Nilüfer İle Farkındalık Korosu Aynı Sahnede!

Yayın: 10:27 - 29.03.2013
Güncelleme: 10:27 - 29.03.2013

Kadınlar arasında en sık görülen kanser türü olan meme kanserinde erken tanı ve tedavi olanakları konusunda toplumu bilinçlendirmek için kurulan Rotary Farkındalık Korosu, ses sanatçısı Nilüfer ile birlikte 1 Nisan 2013 tarihinde Ankara’da konser vermeye hazırlanıyor. Bu konuda yaptığı önemli çalışmaları ile binlerce kadının hayatını değiştiren Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği de konsere büyük destek veriyor.

Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, “Erken Tanı Hayat Kurtarır” sloganı ile yola çıkan Rotary Farkındalık Korosu’nun Nilüfer ile birlikte 1 Nisan 2013 Pazartesi gecesi Ankara MEB Şura Salonu’nda vereceği konseri destekliyor. 1-7 Nisan Kanser Haftası sebebiyle bir araya gelen Nilüfer ve Rotary Farkındalık Korosu farkındalık yaratmanın ve hayata bağlılığın önemini beraber söyleyecekleri şarkılarıyla anlatacaklar.

Çeşitli yaş ve meslek grubundan, meme kanseri ile mücadele etmiş yaklaşık 40 kadını bir araya getiren Rotary Farkındalık Korosu kadınları meme kanserinde erken tanı, tedavi ve onarım konusunda bilgilendirerek, toplumda bu konudaki farkındalığı artırmak için kuruldu. Çünkü günümüzde meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü olma özelliğini sürdürüyor. İstatistiklere göre her yedi kadından bir tanesi hayatının bir döneminde bu hastalığa yakalanıyor. Gerek tedavi yöntemlerinin gelişmesi, gerekse erken tanı konusunda artan farkındalık, hastalığın tedavisinde yüz güldürücü sonuçlar alınmasını sağlıyor. Bu konudaki dikkatler artık şimdiye dek ihmal edilen meme onarımına, tedavi sonrası kaybedilen bütünsel görünümün yeniden kazanılmasına çevrildi. Geçmişte, kanser tanısı konulduğunda onarım seçenekleri göz ardı edilirken, tedavinin bir parçası olarak ele alınmıyordu. Gelişen Plastik Cerrahi teknikleri sayesinde kaybedilen memeyi yerine koymak, tedaviyi tam olarak gerçekleştirmek mümkün.

 

“Ne gerek var?” demeyin!

Meme kaybı uzun dönemde kadınların hayatını olumsuz etkileyebiliyor. Hasta yakınları her ne kadar bu süreci bir an önce atlatabilmek için meme onarımına “Ne gerek var?” tarzında yaklaşsalar da bu durum hastanın ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. Hastalar depresyona girebiliyor, aile ilişkileri kötüye gidebiliyor. Özellikle yaz aylarında giyim konusunda yaşanan zorluklar can sıkıcı olabiliyor. Dışarıdan kullanılan silikonlar cildi tahriş ediyor, vücut asimetrisi yüzünden belkemiğinde eğrilikler oluşabiliyor. Bu nedenle, hastaların ilk kanser teşhisi konulduğunda onarım seçenekleri hakkında da bilgilendirilmeleri ve bir Plastik Cerrah tarafından değerlendirilmeleri büyük önem taşıyor. Uygun hastalarda meme alınırken aynı anda onarım yapılması mümkün.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği’nin Genel Sekreterliğini de yürütmekte olan Prof. Dr. Sühan Ayhan, konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Memenin kaybını takiben yeniden yapılması, meme kanseri ile yüzleşen, mücadele eden kadınlar için yaşama tutunmalarını sağlayan bir umuttur. Onlara sürekli hasta olduklarını hatırlatan fiziksel bir eksiklikten ve yaşamlarını zorlaştıran sutyen içine yerleştirdikleri protezden kurtuluştur. Psikolojik durumu düzelten, özgüveni ve yaşam kalitesini yükselten, iş yaşamında başarıyı artıran ve özel yaşamda daha mutlu olmalarını sağlayan bir araçtır. Hastaların memeleri alındığında yeniden yapılabileceğini bilmeye hakları vardır. Bu nedenle cesaretleri kırılmamalı, aksine yüreklendirilmeli ve bir plastik cerrahi uzmanına yönlendirilmelidirler”.

 

Erken tanı hayat kurtarır, meme onarımı hayata bağlar

Plastik cerrahlar uzun süredir meme onarımlarının gerekliliği konusunda toplumu ve meslektaşlarını bilgilendiriyor. Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Meme Onarımı Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Akın Yücel bu konuda sürdürdükleri çalışmaları şu şekilde özetliyor: “Bu konuda üç alanda çalışma sürdürüyoruz. Birincisi plastik cerrahları meme onarımı teknikleri konusunda eğitmek, düzenli olarak kurslar, kongre ve sempozyumlar düzenlemek. İkincisi meme kanseri ile uğraşan diğer branş hekimlerini bilgilendirmek ve plastik cerrahlarla işbirliği yapabilmeleri için gerekli düzenlemeleri yapmak. Üçüncüsü meme kanseri hastalarını ve kamuoyunu onarım seçenekleri konusunda bilgilendirmek. Amacımız meme kanseri olan her kadının hekimleri tarafından onarım seçenekleri konusunda bilgilendirilmelerini ve her hastanın da meme onarımını talep etmesini sağlamak”.

Nilüfer ve Rotary Farkındalık Korosu’nun konseri 01 Nisan 2013 saat 20:00’de  Ankara MEB Şura Salonu’nda gerçekleşecek. Konser biletlerine www.biletix.com üzerinden ulaşılabiliyor. Unutmayın! Erken tanı hayat kurtarır!

 

 

 

Exit mobile version