SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Doçentlerin Mali Hakları Neden Ödenmiyor?

Yayınlanma:
ABONE OL
Doçentlerin Mali Hakları Neden Ödenmiyor?

Doçenti unvanını alıp bu kadroya ataması yapılmayan yardımcı doçent, öğretim görevlisi veya araştırma görevlisi kadrosunda bulunan öğretim elemanları maddi noktada büyük hak kayıplarına uğramaktadır. Bu konumda bulunan öğretim elemanları, doçent ünvanını aldıkları tarihten itibaren doçentlere uygulanan ek gösterge üzerinden maaşlarını almaları gerekmektedir. Ancak üniversite rektörlükleri kanunlara aykırı işlem yaparak doçent ünvanını alan akademisyenleri mağdur ederek haklarını gasp etmektedir.

 

2914 sayılı Yükseköğretim Personel Yasasının 418 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik “Gösterge Tablosu ve Ek Göstergeler” başlıklı 5. maddesinde aylıkların hesabında bu yasaya ekli ek gösterge cetvelinde unvan ve derecelere göre belirlenen ek gösterge rakamlarının dikkate alınacağına hükmedilmiştir. 2914 sayılı Yasanın anılan 5. maddesinin 418 sayılı KHK ile değiştirilmeden önceki halinde kadroya atanma şartı aranırken anılan değişiklikten sonra kadro şartı aranmamakta, doçent unvanını almış olmak bu unvan için öngörülen ek göstergeden yararlanmak için yeterli bulunmaktadır.

 

Nitekim Danıştay 8. Dairesinin 2005/1605K, 2004/3876K sayılı kararında “2914 sayılı Yükseköğretim Personel Yasasının 418 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik “Gösterge Tablosu ve Ek Göstergeler” başlıklı 5. maddesinde, aylıkların hesabında ayrıca bu Yasaya ekli ek gösterge cetvelinde unvan ve derecelere göre belirlenen ek gösterge rakamlarının dikkate alınacağı hükmüne yer verilmiştir.
2914 sayılı Yasanın anılan 5. maddesinin 418 sayılı KHK ile değiştirilmeden önceki halinde kadroya atanma şartı aranırken anılan değişiklikten sonra bu şartın aranmadığı, dolayısıyla doçent unvanını almış olmanın bu unvan için öngörülen ek göstergeden yararlanmak için yeterli olduğu açıktır.

 

Bu durumda, doçent unvanını alan davacıya bu unvan için öngörülen ek gösterge üzerinden maaş ve buna bağlı mali haklarının ödenmesi yolunda yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemde hukuka ve yasal düzenlemelere uyarlık bulunmadığından, davanın reddi yönünde verilen Mahkeme kararında hukuki isabet görülmemiştir.”

 

Üniversite Rektörlükleri, Danıştay kararı gereği; doçentlik ünvanını kazanan akademisyenlerin hak kayıplarını bir an önce telafi etmeleri gerekmektedir. Üniversiteleri hukukun işlemediği, hak ihlallerinin yaşandığı kurumlara çevirmek bilim anlayışı ile çelişmektedir.

 

Türk Eğitim Sen olarak, bütün üniversite rektörlerine tekrar çağrıda bulunuyoruz: Akademisyenlerin haklarını ihlal etmeye ve yok saymaya ilişkin hukuksuz işlemlerinize son veriniz. Üyelerimiz adına açılan davalar bir bir sonuçlanmaya başlamış bulunmaktadır. Nitekim son olarak Marmara Üniversitesinde bulunan bir üyemiz adına açılan dava kazanıldı.

 

İstanbul İdare Mahkemesine sendika avukatımız tarafından açılan davada, İstanbul 3. İdare Mahkemesi ESAS NO: 2012/147, KARAR NO: 2012/1429 ile aşağıdaki kararı verdi:

“Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde doçent unvanı ile yardımcı doçent kadrosunda görev yapan davacının özlük haklarının ödenmesi istemiyle 06.10.2011 tarihinde yaptığı başvurunun zımnen reddine ilişkin işlemin… iptali istemiyle açılmıştır.

 

Dava konusu olayımızda, yardımcı doçent kadrosunda bulunan davacının doçent ünvanına sahip olduğu ve davalı idare bünyesinde doçent kadrosunda bulunan kişilerle aynı hak ve görevlerde bulunduğunun anlaşılması ve Danıştay Sekizinci Dairesinin yerleşik içtihatları ile sabit olduğu üzere 2914 sayılı Yasanın anılan 5. maddesinin 418 sayılı KHK ile değiştirilmesinden önceki halinde kadroya atanma şartı aranırken anılan değişiklikten sonra bu şartın aranmadığı, dolayısıyla doçent ünvanını almış olmanın bu ünvan için öngörülen ek göstergeden yaralanmak için yeterli olduğu anlaşılmaktadır.

Bu duruma göre, doçent unvanını alan davacıya bu unvan için öngörülen ek gösterge üzerinden maaş ve buna bağlı mali hakların ödenmesi, doçent kadrosuna atanamamış olsa dahi doçent unvanına bağlı olarak fiilen bu unvanın gerektirdiği işleri yürüttüğünden doçent unvanı için öngörülen ek göstergeden ve doçent unvanı için belirlenen döner sermaye katkı payı ödemelerinden yararlandırılması gerekirken aksi yönde tesis edilen davaya konu işlemde hukuka ve yasal düzenlemelere uyarlık bulunmadığı” gerekçesiyle mahkeme 29.06.2012 tarihinde işlemin iptaline oy birliği ile karar verdi.

 

Danıştay’ın ve yerel mahkemelerin olumlu kararlarına rağmen bazı üniversite Rektörleri, doçentlik ünvanını almış öğretim üyelerinin mali haklarını ödememekte ısrar ettiği ve hatta bireysel olarak açılıp kazanılan mahkeme kararlarının gereğini yerine getirmediği sendikamıza yapılan şikâyetlerden anlaşılmaktadır. Bu durum açıkça hukuku çiğnemek anlamına gelmektedir. Üniversiteler hukukun işlemediği ve çiğnendiği yerler değildir.  Danıştay’ın bu konudaki kararı açık ve kesin olmasına rağmen öğretim üyelerinin bireysel dava açmaya zorlanması da doğru değildir. Bu durum hem mahkemeleri fuzuli yere meşgul etmek, hem de Devleti maddi zarara uğratmak anlamına gelmektedir. Üniversitelerde üniversite Rektörleri adına yapılan bu haksız ve hukuksuz işlemlere bir an önce son verilmelidir.

Kamuoyunda tartışmaya açılan Yeni YÖK Yasa Tasarısı ile “Akademik unvanların üniversitelerde boş olan kadrolara göre verilmesi; kadro olmadan doçent unvanı verilmemesi” öngörülmektedir ki, böyle bir uygulamayı düşünmek bile akla ziyan bir durumdur. Öngörülen yeni düzenleme şu anlama gelmektedir: Bir öğretim üyesi ne kadar başarılı olursa olsun, ne kadar bilimsel çalışma yaparsa yapsın, kadro yoksa ömrü boyunca doçent olamayacaktır. Bu tek bir örnek bile Yeni Yükseköğretim Yasa Taslağının üniversitelerden ne kadar uzak olduğunun göstergesidir.

Öğretim üyelerinin kendi rektörünü ve dekanını seçemediği, özlük haklarının yok sayıldığı bir Yükseköğretim Yasa Taslağı üniversiteleri tahakküm altına almaktan başka bir anlam taşımamaktadır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]