SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Eğitim

Milli Eğitim Bakanlığına Evet, Yer Değiştirme Bakanlığına Hayır!

Yayınlanma:
ABONE OL
Milli Eğitim Bakanlığına Evet, Yer Değiştirme Bakanlığına Hayır!

Öğretmene rotasyon haberleri eğitim çalışanları arasına bomba gibi düştü.

Rotasyon uygulanır veya sendikamızın ve öğretmenlerin göstereceği tepkiler üzerine geri çekilebilir. Ancak, nasıl bir rotasyon uygulanacak sorusunun cevabını şimdiden aramak lazım. Sayın Müsteşarla sendikamızın yaptığı görüşmeden öncelikle iller arası rotasyon uygulamasının yapılacağı izlenimini edinildi. Ancak, gösterilen ve gösterilecek tepkiler MEB’e bu konuda geri adım attırabilir. İller arası rotasyonun mali boyutlarının büyüklüğü de MEB’i düşündüren bir başka sorun olmalı. Bu durumda öğretmenlere yönelik il içi rotasyon akla gelmelidir. Pek çok öğretmenin iller arası rotasyona uğramak yerine, il içi rotasyona âmin diyeceği kesindir. Hatta bugün bile birçok öğretmen il içi rotasyonun olması gerektiğine inanmaktadır.

 

İl içi rotasyon ne demektir? Bu sorunun cevabı müdür rotasyonu incelendiğinde kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. İl içi rotasyondan kasıt, o ilin bütün ilçeleridir. Yani, rotasyon sonucunda şuan İstanbul Kadıköy’de görev yapan bir öğretmen İstanbul’un en uzak ilçesi Çatalca’ya ya da Silivri’ye yer değiştirme suretiyle gidebilecektir. Anlaşılacağı üzere il içinden kasıt, sadece merkez ilçeler değildir.

 

Rotasyonu savunanlar, öğretmenlerin çoğunun aynı okulda 15-20 yıldır çalışmakta olduğundan hareketle rotasyonun doğru bir uygulama olacağına inanmaktadır. Bunun hangi istatistikî bilgiye dayandığını bilmiyoruz, elimizde kaç öğretmenin aynı okulda 15 yıldan fazla çalıştığına dair bir veri bulunmamaktadır. Bu şekilde çalışmakta olan öğretmenler olsa da, öğretmenlerin en az %50’si sürekli okul değiştirmektedir. Her kes bulunduğu veya bildiği okuldan hareketle okullarımızda çok hızlı bir öğretmen sirkülâsyonu olduğu sonucuna ulaşacaktır. Kaldı ki, öğretmenlerin aynı okulda veya aynı ilde çalışması bir olumsuzluk değil, eğitim öğretim yönünden faydalı sonuçlar doğuracak bir durum olarak görülmelidir.

 

Okulunun bulunduğu çevrede yıllardır ikamet eden ve yıllar sonra da ev sahibi olmuş bir öğretmen, en verimli ortamı yakalamış demektir. Öğretmenlik mesleği sekiz yılda bir zorunlu olarak okul ya da il değiştirilmesi gereken bir meslek değildir. Öğretmen aynı okulda kalmaktadır ama ders verdiği öğrenciler her yıl değişmektedir. Dolayısıyla, istek dışı, zorunlu yer değiştirme, hiçbir hedefi olmayan, öğretmenleri rahatsız, huzursuz etmekten başka, hiç bir işe yaramayan bir uygulama olacaktır.

 

Türk Eğitim Sen olarak Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer DİNÇER’e bir fırsat verme anlayışı ile gelişmelere yaklaştık ve ciddi bir eleştiri bugüne kadar ortaya koymadık. Ancak, Sayın Bakan hata üzerine hata yapmaktadır. Şöyle bir hatırlayalım; “ Öğretmenlere üç yılda bir sınav getireceğiz, yeterliliklerini ölçeceğiz. Öğretmenler yazın üç ay tatil yapıyor, bu süreyi azaltacağız” diyerek gaf yapması. Kayıt parası alan müdürlere soruşturma açılması için illere talimat göndermesi. Yeni Teşkilat Kanununda belirtilmemesine rağmen müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarına rotasyon uygulanması ve bu konuda Türk Eğitim Sen’in uyarısına rağmen hiçbir tedbir alınmaması. Özür grubu tayinlerinin yılda bir kez ile sınırlandırılması. Nimet ÇUBUKÇU’nun, 55 bin öğretmen atayacağız sözünü yerine getirmek için bir gayret göstermemesi, sadece özür dilemekle bu işten sıyrılmak istemesi. Orta öğretim öğrencilerinin ücretsiz kitaplarının basımı yapılarak öğrencilere dağıtılmış, ancak 25 Ağustos’tan sonra Fizik, Kimya, Matematik, Türk Edebiyatı, Coğrafya, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi gibi derslerin müfredatı değiştirilmiştir. Şuanda öğrencilerin elinde bulunan kitaplar müfredata uymamaktadır.

 

Bu hataları görmemize rağmen, yeni bir bakandır, belki düzeltir diyerek bunları eleştiri konusu olarak değerlendirmedik. Sayın Bakana taleplerimizi ilettik, ancak taleplerimizden hiçbir tanesinin yerine getirildiğini bugüne kadar görmediğimiz gibi, yerine getirileceğine dair bir işaret de görmedik. Üç ayın uzun bir süre olmadığını biliyoruz, ama Sayın Bakan bugüne kadar, geçici bazı ilçe müdürlerinin görevlendirmesini iptal etmekten başka, hangi olumlu adımı atmıştır? Yeni Teşkilat Kanununda üst düzey görevlerde bulunanlara çok ciddi maaş artışları yapılmış, ancak öğretmenler, hizmetli, memur, teknisyen ve diğer eğitim çalışanlarına yönelik bir müjde bugüne kadar verilmemiştir. Durumu sorduğumuz Müsteşar Emin ZARARSIZ, öğretmene ve diğer eğitim çalışanlarına böyle bir sözleri olmadığını ifade etmiştir.

 

Bütün bunlara rağmen, Sayın Bakana güvenmek istiyoruz, yaralamak istemiyoruz. Ancak, öğretmenleri rotasyon gibi anlamsız yer değiştirmeye zorlayarak ne yapmaya çalışmaktadır. Böyle saçma bir uygulamaya sessiz kalacağımızı mı düşünmektedir? Türk Eğitim Sen olarak, Sayın Bakandan bize kulak vermesini, bildiğini okuma anlayışından kurtulmasını, MEB’i bir işletme gibi görme anlayışından vazgeçmesini istiyoruz. Bu konuda ısrar edilmesi halinde ortaya çıkacak her türlü gerginliğin, eylemlerin bütün sorumluluğu Ömer DİNÇER’e ait olacaktır.

 

 

Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen

İstanbul İl Başkanı

 

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi
Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de!

 İTÜ GVO Beylerbeyi Yerleşkesi öğrencilerinin geleneksel olarak gerçekleştirdiği Yıl Sonu Resim Sergisi bu yıl üçüncü kez 23 Nisan – 14 Mayıs tarihlerinde Müze Gazhane’de yapılacak. Sergideki çalışmaların bir kısmı ‘’ileri dönüşüm’’ temasına odaklanıyor. Öğrencilerin yaratıcı güçlerini dünyanın geleceği için ortaya koydukları sergi izleyicileri düşündürürken, yaşam ve tüketim alışkanlıklarını sorgulamaları için de ilham verecek. Dünya Bankası’nın […]

Basında Kartal
16 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencilerinden Resim Sergisi

Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde hizmet veren 14 kreşinde eğitim gören kreş öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı konu eden ‘Sanatın Çocukları’ adlı resim sergisine imza attı. Minik öğrencilerinin yaptığı 55 eserden oluşan sergi gelenler tarafından büyük beğeni topladı. Kartal Belediyesi Fuaye Alanı’nda düzenlenen serginin açılışına Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen; Başkan Yardımcısı […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]