SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Haksız Atamalara Yargıdan İptal!

Yayınlanma:
ABONE OL
Haksız Atamalara Yargıdan İptal!

Hükümet bazı kamu kurum ve kuruluşlarında sınava tabi olan, Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü, Gençlik Merkezi Müdürü, Yurt Müdürü ve İlçe Müdürlerinin atamalarında sınav şartını kaldırmıştı. Görevde Yükselmeye dair Genel Yönetmeliğin  bazı maddelerini 27.03.2012 tarihinde, Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik ile değiştirilerek, bu kadrolar sınavsız hale getirilmişti.

Türkiye Kamu Sen’e bağlı sendikalarımızdan Türk Büro-Sen tarafından söz konusu yönetmeliğin iptali için Danıştay’a açılan dava sonuçlanmıştır.

Danıştay 5. Dairesinin Esas No: 2012/4710 sayılı kararıyla, düzenlemenin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

Söz konusu kararla KHK’nin yürürlüğe girdiği 27.03.2012 tarihinden sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’nda Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünde Gençlik ve Spor Merkez Müdürü, Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nde Yurt Müdürü ve tüm İlçe Müdürü kadrolarına yapılan atamalar iptal edilmiştir.

Danıştay 5. Dairesi kararının Başbakanlığa ulaştığı tarih tebliğ tarihi olacaktır. Tebliğ tarihinden sonraki 30 gün içinde tüm atamalar iptal edilecektir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda bu tarihten sonra atanmış olan toplam 450 Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nde atanan 5 adet Gençlik ve Spor Merkez Müdürü, 12 adet İlçe Müdürü ile 30 adet Yurt Müdürü olmak üzere, sınavsız ataması yapılan toplam 497 kişinin Müdürlük ve İlçe Müdürlüğü kadroları iptal edilmiş olacaktır.

İlçe Müdürlükleri bulunan diğer Bakanlıklarda da söz konusu tarihler arasında atama yapılmışsa, onlar da iptal edilecektir.

Danıştay’ın almış olduğu atamalarla ilgili yürütmenin durdurma kararı beklediğimiz bir karardır. Kamu yönetimi açısından oldukça önemlidir.  Siyasi iktidar sınavsız atanabilen bakanlık  merkezlerinde ki Daire Başkanından, Müsteşar unvanına kadar tüm kadrolarda defalarca değişiklik yapmıştır. Aynı şekilde taşrada  İl Müdür Yardımcılığından, Bölge Müdürlüğü arasında bulunan tüm kadroları değiştirmiştir. Görevden alınan binlerce üst düzey yöneticisinin mahkeme kararlarıyla göreve iadeleri ise, Mahkeme kararına uyulmayarak, yöneticilerin mağdur edilmesine sebebiyet vermiştir.

Hükümet söz konusu değişiklik ile Görevde Yükselmeye dair Genel Yönetmelikte  memurların liyakat ve birikimleriyle sınavla atanabileceği Şef, İlçe Müdürü, Merkez Müdürü, Yurt Müdürü, Gençlik  Merkezi Müdürü ve Şube Müdürü kadrolarından bazılarını sınavsız hale getirmiş,  böylece siyasi kadrolaşmada sınır tanımadığını göstermiştir. Ayrıca yandaş olmayan ve siyasi iktidardan torpil bulamayan hiçbir memur hak ettiği yere gelemeyecek duruma düşürülmüştü.

Hükümet Şef kadrosundan Müsteşar kadrosuna kadar tüm unvanlara yandaşlarını atayarak, parti devleti oluşturmaya çalışmıştır.  Bu adaletsiz ve hukuksuz çabalara artık son verilmesi gerekmektedir. Yargı kararlarına uyulmalıdır. İptal edilen 497 müdürlük için, sınavlar açılarak ehliyetli, liyakat sahibi ve bu kadroları hak edenler sınav sonuçları doğrultusunda kadrolara atanmalıdırlar.

Aynı şekilde Milli Eğitim ve bazı üniversitelerde haksız ve hukuksuz olarak yapılan bütün atama ve görevlendirmelerin iptal edilmesi bir zorunluluktur. Konunun sonuna kadar takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.

 

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim Sen

  İstanbul İl Başkanı

Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

 

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]