SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Memura Zam

Yayınlanma:
ABONE OL
Memura Zam

Hükümet ile memur masada. Sebep 2010 memur zammı.

 

Memur: maaş karşılığı devlet hizmetinde çalışan kişi. Maaş: memura yaptığı görev karşılığı verilen paradır. Tartışma da bu paranın ne kadar arttırılacağı üzerine. Hükümet: bütçe dengeleri, memursa: asgari yaşam standardı diyor.

 

Türk İş, verilerine göre ise 2009 Temmuzunda açlık sınırı: 738 lira, yoksulluk sınırı ise: 2.404 liradır. Bu verilere göre de memur maaşı en az 2.500 lira olmalıdır.

 

Çünkü memurun başını sokacak eve, beslenmek için gıdaya, örtünmek için de giysiye ihtiyacı var. Memur, aydınlanmak için elektrik, temizlik için su kullanıyor. Doğalgazla ısınıyor, telefonla haberleşip internetle dünyaya bağlanıyor. Arabayla işe giden memurun çocuklarıysa ayrı bir masraf.

 

En büyük harcama kalemi de gıda. Ne diyor sağlıkçılar: “Dengeli ve sağlıklı besleneceksiniz. Karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve su alacaksınız” Bunun için tahıl, et, süt, sebze ve meyve yiyeceksiniz.  

 

Yalnız yaşamak için değil, doğru düşünmek ve doğru karar vermek için de dengeli ve sağlıklı beslenmelisiniz. Memursa, doğru düşünmek zorundadır. Çünkü memur: sınırda vatanı bekleyen asker, camide gönülleri işleyen din adamı, okulda geleceği inşa eden öğretmendir. Memur, hastanede şifa dağıtır. Maliyede bütçeyi dengeler. Adalette terazi olur.

 

O halde memur sağlıklı, dengeli ve yeter ölçüde beslenmelidir. Bu da 1200’ler civarındaki maaşla olmaz. Ev kiralarının 600–800 olduğu büyük kentlerde 1200 lira maaşla simit bile yiyemezsiniz. İşte hesap! Bir simit kaç lira? 75 kuruş. Bir bardak çay, kaç lira? O da 75 kuruş. Ne eder? 150 kuruş. İki simit, iki çay 3 lira. Üç öğünde 9 lira, bir ayda 270 lira. Peki, bu adam bir kişi mi? Hayır, dört kişi. Çarp dörtle. 1080 lira?  

 

Koy üzerine 500 lira ev kirasını. Etti 1580 lira. Ekle 100’er lira elektrik, su ve doğalgaz parasını 1880. Hani eğitim? Hani sağlık? Ya yol parası? Bunlar çıplak mı yaşayacak? Bunun elbisesi, ayakkabısı yok mu? Var. Yoksulluk sınırı 2404 lira ise memur maaşı da en az 2.500 lira olmalı.

 

Ne diyor Şeyh Edibali “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” İşçisini, memurunu ve emeklisini düşünmeyen bir devlet nasıl yaşar? İkinci bir iş arayan “Akşam eve ne götüreceğim?” diye düşünen memurla ülke işleri nasıl yürür? Ülke nasıl kalkınır?

 

Hükümet mazeret üretme yeri değil, çözüm üretme yeridir. Ülkede 4 bin, 6 bin hatta 10 bin lira maaş alan varsa memur da yoksulluk sınırının üzerinde maaş almalıdır. Bu maaş da Türk İş verilerine göre 2.500 liradır. Çünkü ekmek sana da bana da 85 kuruştur.  

 

Bu parayı istemek ve almak için de grev, toplu sözleşme ve siyaset hakkı içeren memur sendikalarına ihtiyaç vardır. Memurun öncelikli talebi de budur. Bu talep elde edilmedikçe memur 1200 liraya, emekli de 700 liraya yaşamaya mahkûmdur.

 

M. Nazım Telli

author avatar
Mustafa Telli

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]