SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Bardağı yere bırakın

Yayınlanma:
ABONE OL
Bardağı yere bırakın

Geçtiğimiz hafta çok sevdiğimi ki dostumu kaybettim. Biri baba dostu Osman Usta, diğeri öğrenci başkanım Yakup. Her ikisine de Allah rahmet eylesin. Her ikisi de nur içinde yatsın.

Biz son görevimizi yaptık. Cenaze namazını kılıp, merhumları toprağa verdik. Evlerine gidip başsağlığı diledik. Peki ya diğerleri?

Bir üniversitede Profesörün biri, sınıfa elinde içi dolu bir bardakla girer. Bardağı herkesin göreceği bir şekilde tutarak öğrencilere sorar:

“Bu bardağın ağırlığı sizce ne kadardır?” Öğrenciler: “50 gram. 100 gram. 125 gram”, diye cevap verirler.

“Bardağı tartmadıkça gerçekten ben de bilemem. Ama benim sorum şu  Bu bardağı böyle birkaç dakikalığına tutarsam ne olur?” “Hiçbir şey, diye bağırır”, öğrenciler.

“Peki, bir saat boyunca tutarsam ne olur?” Öğrencilerden biri:

“Kolunuz ağrımaya başlar efendim”, der. “Ya bir gün boyunca tutarsam ne olur?” “ Kolunuz iyice ağrır, kas spazmı gibi sorunlar yaşar, hastaneye gitmek zorunda kalırsınız”

Başka öğrenciler de yorumlar yapar. Profesör, kimi zaman güler, kimi zaman kaşlarını çatar.

“Çok iyi. Peki, tüm bu sorunlar olurken bardağın ağırlığında bir değişme olur mu?”

“Hayır”, diye cevap verir herkes.

“Peki, o zaman kolumuz niye ağrıyor? Kas spazmına sebep olan ne?”

Öğrenciler bulmaca çözermişçesine düşünmeye başlarlar.

Kimsede cevap yoktur. Profesörse yeni bir soru daha yapıştır.

“Acıdan ve ağrıdan kurtulmak için ne yapmam gerekir?”

Bir öğrenci bağırarak ve biraz da alaycı bir üslupla: “Bardağı bırakın düşsün!” “Kesinlikle”, dedi profesör.

“Hayatın problemleri de böyledir. Onları kafanda birkaç dakika tutarsın. Bir sorun yokmuş gibi görünür. Uzun bir süre düşünmeğe başlarsın; başının ağrımaya başlar. Daha uzun süre düşünürsün, gün ve gün senin içini kemirir.

Hayatınızdaki problemleri düşünmek ve çözmek önemlidir. Fakat en önemlisi; Onları günün sonunda, işte bu bardak gibi yere bırakmaktır. Bu şekilde strese girmez, her gün taze bir beyin ile uyanır, problemlerinizle başa çıkabileceğiniz güçte olursunuz”.

Profesörün öğrenciler anlattığı böyle. Peki ya biz ne yapıyoruz?

Hangimiz problemleri kafamızdan bir dakika olsun atabiliyoruz?

İşte ben atıyorum. Mademki öğle namazında cenaze kaldırıp, “Hayat devam ediyor. Yapacak bir şey yok.” Mantığı ile akşam içki masasına oturabiliyoruz o bardağı ben de atıyorum.

Ancak yine de ebediyete göçen baba dostu Osman Aksu’ya ve İstanbul İlk Öğretmen Okulu 1972-73 Öğrenci Örgütü Başkanım Yakup Gürbüz’e Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Onların cennette olduğu inancıyla problemleri atıp, yoluma devam ediyorum. Zira elimden başka bir şey gelmiyor. Murat’a “Niye böyle yaptın” diyorum: “Abi bir ben miyim?” Ayşe’ye “Ne yapıyorsun sen?” diyorum: “Abi benim bir şeyden haberim yok “diyor. Ali, sen de mi diyorum? “Hayat devam ediyor” diyor.

Şimdi de size soruyorum. Bu bardak elimizde mi, yere mi bıraktık? Yoksa bardak falan yok da biz mi farkında değiliz?

Şu bardağı bir yere bırakabilsek.

Mustafa Telli

author avatar
Mustafa Telli

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]