SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Esnek İstihdam Uygulaması Kabul Edilemez

Yayınlanma:
ABONE OL
Esnek İstihdam Uygulaması Kabul Edilemez

Türkiye Kamu-Sen, yıllardır kamuda sözleşmeli personel çalıştırılması uygulamasına son verilmesi, kısmi zamanlı, geçici, vekil, ücretli, usta öğretici, sözleşmeli gibi değişik adlar altında esnek istihdam mantığı içinde çalışan tüm personelin, kadroya geçirilmesi için mücadele etmekteyiz.

Türkiye Kamu-Sen’in uzun yıllar boyunca sözleşmeli personellerimiz adına sürdürdüğü mücadelenin temelinde; sözleşmeli, esnek personel çalıştırılması uygulamasının uluslar arası sözleşmelerde tanımlanarak, ülkelere tavsiye edilen düzgün iş, “decent work” kavramına uygun olmadığı, kamu istihdamına güvencesizliği yerleştirdiği, çok başlı bir uygulamanın önünü açtığı ve karmaşık bir istihdam yapısı doğurduğu gerekçeleri yatmaktadır. Bu nedenle sözleşmeli istihdamı uygulamasının kaldırılması ve 657 sayılı kanunun 4/c maddesi kapsamında çalıştırılan geçici personel dâhil olmak üzere, kamu istihdamı mantığına uymayan ve esneklik içeren vekil imam, vekil ebe, vekil, ücretli öğretmen, sözleşmeli belediye personeli gibi tüm çalışanların kadroya geçirilmesi temel hedefimizdir. Oysa siyasi iktidar, kamu kesiminde memurluk güvencesini yok ederek yerine güvencesiz esnek istihdam uygulamasını hâkim kılmaya; kamu istihdam rejimini, esnekleştirmeye çalışmaktadır.

 

Son günlerde bütün basın yayın organlarında, kamuda ve özel sektörde esnek istihdama geçiş için gerekli yasal düzenlemelerin yapılacağı haberleri yer almaktadır. Bilinmelidir ki, esneklik adı altında sunulan istihdam biçimi, her türlü güvenceden mahrum, tayin hakkı olmayan, aile bütünlüğünün korunmadığı, her türlü istismara açık, sendikasız, güvensiz ve güvencesiz bir modeldir. Bu noktada hükümet, seçim öncesinde kamudaki sözleşmeli personelin bir kısmını kadroya geçirerek, esnek istihdam yaklaşımının yanlışlığını ve yaptığı hatayı kabul etmiş, seçim sonrasında ise esnekleşme parolasıyla, bu yanlışa ısrarla devam edeceğini ortaya koymuştur.

Tüm çalışanlarımız bilmelidir ki, küresel sermaye ve onun dümen suyuna giden yönetimler, çalışanlara karşı büyük bir saldırı içindedirler. Memur ve işçiler ayrım yapılmaksızın kazanılmış haklarını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyadır. İşsizlikle mücadele, verimlilik, sözleşmelilik gibi terimler altında yürütülen esnekleşme politikaların temelinde düşük ücret, güvencesiz bir iş yaşamı, örgütsüz, kıdem tazminatının kaldırıldığı, tüm saldırılara karşı yalnız ve korumasız bırakılmış bir çalışan isteği yatmaktadır.

Türkiye Kamu-Sen olarak mücadelemiz, kamu kesimi başta olmak üzere, tüm ülkede istihdam mantığının güvenceli, sürekli ve uluslar arası sözleşmelerde tanımlanan “düzgün iş” kavramına uygun hale getirilmesidir. Yaşanan gelişmeler, politik tercihlerin mücadelemizin aksi yönünde olduğunu göstermektedir.

Türkiye Kamu-Sen olarak, çalışanlarımıza karşı başlatılan bu saldırılara sessiz kalmayacağımızı, 400 bini aşan üyemizden aldığımız ve üretimden gelen gücümüzü, haklarımızı korumak noktasında kullanmaya hazır olduğumuzu kamuoyuna bildiririz.

Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan Türkiye Kamu-Sen İstanbul İl Başkanı

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]

Dünyadan
07 Mart 2024
Kazancı, “Kerkük’teki Türkmenleri azınlık durumuna düşüren o imzalar”

Kerkük’teki Türkmenlerin Güneşte Eriyen Dondurma Misali Durumuna Düşürülmesinin Altında yatan imzalar. 03.03.2018 tarihli bu yazı,  2018 yılında Irak’ta gerçekleşecek Parlamento seçiminden tam bir ay önceki tarihi teşkil ediyor. Söz konusu yazıda,  dönemin ITC Başkanı Erşat Salihi ve dönemin ITC başkan yardımcısı Hasan Turan’ın (dönemin ITC yönetiminin bilgisi olmadan) katılımıyla Kürt ve Araplardan oluşan “Kerkük Komisyon”, […]

Dünyadan
25 Şubat 2024
Hicran Kazancı, “Bir Ağacı, Sapı O Ağacın Dalından Yapılan Baltayla Keserler”

12 Mayıs 2018 tarihinde, Irak’ta gerçekleşen parlamento seçimine, Kerkük noktasında Erşat Salihi başkanlığındaki Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Türkmen Cephesi Listesi adı altında seçime katıldı. Listedeki 2.aday, ITC yardımcısı Hasan Turan idi. Netice, Kerkük genelinde 1 milletvekili ITC kazandı. Başka bir ifade ile, Kerkük’teki ITC’nin etkisi tamamen kırıldı ve Kerkük üzerindeki inisiyatifi rakip partilere altın […]

Basında Kartal
17 Şubat 2024
Kartal halkının tercihi kim olacak?

Kartal’da adayların seçmeni etkileyecek en önemli projesi hiç kuşkusuz Kentsel Dönüşüm vaadleri olacaktır. Zira adayların seçmeni ikna edebilecek en etkili proje vaadi, barınma konusunda yapılması gerekenler binaların yenilenmesi yani depreme dayanıklı sağlam binalarda yaşama arzusu olacak. Kartal’ın komşu ilçelere oranla imar ve şehirleşme konusunda geri kalması Kartal halkını hem çok üzüyor, hemde bu seferki yerel […]