30 Ocak 1923 tarihinde Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan Nüfus Mübadelesi anlaşması sonuncunda, Türkiye’ye gemi ve trenlerle getirilen Rumeli Mübadilleri İstanbul’un Kartal ilçesi’nde iskân edildiler. Yaklaşık 90 yıldan beri Türkiye’nin çeşitli il, ilçe, köy ve kasabalarında huzur ve güven içinde yaşamlarını sürdüren Rumeli Mübadilleri’nin çocukları ve torunları süreç içersinde dernekleştiler, faaliyetlerini arttırarak günümüze kadar geldiler. Kartallı Rumeli Mübadilleri’nin çocukları ve torunları 2006 yılında kurdukları Kartal Rumeli Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği çatısı altında toplandılar. Kısa süre içersinde üye sayısını ve etkinliklerini arttırdılar. Mevcut imkânları üçlüsünde ihtiyaç sahibi öğrencilere burs sağlayan Kartal Rumeli Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği bu arada, kendi üyeleri içinde yetiştirdikleri sanatçılarla kurdukları müzik topluluğu Amatör Ruhla faaliyetlerini sürdürüyorlar.
NASIL KURULDU?
Kartal Rumeli Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği 2006 yılında kuruldu. Kurucu üyeler Başkan Ömer Zeyyat Özbaş, Başkan yardımcısı Kadrine Seyhun, Sekreter Vedat Özbaş, Muhasip Nahide Canbolat, Nihal Canbolat, Serpil Bengi, Fariş Fahri Şumnu tarafından başarı ile yönetiliyor. Karlıktepe Mahallesi Soğanlık Caddesi No: 45 Şumnu Apartmanı’nda dernek faaliyetlerini devam ettiriyorlar. Hem Kartal’daki mübadilleri kaynaştırmak, vefat etmiş mübadilleri her Ramazan ayında mevlit okutup anmak, Mübadillerin iyi günlerinde beraber olmak, Cenaze törenlerinde bulunmak derneğin faaliyetleri arasında. Bu arada kurmuş oldukları Bayanlar Korosu 6 senedir huzur evlerinde, kültür salonlarında konserler veriyorlar. Her ayın 26. günü bayanlar kendi aralarında toplanıp sohbette bulunmanın mutluluğunu yaşıyorlar.
KURS AÇTILAR
Kartal Rumeli Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin başlatmış olduğu müzik kursu dersleri büyük ilgi görüyor. Müzik Kursu hocası Şermin Niyazi, Kenan Mehmet Erkoç tarafından verilen dersler, aksatılmadan devam ediyor. Her hafta salı günleri dernek kadın ve erkek üyelerine açık tutularak hizmet sunuyor. Ud Kursu da Şükrü Özer tarafından veriliyor. Dernek faaliyetleri ile ilgili bilgi almak isteyenlerin 0216 5172858 nolu telefondan ulaşabilirler.
“YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Kartal Rumeli Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Zeyyat Özbaş Derneğin faaliyetlerini şöyle açıkladı: “ Müzik ve Koro çalışmalarımız aksatılmadan devam ediyor bu arada enstüruman kursları açtık. Bunun haricinde bazı tasarruflarımız var imkânlarımızı zorlayarak 30-40 ihtiyaç sahibi öğrenciye burs yardımında bulunuyoruz. Daha başka bir takım programlarımız var ama şu anda gerçekleşmediği için şimdilik açıklamak istemiyorum. O nedenle faaliyetlerimiz bundan ibaret ama her zaman derneğimize müracaat ederek bizden yardım talebinde bulunan insanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Eğer bizden istemiş olduğu yardımda samimiyse iki arkadaşımızı görevlendiriyoruz ve neticede hakikaten samimiyse ona gereken yardımı da yapıyoruz. İnşallah daha iyilerini yapma çabasındayız.” hatırlatması yaptı.
ÇAĞRIDA BULUNDU
Kartal Rumeli Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Zeyyat Özbaş, Kartal’da yaşayan Rumeli Mübadillerine şöyle bir çağrı yaptı: “ Derneğimize gelsinler ve üye olsunlar bu derneği daha yüksek seviyelere yükseltelim. Benim çağrım değerli hemşerilerime bu olacaktır” dedi.
Özbaş, yeni taşındıkları mekânı derneğe tahsis eden yönetim kurulu üyesi Fariz Fahri Şumnu’ya teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.
FETHİ SATICI
İlgili Haberler
Başkan Yüksel, Kartal’da o bölgeyi akıllı bir kent yapmayı planlıyoruz
Kerkük’ün Türk kimliği değiştiriliyor!
Kartal Belediyesi kreşlerinde “Yes To Science” bilimsel eğitim projesi uygulanıyor
AYGAD Basının Problemlerini Gündeme Getirdi
Kayıt Dışı Korsan Çalışan Elektrikçilere Dikkat Edin
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Montaj Başvuruları Erişime Açıldı!