SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

İmdat! Boğuluyoruz!

Yayınlanma:
ABONE OL
İmdat! Boğuluyoruz!

Bütçe dengelerinin bozulduğu her durumda zam yapmak ve vergileri artırmak alışkanlık haline gelmiştir. Bu yolla ekonomideki başarısızlığın bedeli her zaman olduğu gibi yine vatandaşlarımıza, dar ve sabit gelirli kesime çıkarılmak istenilmektedir. Ekonomik büyüme dönemlerinde özellikle memurlarımız, her türlü zor koşul altında hizmet üretmeye çalışırken bu büyümeden hak ettiği payı alamamakta ama işler sarpa sardığı zaman, iktidarlar can simidi olarak dar ve sabit gelirlilerin elindeki üç kuruşa göz dikmektedirler.

 

Nitekim 2012 bütçe açığının büyümesiyle birlikte adeta zam bombardımanına tutulan dar ve sabit gelirliler, kış gelmeden kara kara düşünmeye başladı. 2012 yılı enflasyon hedefini %6,5 olarak belirleyip, memur, işçi, emekli, dul ve yetim aylıklarına bu çerçevede artış öngören yetkililer, Eylül ayının son gününde elektriğe ve doğalgaza %10 zam yapmaktan çekinmediler. Bu zamlardan bir hafta önce de akaryakıt fiyatlarına %10’un üzerinde zam yapılmasının ardından yalnızca 2012 yılının geride kalan 9 ayı içerisinde doğalgaza % 29.3, elektriğe % 21, mazota %13.5, benzine %12 ve kömüre de %9.5 zam yapmış oldular.

 

Maliye Bakanlığı, kamu kurumlarındaki savurganlığa “Dur” diyebilme cesaretini gösterse, kamudaki gereksiz ve lüks harcamalara son verse, yeni bir vergi artışına ya da zamma gerek kalmadan sorun çözülecektir. Ancak kolay olan, “yolunacak kaz” konumundaki vatandaşa müracaat etmek ve onun tepesine binmektir.

Hükümet kamudaki bu savurganlığı ve lüksü görmezden gelerek devlet bütçesindeki kara deliği vatandaşlarımızın boğazından kesip kapatmayı tercih ettiği yaptığı son zamlarla ortaya koymuş bulunmaktadır. Hükümetten öncelikle beklenen; kamudaki bu başıboşluğa ve vurdumduymazlığa, devletimizin kaynaklarının har vurulup harman savrulmasına neden olan bu köhnemiş zihniyete bir son vermesi, kamudaki savurganlığı ve lüks tüketimi önleyerek bütçe dengesini sağlamasıdır.

 

Millet ile iç içe olmak; millet 740 lira asgari ücretle, 1000 lira emekli maaşıyla, 1500 lira memur maaşıyla kuru ekmeğe talim ederken devletin kaynaklarını kullanarak lüks içinde zevki ü sefa sürmek değildir. Milletle iç içe olmak, onun çektiği sıkıntıyı anlamak, içinde bulunduğu zorlukları bilmek ve buna göre hareket etmektir. Zaten uygulanan tek taraflı ve yanlış politikalar nedeniyle halkımız, fakr u zaruret içinde harap ve bitap düşmüştür. Bu uygulama ile Maliye Bakanlığı, kamu çalışanlarına verdiği %4+%4 zammın acısını çıkarma ve verdiğinden kat be kat fazlasını geri alma amacı taşımakta ve ekonomik dengeyi millet aleyhine büyük oranda bozmaktadır.

Yıllardır her ekonomik krizde adeta günah keçisi haline getirilen ve her gün yeni bir uygulama ile ezilen dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızın, bir ekonomik önlem paketini daha kaldıracak, bir bütçe açığını daha kapatacak gücü kalmamıştır.

 

Memur maaşlarına %4+4 zam yaparken elleri titreyenlerin, doğalgaza 9 ayda %29.3 zam yaparken vicdanları sızlamıyor mu? Kış ayları öncesinde özellikle doğalgaz, elektrik, akaryakıt gibi ürünlere zam yapılması hakkaniyete uygun bir yaklaşım değildir. Vatandaşlarımız bir gün önce 96 TL’ye 100 metreküp doğalgaz alabilirken şimdi 100 metreküp doğalgazı 106 TL’ye alabilecekler. 50 litrelik bir benzin deposu geçen ay 223 TL’ye dolarken bugün 241,5 TL’ye doluyor. Mazotta, kömürde ve elektrikte de durum vahim. Ocak ayında 100 kilowatt elektriği 30 TL’ye kullanan vatandaş, Ekim ayı itibarıyla 36 TL’ye kullanacak. Bu zamlar iğneden ipliğe her ürünün fiyatlarına aynı oranda yansıyacak. Elektrik, doğalgaz ve benzine yapılan zamlardan dolayı bir vatandaşın cebine aylık en az 34 liralık ek yük gelecek. Bu da bir ailenin gelirinin ortalama %10.3 düşmesi anlamı taşıyor.

 

Yapılan zamlar ve diğer ürünlere yansımalarıyla birlikte önümüzdeki dönemde enflasyonun iki haneli rakamlara çıkması da kaçınılmaz oldu.

 

Kış gelirken vatandaşı soğukta bırakmaya yönelik bu hamleyi kınıyoruz. Yıllık enflasyon hedefine de ulaşılamayacağı kesinleşmişken tüm maaşlar yeniden düzenlenmek zorundadır. Aksi taktirde dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızın bu kışı geçirecek mecali kalmamıştır. Borç batağında boğulma noktasına getirilmiştir.

Yapılan yeni zamlarla kamu çalışanları ve emekliler Kurban Bayramı’na nasıl gireceklerini kara kara düşünmeye başladı. 2,5 milyon kamu çalışanı ve 2 milyon emekli bayrama buruk girecektir. Türkiye Kamu Sen olarak bu nedenle, işçilerde olduğu gibi memurlara ve emeklilere de bayram ikramiyesi verilmesini talep ediyoruz.

 

 

            Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

                                                                                      Türkiye Kamu Sen İstanbul İl Başkanı

 

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]

Dünyadan
07 Mart 2024
Kazancı, “Kerkük’teki Türkmenleri azınlık durumuna düşüren o imzalar”

Kerkük’teki Türkmenlerin Güneşte Eriyen Dondurma Misali Durumuna Düşürülmesinin Altında yatan imzalar. 03.03.2018 tarihli bu yazı,  2018 yılında Irak’ta gerçekleşecek Parlamento seçiminden tam bir ay önceki tarihi teşkil ediyor. Söz konusu yazıda,  dönemin ITC Başkanı Erşat Salihi ve dönemin ITC başkan yardımcısı Hasan Turan’ın (dönemin ITC yönetiminin bilgisi olmadan) katılımıyla Kürt ve Araplardan oluşan “Kerkük Komisyon”, […]

Dünyadan
25 Şubat 2024
Hicran Kazancı, “Bir Ağacı, Sapı O Ağacın Dalından Yapılan Baltayla Keserler”

12 Mayıs 2018 tarihinde, Irak’ta gerçekleşen parlamento seçimine, Kerkük noktasında Erşat Salihi başkanlığındaki Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Türkmen Cephesi Listesi adı altında seçime katıldı. Listedeki 2.aday, ITC yardımcısı Hasan Turan idi. Netice, Kerkük genelinde 1 milletvekili ITC kazandı. Başka bir ifade ile, Kerkük’teki ITC’nin etkisi tamamen kırıldı ve Kerkük üzerindeki inisiyatifi rakip partilere altın […]

Basında Kartal
17 Şubat 2024
Kartal halkının tercihi kim olacak?

Kartal’da adayların seçmeni etkileyecek en önemli projesi hiç kuşkusuz Kentsel Dönüşüm vaadleri olacaktır. Zira adayların seçmeni ikna edebilecek en etkili proje vaadi, barınma konusunda yapılması gerekenler binaların yenilenmesi yani depreme dayanıklı sağlam binalarda yaşama arzusu olacak. Kartal’ın komşu ilçelere oranla imar ve şehirleşme konusunda geri kalması Kartal halkını hem çok üzüyor, hemde bu seferki yerel […]