SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Üniversitelerdeki şeflerin mağduriyeti giderilsin

Yayınlanma:
ABONE OL
Üniversitelerdeki şeflerin mağduriyeti giderilsin

Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarında çalışan şef kadrosundaki memurlar ile Üniversitelerde çalışan şefler maddi noktada büyük bir mağduriyet yaşamaktadır.

MEB’deki şeflere 15 saat ek ders ücreti adı altında bir ödeme yapıldığı halde Üniversitelerde çalışan memur kadrosundaki şeflere herhangi bir ödeme yapılmamaktadır. Üniversitede çalışan 3/1’deki 11 yıllık bir şef (ÜSTÜNE ÜSTLÜK YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA yapmış); aile ve 1 çocuk yardımıyla birlikte ayda toplam 1460 TL gibi komik bir maaş almaktadır.

Üniversitelerde görev yapan şeflerin belirgin hak kayıplarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

1-) “12.01.2010 tarih ve 27460 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile devlet memurlarına ödenecek zam ve tazminatlar konusunda eklenen geçici maddenin (1), “Yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, makam tazminatından yararlananlar hariç olmak üzere, bölge müdürü, bölge müdür yardımcısı, il müdürü, il müdür yardımcısı, il müftüsü, il müftü yardımcısı, daire başkanı, daire başkan yardımcısı, başkan, başkan yardımcısı, genel sekreter, genel sekreter yardımcısı, savunma sekreteri, fakülte sekreteri, enstitü sekreteri, yüksekokul sekreteri, ilçe müftüsü, müdür ve müdür yardımcısı kadrolarında bulunanlardan 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’yla yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara Ekli (II) sayılı Cetvelin (A) bölümü ile (III) sayılı Cetvelin (B) bölümünde yer alanlar için ek ödeme oranı %100 olarak, (III) sayılı Cetvelin (F) bölümünde yer alanlar için %90 olarak uygulanır” hükmü uyarınca, Genel İdare Hizmetleri Sınıfı’nda bulunan bazı kadroların ek ödeme oranlarında iyileştirme yapılmış olup, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nün 12.01.2010 tarih ve 267 sayılı Genelgesi ile de bu ek ödeme oranlarından faydalanabilecek kadrolara açıklık getirilmiştir.

Öte yandan, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nün 12.01.2010 tarih ve 267 sayılı Genelgesi ile, Genel İdare Hizmetleri Sınıfı’ndaki Şube Müdürlüğü kadrolarında çalışanların ücretlerinde iyileştirme yapılırken, şef kadrolarında bulunan personele bu iyileştirmenin yansıtılmadığı görülmüştür. Ek ödeme oranlarında yapılan yeni düzenleme öncesinde, memurların ek ödeme oranı yüzde 50, Şef ve Şube müdürlerinin yüzde 52 iken, yapılan iyileştirme sonucunda, Şube Müdürü’nün ek ödemesi yüzde 100’e çıkarılmış olup, şeflere, memurlara, araştırma görevlilerine, okutmanlara, öğretim görevlilerine ve yardımcı doçentlere herhangi bir ek ödeme yapılmamıştır.

Şef kadrosunda görev yapan personel, 12.11.2005 tarih ve 25991 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yüksek Öğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği’nin 24/b bendinin son paragrafında, ayniyat saymanı kadrosu, şef kadrosundan daha alt görev sayılmaktadır. Bu durum büyük bir çelişkidir. Çünkü ayniyat saymanı kadroları şube müdürü kadrolarıyla eş değer olduğunu bilmeyen yoktur. Ancak bunu sadece YÖK bilmemektedir. Ayrıca bu yönetmeliğin 8. maddesinin (f) bendinde, şef kadrosuna başvurabilecekler listesinde bulunan ayniyat saymanları kendilerinden daha az maaş alan şef kadrolarına neden başvursun? Bu şartlar altında ayniyat saymanı, sıhhi malzeme saymanı, sayman gibi kadroların, şef kadrosuna başvurarak kendinden daha az maaş alan bir yönetici durumuna düşmek istemeyeceği açıktır. Bundan dolayı, söz konusu çarpık ücret farklılığının giderilmesi gerekmektedir.

Konuya ilişkin olarak, 2008 Yılı Toplu görüşmelerinde ‘eşit işe, eşit ücret’ ilkesi gereği, idari hiyerarşideki ücret dengesizliğinin giderilmesi kararı alınmıştı. İdari hiyerarşide bulunan Şube Müdürü gibi kadrolarda çalışanlara iyileştirme yapılmıştı. Ama şef kadrolarında bulunan personel, (YÖK’e göre) alt kadroları olarak kabul edilen ayniyat saymanı ve bilgisayar işletmeni kadrolarındaki personelden daha az ücret almasına rağmen, durumlarında herhangi bir iyileştirme yapılmadı.  Konuya ilişkin olarak, 17.04.2006 tarih ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nda belirtilen, özel hizmet tazminatları incelendiği zaman, idari hiyerarşide şef kadrosundan sonra gelen ayniyat saymanı kadrosu 4. derecede 683derecede 802. derecede 100 ve 1. derecede 135 olarak değerlendirilmiştir. Şef kadrosunda ise, bu derecelerde Özel Hizmet Tazminatı 60 olarak belirlenmiştir.

Her üç kadro arasında emeklilikte bir fark yoktur. Ancak, Ayniyat Saymanlarının Özel Hizmet tazminatının daha yüksek olması, Şef kadrosunda olanların en azından çalışırken daha yüksek maaş almak istemelerine neden olmaktadır. YÖK’ün Atama Yükseltme Yönetmeliğinde; Şef kadrosu daha üst bir kadro, Ayniyat Saymanlığı ise daha düşük bir kadro olmasına karşın özel hizmet tazminatı daha yüksektir. Ayniyat Saymanlarının maaş ödemeleri incelendiğinde Şube Müdürleri ile denk olduğu görülmektedir. Bu durumun nedeninin, YÖK’ün Atama Yükseltme Yönetmeliğinde hata yapıldığı şeklinde değerlendirilmektedir. Durumun düzeltilmesi için Ayniyat Saymanları ve Şeflerin en azından eskiden olduğu gibi özel hizmet tazminatlarının eşitlenmesi gerekmektedir.

2-) Ayrıca, ayniyat saymanı kadrosunun 2. ve 1. derece kadroları bulunmakta olup, Maliye Bakanlığı, Şef kadrosu için 2 ve 1. derece kadrolarına tenkis imkânı vermemiştir. Şef kadrosunda görev yapmakta olan bir personelin özlük haklarında, kadro derecesi sebebiyle de ayrı bir hak mağduriyeti yaşanmaktadır. Bu mağduriyetlerin giderilmesi için, Maliye Bakanlığı’na ve Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı’na birçok şef yazılı müracaatta bulunmasına rağmen bugüne kadar söz konusu mağduriyet giderilmemiştir.

Sonuç olarak;

Üniversitelerde ve MEB’de çalışan Şefler ekonomik açıdan yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için ek ödemeden yararlandırılması gerekmektedir.

Şeflerin özel hizmet tazminatı günün şartlarına ve aynı işi yapan diğer kamu görevlilerine oranla düşük olup, eşitlenmesi bir zorunluluk haline gelmiştir.

Ek gösterge tavanına ilişkin düzenlemeler sebebiyle, emeklilik halinde öğrenim düzeyleri açısından adaletsizlikler yaşanmaktadır.  Bu durumun düzeltilmesi için tüm hizmet sınıflarında aynı öğrenim düzeyindeki personelin ek gösterge tavanının en az 4500’e yükseltilmesi gerekmektedir.

Ayrıca Üniversitelerde çalışan Ayniyat Saymanlarının kadro belirsizliği ve bu konuda yaşadığı mağduriyet bir an önce giderilmelidir.

İkinci Torba Yasanın gündeme geldiği bugünlerde Üniversite ve MEB’de görev yapan Şeflerin ve YÖK’ deki Ayniyat Saymanlarının uğradıkları haksızlığın giderilmesi için bütün Milletvekillerini göreve çağırıyoruz.

Türk Eğitim-Sen

İstanbul Bölge Başkanı

Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]