SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Asgari Geçim Haddi 3450 Tl, Memur Can Çekişiyor!

Yayınlanma:
ABONE OL
Asgari Geçim Haddi 3450 Tl, Memur Can Çekişiyor!

Sendikamızın Araştırma Geliştirme Merkezinin yapmış olduğu araştırmaya göre 2012 Eylül ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları memurların büyük bir darboğaza girdiğini, geçimlerini sağlamak için banka kredisi bataklığına girerek boğulma noktasına geldiklerini ortaya koymaktadır.

 

Yapılan araştırma göre 2012 Eylül ayı sonuna göre;

Çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 1.717,08 TL olarak hesaplandı.

Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 3.446,7 Lira olarak belirlendi.

Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2012 yılı Eylül ayında 1.300,11 Lira olarak tahmin edildi.

Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 767,64 TL oldu.

 

Yapılan araştırmaya göre ortalama 1.865,92 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %41,14’ünü oluşturdu.

Konut gideri ise Eylül 2012 ortalama maaşının %28,5’ine denk geldi.

Buna göre bir memur, ortalama maaşının %69,64’ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı.

Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Eylül 2012 maaşından geriye yalnızca 566,49 TL kaldı.

 

Araştırma, anne ve baba çalışıyor ve ortalama memur maaşı düzeyinde ücret alıyorlarsa asgari geçim haddinin (yoksulluk sınırının) biraz üzerinde bir gelire sahip olduklarını ortaya çıkardı. Ülkemizde kadınların %70’i çalışmadığına göre, ailelerin büyük çoğunluğu tek maaşla geçimini sağlamaya çalışıyor. Memurların 650 bininin (%35.6) eşi çalıştığına göre, yaklaşık %65’inin eşi çalışmıyor ve evlerini tek maaşla geçindirmeye çalıştıkları ortaya çıkıyor. Memurların %70’inin kredi kartı ya da bireysel kredi borçlusu olduğu göz önüne alındığında durumun vahameti kendini açıkça gösteriyor.

 

Araştırma, memurun zorunlu harcama kalemlerinden arta kalan maaşla geçinmesinin mümkün olmadığını ortaya koyuyor. Ortalama 1.865,92 TL ücret alan bir memur, ek ders ücreti hariç ortalama 1782 TL alan bir öğretmen, 2067-2116 TL alan bir araştırma görevlisi, 2200-2350 TL alan bir okutman ve öğretim görevlisi, 2300-2500 TL arasında maaş alan bir yardımcı doçent geçimini nasıl sağlayacağı yetkililer tarafından düşünüldü mü?

Okulların açılması, soğuk kış günlerinin yaklaşması nedeniyle yapılan hazırlıklar MEMURLARIN, ÖĞRETMENLERİN VE ÜNİVERSİTE HOCALARININ BELİNİ BÜKTÜ.

 

Ekim ayının başında elektrik, doğalgaz ve benzine gelen zamlar da eklendiğinde kamu çalışanlarını zor bir kış bekliyor. Önümüzdeki günlerde de iğneden ipliğe her şeye zam yapılması gündemde iken, maaşların kuşa döndüğü inkar edilemez bir gerçektir. Bu durumda, kira ve gıda harcamasından sonra maaşından geriye kalan 566 lira ile kamu çalışanları nereye para yetiştirecektir? Son günlerde piyasalarda yeni bir ekonomik kriz endişesi hâkim oldu. Her krizde fatura çalışanlara çıkarılırken, krizin kaymağını rant çevreleri yiyor. Bu durumun önlenmesi için zaman varken tedbir alınmalı ve memurlarımızla birlikte tüm dar ve sabit gelirlilerin alım gücü yükseltilerek, piyasalar için yeterli talep yaratılmalıdır.

Bilinmelidir ki, piyasada yaşanan durgunluğun giderilmesi maaşlarda yapılacak düzeltmelere bağlıdır. Hem günlerdir siftah yapmadan dükkanlarını kapatan esnafın durumunu, hem de zamlar karşısında eriyen maaşlarıyla ne yapacağını şaşıran kamu çalışanlarını rahatlatmak için doğalgaza, elektriğe, benzine yapılan zamların altında kalmamak üzere maaş artışı yapılmalı ve BÜTÜN KAMU ÇALIŞANLARINA BİR MAAŞ TUTARINDA KURBAN BAYRAMI İKRAMİYESİ VERİLMELİDİR.

 

Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen

İstanbul İl Başkanı

 

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]