SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Eğitim ve Kamu Çalışanlarının Çocuklarının Okula Kayıt Sorunu Çözülmeli

Yayınlanma:
ABONE OL
Eğitim ve Kamu Çalışanlarının Çocuklarının Okula Kayıt Sorunu Çözülmeli

 MEB’in aldığı karar gereğince; İlköğretim ve Ortaöğretim okullarına yeni kaydolacak öğrencilerinAdrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre hangi okula kayıtlarının yapılacağı hususunda MEB üç yıl önce bir sistem getirdi. İlk bakışta olumlu görünen bu sistem eğitim çalışanları ve kamu çalışanları açısından maalesef aynı olumlu etkiyi oluşturamadı. Yetkililerce, Eğitim çalışanları kendi çalıştıkları okullara ve kamu çalışanlarının da çalıştıkları kuruma en yakın okullara kendi çocuklarını kaydettirebilmesi bu sistem nedeniyle mümkün olamamaktadır. Her yıl bu konuda büyük sıkıntılar yaşanmaktadır.  Bu durumun devamı halinde  eğitim çalışanları ve kamu çalışanlarının çocukları birçok yönden büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacaktır.

 

Nitekim sendikamıza gelen yoğun şikâyetler bunu göstermektedir.  Aşağıda yer alan eğitim ve kamu çalışanlarının şikâyetleri, yaşanan sorunları ve uygulamanın akıl almaz eksiklerini açıkça ortaya koymaktadır:

 

Ben… Üniversitesi’nde çalışan bir akademisyenim. Eşim… İl merkezine bağlı bir köyde öğretmenlik yapıyor. İlköğretime giden iki çocuğumuz var. Çocuklarımız… Üniversitesi yerleşkesi içerisinde bulunan ilköğretim okulu 7. sınıfa ve anaokuluna devam ediyorlar. Anaokuluna giden kızımız MEB’in aldığı karara göre bu sene 7 yaşında olmasına rağmen sadece evimize yakın diye okulda yemek verilmeyen kimsenin ilgilenemeyeceği bir okula tek başına gidecek. Gerek ben gerekse annesi işte olmasına ve kardeşi başka okula gitmesine rağmen sırf eve yakın diye tek başına okula gitme zorunda bırakılıyor. Bundan geri adım atılmayacağı söyleniyor. Bu durum hangi mantıkla ve hangi hakkaniyetle izah edilebilir. Sayın Bakan siz bizim yerimizde olsanız çocuğunuzu okula gönderebilir misiniz? Bu durum gösteriyor ki, bizim yedi yaşındaki kızımız nakil yapılana kadar okula devam edemeyecektir.”

 

Bir başka şikâyet:  “Biz anne-baba Sirkeci Büyük Postanede çalışıyoruz, oturduğumuz ev Küçükçekmece’de. Oğlumuz bu yıl ilköğretime yeni başlayacak. Ancak kurumumuza en yakın olan Büyük Reşit Paşa İlköğretim Okuluna ikametgâhımız tutmadığı için kayıt yaptıramıyoruz. Küçükçekmece’de adresimize en yakın okul ikili eğitim yapıyor, çocuğumuz ya öğlenci yâda sabahçı olacak. Bakanlık etüdü kaldırdığı için çocuğumuz ortada kaldı…”.

 

Şikâyetler beşi sıra geliyor: “Bizler İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesinde çalışıyoruz, Yeni okula başlayacak çocuğumuzu Yerleşke dâhilinde bulunan İlköğretim Okuluna kaydedemiyoruz. Ne yapacağız ?”.

Ben İTÜ Maçka Yerleşkesinde çalışan bir anneyim. İkametgâhımız tutmadığı için Maçka’daki İlköğretim okullarına çocuğumun kaydını yapmıyorlar. Çocuğum ortada kaldı !” .

Bunlara benzer yüzlerce haklı şikâyet…

 

Pek tabii ki, uygulanmak istenen sistem, bir gerekliliğin neticesinde hayat bulmuştur. Ancak yetkililerin özel sosyal koşulların varlığını dikkate alarak yeni sistemin doğuracağı muhtemel sorunları çözmeleri gerekmektedir. Nitekim sendikamız bu öngörüyle Bakanlığı her yıl uyarmakta ve yapılması gerekeni belirtmektedir. Çalışanlar için olduğu kadar Bakanlık için de esas olan “Üzüm yemek” olmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı’nı yönetenler acaba bütün eğitim ve kamu çalışanlarını bekâr ya da çocuksuz mu zannediyorlar da böylesi keskin uygulamaları hayata geçirmeye ısrar ediyorlar.

 

          İlköğretime yeni başlayan eğitim çalışanlarımızın çocuklarının velileri ile beraber okullarına ve kamu çalışanlarımızın çocuklarının da kurumlarına en yakın okullara gidebilmesi hem eğitim çalışanı ve kamu çalışanı veliler ve hem de çocuklarımız açısından büyük kolaylık olacaktır. Bakanlıktan, eğitim ve kamu çalışanlarının mağduriyet yaşamamaları yönünde, eğitim çalışanlarının görev yaptıkları okullara ve kamu çalışanlarının da kurumlarına en yakın okullara çocuklarını kayıt yaptırabilmelerine imkân verecek düzenlemeyi yapmalarını öncelikle bekliyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanan bizimde teklifimiz olan ve desteklediğimiz; yeni öğrenci kayıt sisteminde şehit ve gazi çocukları ile özel eğitime ihtiyacı olan çocukların, velilerinin istekleri doğrultusunda nakil yolu ile istedikleri okullara kayıtlarını yaptırılabilmektedir. Bu uygulama eğitim ve kamu çalışanlarının çocukları için de geçerli olmalıdır.

 

Bu anlamda Milli Eğitim Bakanlığının şu anda büyük mağduriyetlere neden olan, eğitim çalışanlarının ve kamu çalışanlarının infialine sebep olan bu konuyu değerlendirerek acilen çözüm üretmesini bekliyoruz.

 

 Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]