SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Yardımcı doçentlerin derece sorunu çözüldü

Yayınlanma:
ABONE OL

İşte Sendika İşte Kazanım

  • Yardımcı Doçentlerin Lise Mezunu Düzeyinde Emekli Edilmeleri Ayıbı Giderildi

Türk Eğitim-Sen olarak, Üniversitelerde çalışan akademik ve idari personelin en önemli sorunları içinde değerlendirdiğimiz yardımcı doçentlerin 3. Dereceden yukarı bir dereceye terfi edememe sorunu nihayet sendikamızın yoğun gayretleri sonucunda çözüldü.  Bu sorun maalesef 29 yıldan beri devam eden insanlık dışı bir uygulamaydı. Nitekim Yardımcı doçent kadrosunda iken vefat eden, hastalık dolayısıyla emekli olma zorunda kalan, yaş haddi sebebiyle veya kendi isteğiyle emekli olan bir öğretim üyesinin emeklilik işlemleri, lise mezunu düzeyinde işlerlik kazanmaktaydı. Nihayet bu büyük haksızlık ve zulüm 6114 Sayılı ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDAKİ KANU’na eklenen bir madde ile giderildi.

Üniversitelerde yardımcı doçentler hariç bütün profesörler, doçentler,  öğretim görevlileri, okutmanlar, uzmanlar yani bütün öğretim elemanları ile üniversite mezunu bütün memurlar ve hatta iki yıllık yüksek okul mezunu memurlar bile birinci dereceye yükselme hakkına sahipken yardımcı doçentlerin 29 yıldan beri bu haktan mahrum edilmeleri büyük bir çelişkiydi. Mesleğinde 25 yıl ve daha fazla kıdeme sahip yardımcı doçentler üçüncü dereceden yukarıya terfi edememekteydi.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu ve bunlara dayalı olarak, 78 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle çıkarılan Kadro Kanunu, ilk çıktığı zaman profesörlerin birinci dereceye, doçentlerin ikinci dereceye, yardımcı doçentlerin de üçüncü dereceye kadar terfi edebilecekleri hükme bağlanmıştı. Zamanla doçentlerin birinci dereceye terfi sorunu çözüldü. Ancak yardımcı doçentlerin terfi sorunu çözümsüzlüğe bırakıldı. Öğrencilerinin bile birinci dereceye inebildiği bu çözülmesi çok basit ve son derece önemli özlük haklarından yaklaşık 29 yıldır yardımcı doçentler mahrum kaldı.

Yardımcı doçentlere reva görülen bu terfi adaletsizliği zaman içinde İdari Mahkemelere ve Danıştay’a taşınmış, ancak konu ile ilgili Kanun bulunduğundan olumlu bir sonuç alınamamıştı. Hatta zaman zaman bu haksızlık TBMM’nde bazı milletvekilleri tarafından çözülmek istenmişse de konu ya Bütçe Komisyonunda tek oyla akamete uğramış, ya da Cumhurbaşkanının YÖK Yasası ile ilgili değişiklikleri imzalamaması nedeniyle bu sorunun çözümü gerçekleşememişti.

Eğitim iş kolunda yetkili sendika Türk Eğitim-Sen olarak; 2005 yılından itibaren devamlı olarak konu Toplu Görüşme Masalarına taşınmış, ancak icra makamı tarafından diğer sorunlar gibi bu sorunun çözümü de savsaklanmıştır. Nihayet 2010 yılı Ekim ayı sonu itibariyle sendikamız tarafından konu basın bildirileriyle devamlı gündeme taşınarak sorunun çözümü TBMM’nden istenmiştir. Yardımcı doçentlere reva görülen bu insanlık dışı uygulamanın Torba Yasa görüşülürken sona erdirilmesi için bütün milletvekillerine e-posta gönderilmiş ve hatta kendilerine gerekçeleriyle Kanun teklifleri hazırlanarak ulaştırılmıştır.

Türk Eğitim-Sen olarak; bunlarla yetinmeyerek TBMM’nde grubu bulunan bütün siyasi partilere sorunun çözümü ile ilgili kanun teklifleri verilmiştir. Bütün bu çabalara rağmen sorunun çözümü ile ilgili kanun teklifi Torba Yasaya girememiştir. Son olarak 6114 Sayılı ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDAKİ KANUN görüşülürken bir hamle daha yapılarak bu kanuna ek madde olarak ekletilmiştir.

6114 Sayılı Kanuna ekletilerek TBMM Genel Kurulunda kabul edilen madde aynen şöyledir: “MADDE 15- 11/10/1983 tarihli ve 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanununa ekli “EK GÖSTERGE CETVELİ”nin “d) Yardımcı Doçentler” sırasında yer alan “3-5” ibaresi “1-5” olarak değiştirilmiştir.”

Üniversite çalışanlarına önemle duyurulur.

Türk Eğitim-Sen

İstanbul Bölge Başkanı

Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]

Dünyadan
07 Mart 2024
Kazancı, “Kerkük’teki Türkmenleri azınlık durumuna düşüren o imzalar”

Kerkük’teki Türkmenlerin Güneşte Eriyen Dondurma Misali Durumuna Düşürülmesinin Altında yatan imzalar. 03.03.2018 tarihli bu yazı,  2018 yılında Irak’ta gerçekleşecek Parlamento seçiminden tam bir ay önceki tarihi teşkil ediyor. Söz konusu yazıda,  dönemin ITC Başkanı Erşat Salihi ve dönemin ITC başkan yardımcısı Hasan Turan’ın (dönemin ITC yönetiminin bilgisi olmadan) katılımıyla Kürt ve Araplardan oluşan “Kerkük Komisyon”, […]

Dünyadan
25 Şubat 2024
Hicran Kazancı, “Bir Ağacı, Sapı O Ağacın Dalından Yapılan Baltayla Keserler”

12 Mayıs 2018 tarihinde, Irak’ta gerçekleşen parlamento seçimine, Kerkük noktasında Erşat Salihi başkanlığındaki Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Türkmen Cephesi Listesi adı altında seçime katıldı. Listedeki 2.aday, ITC yardımcısı Hasan Turan idi. Netice, Kerkük genelinde 1 milletvekili ITC kazandı. Başka bir ifade ile, Kerkük’teki ITC’nin etkisi tamamen kırıldı ve Kerkük üzerindeki inisiyatifi rakip partilere altın […]

Basında Kartal
17 Şubat 2024
Kartal halkının tercihi kim olacak?

Kartal’da adayların seçmeni etkileyecek en önemli projesi hiç kuşkusuz Kentsel Dönüşüm vaadleri olacaktır. Zira adayların seçmeni ikna edebilecek en etkili proje vaadi, barınma konusunda yapılması gerekenler binaların yenilenmesi yani depreme dayanıklı sağlam binalarda yaşama arzusu olacak. Kartal’ın komşu ilçelere oranla imar ve şehirleşme konusunda geri kalması Kartal halkını hem çok üzüyor, hemde bu seferki yerel […]