SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Bu Sıcakta Soğuktan Adam Donar mı?

Yayınlanma:
ABONE OL
Bu Sıcakta Soğuktan Adam Donar mı?

Teyzelerden bir teyze evinde oturuyor, soba başında, yemeğini yemiş, demlemiş çayını sıcak sıcak yudumluyor, ter basmış teyzemi ve mayışmış sobanın sıcağından.

Ve birden evinin kapısıkırılırcasına çalıyor ve birkaç köylü dalıyor içeriye.

– Abla, senin beyin dağda yakacak odun toplarken soğuktan donmuş. Başın sağ olsun, kurtaramadık, öldü demişler.

Teyzem, bir adamlara, bir elindeki çaya, bir de alev alev çatırdayarak yanan sobaya bakmış ve

– Devamsızlık etmeyin demiş, hiç bu sıcakta soğuktan adam donar mı?

********************

BEKRİMUSTAFA KÖYE İMAM OLDU

Köyün birinde bir cenaze olur. Kaldıracak hoca bulamazlar. Az çok okumuşluğu olan Bekri Mustafa akıllarına gelir. Onu da her zaman olduğu gibi bir içki masasında kafa çekerken bulurlar. Adam önce itiraz eder ama zorlamalara tahammül edemeyerek köyün hocası olmayı kabul eder.

Bekri Mustafa, kafasına göre usullerle cenazeyi gömdükten sonra kabre doğru eğilerek bir şeyler söyler. Köylüler merakla ve de altında bir hikmet arayarak, Hoca Bekri Mustafa’ya kabirle ne konuştuğunu sorarlar. O da: “Birazdan sana sorgu melekleri gelir. Dünyadaki durumu sorarlar, Sen de “Bekri Mustafa köye imam oldu dersin, gerisini onlar anlarlar!” dedim, cevabını verir.

**********************

ÇATIDAKİDEVELER

İbrahim Ethem Hz, her türlü imkâna sâhip, istediğini yiyen, istediğini giyen, her emri hemen yerine getirilen, yola çıktığı zaman, onlarca asker önünden, onlarca asker arkasından yürüyen, emrinde yüzlerce hizmetçi, köle olan ve refah içinde saltanat süren bir şehzade idi.

Bir gün hizmetkârlarından biri padişahın odasını toplarken yorgun düştü ve yatağın bir kenarında uyuyakaldı. Padişah İbrahim Ethem odasına girip hizmetkârı yatağında uyur görünce çok sinirlendi ve hizmetçiye kırk sopa vurulmasını emretti. İlginç olan hizmetkâr sopaları yedikçe kahkaha atıyordu. Şehzade İbrahim Ethem

– Sen ne diye gülüyorsun diye sorunca

Hizmetkâr;

– Ben birkaç dakikalığına padişah yatağında uyuya kaldığım için bu kadar sopa yediysem, sen ömür boyu yattığın bu yatak ve sürdüğün bu saltanat sebebiyle ahirette ne kadar sopa yersin diye düşünüyorum da buna gülüyorum. Der.

Sonuçta, padişahta olsa, bir an nefsine yenik düşmüşte olsa, kalbinde kibir barındırmadığı için kendisine ders veren bu eleştirinin Allah’ın bir lütfu olduğunu anlayan İbrahim Ethem kölesine kızmak yerine onu ödüllendirerek azat eder.

Tevafuk bu ya aynı gece hizmetkârının söylediklerinin nefsi muhasebesini yaparak yatağa giren İbrahim Ethem çatıdan gelen garip seslerle irkilir ve kim var orda diye seslenir.

Bir erkek bağırarak“Benim” der.

İbrahim Ethem biraz tedirgin olarak “Sen kimsin be adam” diye sorar.

Çatıdan gelen ses “Benim dedim ya, develerimi kaybettim onları arıyorum”

İbrahim Ethem bu sefer sinirli ve şaşırmış bir vaziyette sorar;

– Be adam sen deli misin? Sarayımın çatısında deve sürüsünün ne işi var.

Çatıdan gelen ses

– Ey! Padişah İbrahim Ethem, bakarım ki sen kuş tüyü yatakta, emrinde yüzlerce insan ve her türlü saltanat içinde Cenabı Hakk’ı arıyorsun ve hatta her yerde ona tabi olduğunu ve onun dediği gibi yaşadığını iddia ediyorsun da, ben kaybettiğim develerimi senin çatında neden aramayayım ve de bulmayayım? Der.

Bilinir ki bu olaylardan sonra Padişah İbrahim Ethem saltanatı, tahtı, dünya makamını terk etmiş, gerçekten Allah’a yönelmiştir. Ve bu sebeple dünya sultanları, krallarıunutuluyorken, o hala hatıralarda, kalplerde ve dualarda yaşamaktadır.

********************

Şimdi, sözün özü; hepimiz bizi mayıştıran sıcak sobanın başından, kuş tüyü yatağımızdan, tacımızdan – tahtımızdan, emrimizdeki insanlardan, bizim gerçekleri görmemizi engelleyen kibrimizden ve dalkavuklarımızdan sıyrılıp, dışarıya çıkmalı ve gerçeklerle yüzleşmeliyiz.

Bekri Mustafalardan, soba başı mayışmışlardan, iyi niyetle gelmiş olsalar bile yıllardır sürdürdükleri saltanat sebebiyle kibre kapılarak geldikleri yeri, kim olduklarını ve halkı unutanlardan bu milleti kurtarmalıyız.

 

author avatar
Ahmet Berhan Yılmaz

İlgili Haberler

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]

Dünyadan
07 Mart 2024
Kazancı, “Kerkük’teki Türkmenleri azınlık durumuna düşüren o imzalar”

Kerkük’teki Türkmenlerin Güneşte Eriyen Dondurma Misali Durumuna Düşürülmesinin Altında yatan imzalar. 03.03.2018 tarihli bu yazı,  2018 yılında Irak’ta gerçekleşecek Parlamento seçiminden tam bir ay önceki tarihi teşkil ediyor. Söz konusu yazıda,  dönemin ITC Başkanı Erşat Salihi ve dönemin ITC başkan yardımcısı Hasan Turan’ın (dönemin ITC yönetiminin bilgisi olmadan) katılımıyla Kürt ve Araplardan oluşan “Kerkük Komisyon”, […]

Dünyadan
25 Şubat 2024
Hicran Kazancı, “Bir Ağacı, Sapı O Ağacın Dalından Yapılan Baltayla Keserler”

12 Mayıs 2018 tarihinde, Irak’ta gerçekleşen parlamento seçimine, Kerkük noktasında Erşat Salihi başkanlığındaki Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Türkmen Cephesi Listesi adı altında seçime katıldı. Listedeki 2.aday, ITC yardımcısı Hasan Turan idi. Netice, Kerkük genelinde 1 milletvekili ITC kazandı. Başka bir ifade ile, Kerkük’teki ITC’nin etkisi tamamen kırıldı ve Kerkük üzerindeki inisiyatifi rakip partilere altın […]

Basında Kartal
17 Şubat 2024
Kartal halkının tercihi kim olacak?

Kartal’da adayların seçmeni etkileyecek en önemli projesi hiç kuşkusuz Kentsel Dönüşüm vaadleri olacaktır. Zira adayların seçmeni ikna edebilecek en etkili proje vaadi, barınma konusunda yapılması gerekenler binaların yenilenmesi yani depreme dayanıklı sağlam binalarda yaşama arzusu olacak. Kartal’ın komşu ilçelere oranla imar ve şehirleşme konusunda geri kalması Kartal halkını hem çok üzüyor, hemde bu seferki yerel […]