı. Listedeki 2.aday, ITC yardımcısı Hasan Turan idi. Netice, Kerkük genelinde 1 milletvekili ITC kazandı. Başka bir ifade ile, Kerkük’teki ITC’nin etkisi tamamen kırıldı ve Kerkük üzerindeki inisiyatifi rakip partilere altın […]

Basında Kartal
17 Şubat 2024
Kartal halkının tercihi kim olacak?

Kartal’da adayların seçmeni etkileyecek en önemli projesi hiç kuşkusuz Kentsel Dönüşüm vaadleri olacaktır. Zira adayların seçmeni ikna edebilecek en etkili proje vaadi, barınma konusunda yapılması gerekenler binaların yenilenmesi yani depreme dayanıklı sağlam binalarda yaşama arzusu olacak. Kartal’ın komşu ilçelere oranla imar ve şehirleşme konusunda geri kalması Kartal halkını hem çok üzüyor, hemde bu seferki yerel […]